Η αυξημένη αβεβαιότητα σε σχέση με τις οικονομικές εξελίξεις αποτυπώνεται ανάγλυφα στην τελευταία έρευνα για τις προσδοκίες των καταναλωτών που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στουρνάρας: Τα ρίσκα για τις τράπεζες έχουν περιοριστεί – Θετική η επενδυτική βαθμίδα

Οι προσδοκίες των ευρωπαίων καταναλωτών όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων το επόμενο δωδεκάμηνο εκτοξεύτηκαν σε νέο υψηλό.

Την ίδια στιγμή, περιμένουν υψηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με ό, τι αποτυπώθηκε στην έρευνα του προηγούμενου Ιουλίου – Αυγούστου, ενώ επιδεινώθηκαν και οι προσδοκίες σε σχέση με την ανάπτυξη της οικονομίας και την ανεργία.

Ελαφρώς μειωμένες είναι οι εκτιμήσεις τους για την αύξηση των ενοικίων.

Πληθωρισμός

Πιο συγκεκριμένα, αισθητά αυξημένες είναι οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό. Ο μέσος ρυθμός εκτιμώμενου πληθωρισμού τους προηγούμενους 12 μήνες ανήλθε στο 8,0% από 7,9%.

Οι μέσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν αισθητά στο 4,0%, από 3,5% τον Αύγουστο και 3,4% τον Ιούλιο, ενώ για τον πληθωρισμό τρία χρόνια πριν παρέμειναν αμετάβλητες στο 2,5%.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, ιδίως σε ορίζοντα τριών ετών, παρέμειναν πολύ χαμηλότερες από τον αντιληπτό ρυθμό πληθωρισμού του παρελθόντος.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκε.

Η διαμόρφωση των αντιλήψεων και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό παρέμεινε στενά ευθυγραμμισμένη μεταξύ των εισοδηματικών ομάδων, αν και οι νεότεροι ερωτηθέντες (ηλικίας 18-34 ετών) συνέχισαν να αναφέρουν χαμηλότερες αντιλήψεις και προσδοκίες για τον πληθωρισμό από τους μεγαλύτερους ερωτηθέντες (ηλικίας 55-70 ετών).

Εισόδημα και κατανάλωση

Οι καταναλωτές αναμένουν ότι το ονομαστικό εισόδημά τους τους επόμενους 12 μήνες θα αυξηθεί κατά 1,2%, όπως και τον Αύγουστο.

Όπως και τον προηγούμενο μήνα, αυτό οφείλεται κυρίως στις προσδοκίες των καταναλωτών στο χαμηλότερο εισοδηματικό 20%, οι οποίες αυξήθηκαν περαιτέρω, ενώ οι προσδοκίες των καταναλωτών στα άλλα τέσσερα πεμπτημόρια παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερές ή και μειώθηκαν.

Οι αντιλήψεις για την αύξηση των ονομαστικών δαπανών τους προηγούμενους 12 μήνες μειώθηκαν περαιτέρω στο 6,2%, από 6,4% τον Αύγουστο και 6,7% τον Ιούλιο.

Η πτώση στην αντιληπτή αύξηση των ονομαστικών δαπανών επικράτησε μεταξύ των εισοδηματικών ομάδων, με αξιοσημείωτη εξαίρεση το υψηλότερο εισοδηματικό 20%, το οποίο αντιλήφθηκε αύξηση στη διεύρυνση των δαπανών τους.

Οι προσδοκίες για αύξηση των ονομαστικών δαπανών τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν ελαφρώς στο 3,4%, από 3,3% τον Αύγουστο.

Αγορά εργασίας και οικονομική ανάπτυξη

Οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη για τους επόμενους 12 μήνες κινήθηκαν σε πιο αρνητικό έδαφος από ότι τον Αύγουστο, στο -1,2% έναντι -0,8% του Αυγούστου.

Σε αντιστοιχία με τις χαμηλότερες προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη, οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας 12 μήνες πριν αυξήθηκαν στο 11,4%, έναντι 11,1% τον Αύγουστο.

Οι καταναλωτές συνέχισαν να αναμένουν ότι το μελλοντικό ποσοστό ανεργίας θα είναι ελαφρώς μόνο υψηλότερο από το εκτιμώμενο τρέχον ποσοστό ανεργίας (11,1%), υποδηλώνοντας μια γενικά σταθερή αγορά εργασίας.

Η χαμηλότερη εισοδηματική κλίμακα συνέχισε να είναι πιο απαισιόδοξη, αναφέροντας τα υψηλότερα αναμενόμενα ποσοστά ανεργίας.

Πρόσβαση σε στέγαση και πίστωση

Οι καταναλωτές περιμένουν ότι οι τιμές των κατοικιών θα αυξηθούν κατά 2,2% τους επόμενους 12 μήνες, ελαφρώς χαμηλότερη από τον Αύγουστο (2,3%).

Οι προσδοκίες για επιτόκια στεγαστικών δανείων 12 μήνες πριν αυξήθηκαν περαιτέρω στο 5,4%, από 5,2% τον Αύγουστο, το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της έρευνας και 0,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ό,τι στο τέλος του 2022.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όλες οι ηλικιακές και εισοδηματικές ομάδες, με εξαίρεση την ομάδα με το υψηλότερο εισόδημα, αναμένουν αύξηση.

Η αντιληπτή πρόσβαση σε πιστώσεις κατά τους προηγούμενους 12 μήνες περιορίστηκε αισθητά σε σύγκριση με τον Αύγουστο, όπως και οι προσδοκίες για πρόσβαση σε πιστώσεις τους επόμενους 12 μήνες. Και οι δυο δείκτες βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που άρχισε να διεξάγεται η έρευνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή