Σε αναθεώρηση προς τα πάνω όσον αφορά στην ανάπτυξη της Κίνας, προχώρησε την Τρίτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτιμώντας ότι η οικονομία της ασιατικής χώρας πρόκειται να αναπτυχθεί φέτος κατά 5,4% (από 5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση), έχοντας πραγματοποιήσει μια «ισχυρή» ανάκαμψη μετά την COVID-19.

Το ΔΝΤ αναμένει επίσης βραδύτερη ανάπτυξη το επόμενο έτος, 2024.

Πώς η Κίνα δημιουργεί τη δική της αγορά

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι η συνεχιζόμενη ύφεση στον τομέα των ακινήτων και η υποτονική εξωτερική ζήτηση θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ στο 4,6% το 2024, το οποίο ωστόσο είναι καλύτερο από την πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,2% που περιέχεται στο World Economic Outlook (WEO), που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο.

Η ανοδική αναθεώρηση ακολούθησε την απόφαση της Κίνας να εγκρίνει την έκδοση κρατικών ομολόγων ύψους 1 τρισεκατομμυρίου γιουάν (137 δισεκατομμύρια δολάρια) και να επιτρέψει στις τοπικές κυβερνήσεις να προπληρώσουν μέρος των ποσοστώσεων ομολόγων τους για το 2024, σε μια κίνηση στήριξης της οικονομίας.

«Έχουμε αναθεωρήσει την ανάπτυξη κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες και τα δύο έτη σε σχέση με τις προβλέψεις μας για τον Οκτώβριο, αντανακλώντας ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο και τη νέα υποστήριξη πολιτικής που ανακοινώθηκε πρόσφατα», δήλωσε στο Πεκίνο η πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ Γκίτα Γκόπιναθ.

Επιβράδυνση έως το 2028

Μεσοπρόθεσμα, η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας προβλέπεται να επιβραδυνθεί σταδιακά σε περίπου 3,5% έως το 2028, λόγω της αδύναμης παραγωγικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού, σύμφωνα με την Γκόπιναθ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή