Οι περιορισμοί των ΗΠΑ στις πωλήσεις προηγμένων μικροτσίπ για τεχνητή νοημοσύνη από την Nvidia στην Κίνα δημιουργούν μια σημαντική ευκαιρία για την κινεζική Huawei, η οποία προσπαθεί να κερδίσει μερίδιο αγοράς, με πηγές του Reuters να κάνουν λόγο για μια σημαντική παραγγελία μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης που κέρδισε από τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Baidu αυτή την χρονιά.

Πιο γνωστή παγκοσμίως για τις δραστηριότητές της στο κλάδο τηλεπικοινωνιών και τα smartphones, η Huawei κατασκευάζει τα τελευταία τέσσερα χρόνια μια σειρά μικροτσιπ τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Πώς η Huawei μπήκε στον χώρο των μικριτσίπ ΑΙ

Η Huawei αποκάλυψε για πρώτη φορά το Ascend 910 το 2018 και το μικροτσίπ κυκλοφόρησε επίσημα το 2019 ως μέρος μιας στρατηγικής για τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου προϊόντων πλήρους γκάμας για τεχνητή νοημοσύνη και να γίνει πάροχος υπολογιστικής ισχύος. Την ίδια χρονιά, η εταιρεία έγινε στόχος ελέγχων των εξαγωγών των ΗΠΑ.

Εκείνη την εποχή, η Huawei ισχυρίστηκε ότι το μικροτσίπ της ήταν ο πιο ισχυρός επεξεργαστής τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο και οι αναφορές των κινεζικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι το αρχικό Ascend 910 κατασκευάστηκε με διαδικασία 7 νανομέτρων.

Η εταιρεία σε σχέση με την απόδοση του τσιπ, υποστήριξε ότι η μέγιστη κατανάλωσή του ήταν 310 W, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο της για 350 W.

Το μικροτσίπ, ωστόσο, δεν κατάφερε να μειώσει την κυριαρχία της Nvidia τόσο εντός όσο και εκτός Κίνας. Η Nvidia παρουσίασε τα τσιπ A100 και H100 το 2020 και το 2022 αντίστοιχα, τα οποία σάρωσαν το μεγαλύτερο μέρος αγοράς των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως, μια τάση που εντάθηκε από την εμφάνιση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης.

Οι ειδικοί είπαν ότι η Nvidia απολάμβανε ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με την Huawei, με ένα βασικό πλεονέκτημα να είναι η εξάρτηση των υπαρχόντων έργων τεχνητής νοημοσύνης στο οικοσύστημα λογισμικού της Nvidia. Ενώ η Huawei έχει τη δική της έκδοση οικοσυστήματος που ονομάζεται CANN, οι αναλυτές λένε ότι είναι πολύ πιο περιορισμένη όσον αφορά τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να εκπαιδεύσει.

Ποιο είναι το τελευταίο μικροτσίπ 910B;

Η Huawei δεν ανακοίνωσε επίσημα το Ascend 910B, μια νεότερη έκδοση του 910, αλλά ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με το τσιπ έχουν προκύψει σε δημόσια σχόλια από ορισμένες κινεζικές εταιρείες και ακαδημαϊκούς, καθώς και σε τεχνικούς οδηγούς στον ιστότοπο της Huawei.

Τον Αύγουστο, ο πρόεδρος του κινεζικού γίγαντα της τεχνητής νοημοσύνης iFlyTek, Liu Qingfeng, επαίνεσε την Huawei για την παραγωγή μιας GPU που είπε ότι ήταν «βασικά ίδια με την A100 της Nvidia» και ότι η iFlyTek συνεργάζεται με την Huawei για την ανάπτυξη ενός υλικού.

Το κινεζικό μέσο ενημέρωσης Yicai ανέφερε αργότερα ότι το υλικό τροφοδοτήθηκε από το Ascend 910B, το οποίο δεν ήταν γνωστό προηγουμένως.

Το Reuters διαπίστωσε επίσης ότι έγγραφα που σχετίζονται με το Ascend 910B, όπως οδηγοί αναβάθμισης προγραμμάτων οδήγησης και υλικολογισμικού, άρχισαν να εμφανίζονται στον ιστότοπο της Huawei τον Αύγουστο.

Τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της iFlyTek, ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος Jiang Tao είπε για άλλη μια φορά ότι οι δυνατότητες του Ascend 910B ήταν “συγκρίσιμες με το A100 της Nvidia”.

Η Baidu παρήγγειλε 1.600 τσιπ Huawei 910B για 200 διακομιστές τον Αύγουστο, σύμφωνα με δήλωση πηγής στο Reuters.

Αναλυτές και πηγές εκτιμούν ότι τα τσιπ 910B είναι συγκρίσιμα με αυτά της Nvidia όσον αφορά την υπολογιστική ισχύ, αλλά εξακολουθούν να υστερούν σε απόδοση. Ωστόσο, θεωρούνται ως η πιο εξελιγμένη εγχώρια επιλογή που διατίθεται στην Κίνα.

Γιατί έχει σημασία αυτό για την Ηuawei και την Κίνα;

Οι αναλυτές υπολόγισαν ότι η αγορά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας αξίζει 7 δισεκατομμύρια δολάρια και η απόσπαση μεριδίου αγοράς από τη Nvidia θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια νίκη της Huawei έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Huawei επανέλαβε πως θέλει να γίνει βασικός πάροχος υπολογιστικής ισχύος για την τεχνητή νοημοσύνη, με την Chief Financial Officer Meng Wanzhou να δηλώνει τον Σεπτέμβριο ότι η Huawei ήθελε να δημιουργήσει μια υπολογιστική βάση για την Κίνα και να δώσει στον κόσμο μια «δεύτερη επιλογή», σε μια συγκαλυμμένη αναφορά. στον κυρίαρχο πάροχο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ελλείψει τσιπ από την Nvidia, οι κινεζικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να βασιστούν σε εγχώρια προϊόντα όπως τα λιγότερο ισχυρά τσιπ της Huawei, αλλά οι αναλυτές λένε ότι θα μπορούσε να είναι μόνο θέμα χρόνου να μπορέσει η Huawei να κλείσει αυτό το χάσμα, δεδομένου του όγκου υποστήριξης και των επενδύσεων που η κινεζική κυβέρνηση διοχετεύει στην τεχνητή νοημοσύνη και στους ημιαγωγούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης