Έτοιμη να επιβραβεύσει τους μετόχους της με διανομή μερίσματος και μέσω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών είναι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, εκμεταλλευόμενη το πλεόνασμα στα κεφάλαιά της.

Εθνική Τράπεζα: Στα 900 εκατ. ευρώ τα οργανικά κέρδη μετά φόρων στο 9μηνο

Αυτό ανέφερε μιλώντας σε αναλυτές στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου του ομίλου, ο CEO του Παύλος Μυλωνάς.

Παρουσιάζοντας τις επιδόσεις της τράπεζας, εκτίμησε ότι θα καταγραφεί επιτάχυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης το 2024.

Ειδικότερα, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία των χρηματοδοτήσεων τα επόμενα τρίμηνα, τόσο στην επιχειρηματική, όσο και στη στεγαστική πίστη.

Καταλύτες, κατά τον ίδιο, θα αποτελέσουν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία, η ισχυρή κερδοφορία των επιχειρήσεων και τα προγραμματισμένα επενδυτικά τους σχέδια, που θα χρηματοδοτηθούν από τον τραπεζικό τομέα.

Πρόσθεσε επίσης ότι το περιβάλλον στην κτηματαγορά θα ευνοήσει την ενίσχυση των δανειοδοτήσεων στα στεγαστικά δάνεια.

Σε σχέση με τα αποτελέσματα ανέφερε ότι ο δείκτης απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων θα ξεπεράσει το 15% το 2023 και το 13% το 2025, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προς τα πάνω αναθεώρησης αυτών των στόχων στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο που παρουσιαστεί μαζί με τα αποτελέσματα του συνόλου της εφετινής χρήσης.

Πάντως, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ανέφερε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους βρίσκονται κοντά στην οροφή τους, εκτιμώντας ότι θα ανέλθουν στο υψηλότερο σημείο τους στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 ή στο πρώτο του 2024.

Σε αυτό θα οδηγήσει η αύξηση των τόκων για τις εκδόσεις MREL, η πολιτική της ΕΚΤ για τα ελάχιστα αποθεματικά ασφαλείας και η πίεση στα spreads, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά.

Ως προς τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ανέφερε ότι ο στόχος του 2025 έχει σχεδόν επιτευχθεί και προανήγγειλε μία ή δύο εκδόσεις Tier II ομολόγων την ερχόμενη χρονιά.

Σε σχέση με το πλεόνασμα κεφαλαίων, ως αποτέλεσμα και της σημαντικής ενίσχυσης με οργανικό τρόπο των σχετικών δεικτών, ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι θα χρησιμοποιηθεί πολλαπλώς για τα εξής:

– Την πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα

– Τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη της χρήσης του 2023 σε ποσοστό 20% – 30%

– Την επαναγορά ιδίων μετοχών, ως μέσου επιβράβευσης των μετόχων της τράπεζας, που εξετάζεται πολύ σοβαρά.

Τα οφέλη της αναβάθμισης

Σε σχέση με τα οφέλη της Εθνικής Τράπεζας από την πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι θα είναι περισσότερο έμμεσα.

Όπως εξήγησε η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί μία σαφή ένδειξη της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και διευρύνει την επενδυτική βάση της χώρας.

Ως προς τα άμεσα οφέλη, υποστήριξε ότι η αναβάθμιση θα περιορίσει έως ένα βαθμό το κόστος των εκδόσεων MREL και θα μειώσει το σταθμισμένο στον κίνδυνο ενεργητικό, λόγω της ευνοϊκότερης αποτίμησης των στοιχείων του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν