Στην ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, η οποία απασχολεί την αγορά, επιχείρησαν να απαντήσουν δυο νυν και ένας πρώην τραπεζίτης στο πλαίσιο του Κύκλου Ιδεών: Γιατί δυσκολεύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) να χρηματοδοτηθούν με ανταγωνιστικό κόστος.

Σε αντίθεση με τους μεγάλους ομίλους που έχουν καταφέρει να δανείζονται με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια, όπως είπαν υπάρχουν δομικές αδυναμίες που καθιστούν πιο δύσκολη την δανειοδότηση των μικρομεσαίων.

Μικρομεσαίες: Εγκρίθηκαν οι πρώτες αιτήσεις για πράσινες επενδύσεις ύψους 5,5 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκα Χαρδούβελη το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης όσον αφορά στην προοπτική τους αλλά και στην αδυναμία ακριβούς εικόνας των εσόδων που παράγουν λόγω της… ροπής τους, όπως άφησε να εννοηθεί να αποκρύπτουν εισοδήματα.

Ο σκληρός επόπτης

Την ίδια στιγμή, όπως είπε ο κ. Χαρδούβελης υπάρχει ένας σκληρός επόπτης που δεν αφήνει να δοθούν δάνεια με ευκολία ενώ αναφέρθηκε και στον risk premium, το οποίο εξακολουθεί να ακολουθεί την χώρα όταν δανείζεται από το εξωτερικό που διαχέεται και στους υπόλοιπους παράγοντες της οικονομίας.

Έσπευσε πάντως να υπογραμμίζει ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με το παρελθόν και οι τράπεζες πλέον διαχέουν την ρευστότητα που έχουν συσσωρεύσει και στις μικρότερες επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Eurobank, Γιώργος Ζανιάς, ο οποίος στάθηκε στην χαμηλή ζήτηση που εκδηλώνεται αλλά και στους αυστηρούς κανόνες που έχει βάλει η ΕΚΤ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα κόκκινα δάνεια που κινούνται στα επίπεδα των 70 δισ. με 75 δισ. ευρώ, τα οποία χαρακτήρισε μια σημαντική ασυμμετρία για την οικονομία και τόνισε την ανάγκη αναδιάρθρωσής τους, αναγνωρίζοντας πως γίνονται προσπάθειες όπως με τον εξωδικαστικό. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χρειάζεται επιτάχυνση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το συγκεκριμένο κομμάτι όπως είπε δεν μπορεί να είναι πελάτης του τραπεζικού συστήματος.

O πρόεδρος της Eurobank, Γιώργος Ζανιάς

«Μαγνήτης» τα μεγάλα project

Στο μέγεθος εντοπίζει ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της EOS Capital Partners, Απόστολος Ταμβακάκης την πηγή του κακού για πολλά δεινά που μαστίζουν τις ΜμΕ.

Όπως είπε το ζήτημα είναι οι ΜμΕ να γίνουν μεγαλύτερες, μέσα από την παροχή κινήτρων κυρίως φορολογικών, λέγοντας πως από έρευνα που έκανε υπάρχουν περίπου 700 ΜμΕ επιχειρήσεις που θα μπορούσαν με την κατάλληλη στήριξη να μεγαλώσουν και να γίνει η νέα γενιά των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας.

Αυτή τη στιγμή, υποστήριξε ο κ. Ταμβακάκης οι τράπεζες χρηματοδοτούν τους μεγάλους ομίλους και μάλιστα με κόστος που έχει μειωθεί. Σκοτώνονται, σημείωσε χαρακτηριστικά, οι μεγάλες τράπεζες ποια θα χρηματοδοτήσει πρώτη τις μεγάλες εταιρείες.

O πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της EOS Capital Partners, Απόστολος Ταμβακάκης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις