«Φρένο» στα σενάρια για παροχές προσπάθησε να βάλει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο συνέδριο «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ:Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα», που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών, θέτοντας ουσιαστικά ζήτημα επανεξέτασης και των φοροαπαλλαγών.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στον σύμβουλο έκδοσης του ΟΤ, Νίκο Φιλιππίδη εξέφρασε την προσωπική του άποψη, χωρίς να έχει συζητηθεί -όπως τόνισε- εντός της ΕΚΤ, περί της ανάγκης μείωσης των επιτοκίων από τα μέσα του 2024, εφόσον συντρέξουν κάποιες προϋποθέσεις.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στο θέμα της φοροδιαφυγής, κάνοντας λόγο για τις φορολογικές δαπάνες στον προϋπολογισμό. Όπως σημείωσε με νόημα ο ίδιος, θα πρέπει να ικανοποιούν το κριτήριο ότι βοηθούν τους ευάλωτους, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει επανεξέταση για το αν όντως κατευθύνονται προς τα εκεί. Σε αυτό το σημείο, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε την ανάγκη της Ελλάδας να διατηρεί «μαξιλαράκια», για πολλούς λόγους, όπως είναι οι γεωπολιτικοί.

Στουρνάρας: Λίγοι πρωθυπουργοί κινητοποίησαν το έθνος όπως ο Κ. Σημίτης

Να ξαναδούμε τις δαπάνες…

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «δεν είναι όλα παρανόμως αδήλωτα (σ.σ. τα εισοδήματα), χάρηκα που ο υπουργός Οικονομικών το είπε τελευταία. Για να δούμε λίγο τις λεγόμενες φορολογικές δαπάνες στον προϋπολογισμό, δηλαδή αυτά που η ίδια κυβέρνηση δίνει. Γιατί να τα δώσει; Ας τα αξιολογήσει πρώτα. Ικανοποιούν το κριτήριο ότι βοηθούν τους πλέον ευάλωτους;», προσθέτοντας ότι πρέπει να έχουν βοήθεια αλλά «να τα βάλουμε όλα σε έναν κορβανά, διότι θα χρειαστούμε έσοδα.

Η Ελλάδα έχει ανάγκες για επενδύσεις, για δημόσιες επενδύσεις. Έχει ανάγκες για μαξιλαράκια για να αντιμετωπίσει κρίσεις, γεωπολιτικές, κλιματικές». Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο πολύ μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για το «δεύτερο μεγαλύτερο» των χωρών του ΟΟΣΑ, σημειώνοντας ωστόσο πως «Δε λέω ότι είναι επικίνδυνο διότι δεν προκαλείται από τον δημόσιο τομέα», κάνοντας μια αναδρομή στα δίδυμα ελλείμματα της περιόδου της ελληνικής κρίσης κατά το 2010.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως πρέπει «Να είμαστε λιγάκι προσεκτικοί», καθότι τα δημοσιονομικά σφίγγουν από 1/1/2024.

Ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι η Ελλάδα «επέστρεψε από το χείλος του γκρεμού και αποτελεί πλέον διεθνές success story».

Ακόμη, επισήμανε ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις σε αρκετούς τομείς, όπως αυτός της απονομής της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, εξέφρασε την στήριξη του στον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Φλωρίδη, υπογραμμίζοντας ότι «θα τα καταφέρει».

Συνέστησε δε τη συνέχιση της «ορθόδοξης δημοσιονομικής πολιτικής» προκειμένου η Ελλάδα να διπλασιάσει το 2024 το πρωτογενές του πλεόνασμα στο 2,1% του ΑΕΠ.

Επιτόκια

Αναφορικά με την πορεία των επιτοκίων, ο κ. Στουρνάρας την συσχέτισε με την αντίστοιχη του πληθωρισμού. Ο ίδιος προέβλεψε πως ο πληθωρισμός θα ξανανέβει για λίγο, εξαιτίας τεχνικών λόγων -όπως είπε- διότι θα σταματήσουν να υπάρχουν οι επιδοτήσεις. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα ξαναπέσει στην πορεία. Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε: «Αν στα μέσα του επόμενου χρόνου γύρω στον Αύγουστο, ο πληθωρισμός πέσει κάτω από το 3% σε μόνιμη βάση», τότε μπορεί να υπάρξει η σκέψη για μια μικρή μείωση στην αρχή.

Ο διοικητής της ΤτΕ είχε αναφερθεί στις 10 προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων που έγιναν στις συνεδριάσεις, με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο του ευρώ να εκτοξευτεί από το -0,5% στο 4%. Μάλιστα, ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε πως οι συνέπειες αυτού του φαινομένου «είναι ακόμη στην ουρά», ενισχύοντας τις όποιες ανησυχίες υπάρχουν για τις μετέπειτα εξελίξεις.

Το φαινόμενο χιονοστιβάδας για το χρέος

Από εκεί και πέρα, ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε και στο «φαινόμενο της χιονοστιβάδας» αναφορικά με τη μείωση του δημοσίου χρέους. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Δεν έχουμε πρόβλημα με το χρέος», δίοντας βάση σε 3 παραμέτρους του φαινομένου:

-Τη διαφορά του ονομαστικού ΑΕΠ (ανάπτυξη+πληθωρισμός) από το μέσο επιτόκιο αποπληρωμής χρέους (1,4%) του Δημοσίου, επισημαίνοντας ότι κατά την περίοδο της κρίσης η διαφορά αυτή ήταν αρνητική

-Την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων

-Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις

Οι ελληνικές τράπεζες

Τέλος, αναφορικά με τις τράπεζες, ο ίδιος σημείωσε ότι είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες παρόλο που το 50% των κεφαλαίων τους αποτελείται από αναβαλλόμενο φόρο και εξέφρασε την προσδοκία να εμφανιστούν και άλλοι στρατηγικοί επενδυτές (για Εθνική και Πειραιώς) εκτός από την Unicredit η οποία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του 9% της Alpha Bank. Όπως είπε χαρακτηριστικό, αυτό το θεωρεί απαραίτητο προκειμένου να υπάρξει μοίρασμα του κινδύνου (risk sharing). Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας στηλίτευσε το γεγονός ότι «Μετά την κρίση δεν υπάρχει ακόμη κοινή ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων» για να καταλήξει σημειώνοντας «Δεν έχουμε κάνει πρόοδο. Η ΕΚΤ έχει βάλει μπορστά το crisis management. Ιδού η Ρόδος.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ελληνικά Γαλακτοκομεία: «Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την οικογένεια Σαράντη
Επιχειρήσεις |

«Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις του θεσσαλικού ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία με την Κάμπος Χίου – Έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από τη χιώτικη εταιρεία