Υψηλότερα της μέσης εκτίμησης των ξένων αναλυτών τοποθετεί την ανάπτυξη της Ελλάδας η UBS, αφού εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3% τόσο το 2024 όσο και το 2025. Πολύ κοντά στο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι και πληθωρισμός στην Ελλάδα, με τη UBS να εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 2,5% την ερχόμενη χρονιά, και στο 2% το 2025.

Σωρευτικά, η ανάπτυξη της Ελλάδας θα είναι λίγο υψηλότερη από την ανάπτυξη που θα επιτύχει η παγκόσμια οικονομία, με την UBS να αποδίδει αυτήν την εκτίμηση στις ασθενέστερες επιδόσεις της Κίνας και των ΗΠΑ. Γι’ αυτό και προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 θα είναι κατά ½ ποσοστιαία μονάδα ασθενέστερη από ό,τι το 2023.

Όπως σχολιάζει, η νομισματική σύσφιξη έχει οδηγήσει την παγκόσμια πιστωτική ώθηση στο ασθενέστερο επίπεδο από την περίοδο της μεγάλης κρίσης του 2007/2008 (GFC), τα περιθώρια κέρδους βρίσκονται υπό πίεση και η αγορά εργασίας παρουσιάζει σημάδια ρωγμών. Η πρόβλεψή της θα ήταν 1 ποσοστιαία μονάδα κάτω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο ανάπτυξης, αλλά πιστεύεθ ότι η δυνητική ανάπτυξη έχει διολισθήσει χαμηλότερα και είναι τώρα πιθανότατα πιο κοντά στο 3%.

Οι αγορές τιμολογούν ασυνήθιστα μικρή χαλάρωση

Σύμφωνα με την UBS, κατά μέσο όρο, οι κεντρικές τράπεζες της G10 αναμένεται να μειώσουν κατά 80 μ.β. την επόμενη τριετία τα επιτόκια της, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα επιστρέψουν σε ουδέτερα εδάφη, ούτε φυσικά θα είναι διευκολυντικά. Τα τελευταία 30 χρόνια, ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες της G10 (εκτός της BoJ) έχουν μειώσει τα επιτόκια κατά μέσο όρο κατά 320 μ.β. σε διάστημα 15 μηνών.

Ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ επιτοκίων και ανάπτυξης

Τα πραγματικά επιτόκια φτάνουν τώρα σε επίπεδα που διαπραγματεύονταν το 2010 και την περίοδο 2005-06. Τότε η παγκόσμια οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμό 5-6%, υπερδιπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης που αναμένεται το 2024.

Καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται προς το 2%, οι κεντρικές τράπεζες θα διαπιστώσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής είναι πολύ υψηλά σε πραγματικούς όρους και αναμένεται να μειώσουν τα επιτόκια με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι αποτιμάται στα προθεσμιακά συμβόλαια, ιδίως στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εκτίμηση της UBS.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Burnout εργαζομένων: Φουλ οι μηχανές για 6ημερη εργασία
Οικονομία |

Burnout εργαζομένων και φουλ οι μηχανές για 6ημερη εργασία – Η Ελλάδα αλλάζει πίστα και παίζει με τη «φωτιά»

Ενώ στην Ευρώπη συζητούν το μοντέλο της τετραήμερης εργασία με τις ίδιες απολαβές, στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου αλλάζουμε level με την κυβέρνηση να νομοθετεί την εξαήμερη εργασία