Διάταγμα που επιτρέπει σε ξένους επενδυτές με κεφάλαια που έχουν δεσμευθεί στη Ρωσία να τα χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας που έχουν δεσμευθεί στο εξωτερικό, υπέγραψε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη Δύση στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Ρώσοι έχουν περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευθεί στο εξωτερικό και η αξία τους φθάνει το 1,5 τρισεκατ. ρούβλια (16,3 δισεκατ. δολάρια).

Σύμφωνα με το διάταγμα, η Ρωσία θα επιτρέψει σε πολίτες «μη φιλικών» χωρών όπως τους θεωρεί, να αγοράσουν δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας κεφάλαια από τους ειδικού «τύπου –C» λογαριασμούς στην Ρωσία, οι οποίοι ούτως ή άλλως είναι μπλοκαρισμένοι.

Η Ρωσία σχεδιάζει να ξεμπλοκάρει λογαριασμούς 100 δισεκατομμυρίων ρουβλίων σε πρώτη φάση.

Το κείμενο του διατάγματος του Πούτιν αναφέρει ότι εκδίδεται ως απάντηση στις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών και οργανισμών που αποκαλεί «μη φιλικές και αντιτιθέμενες στο διεθνές δίκαιο».

Ερχεται 12ο πακέτο κυρώσεων

Εν τω μεταξύ, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αρχίσουν να συζητούν την επόμενη εβδομάδα μια πρόταση για ένα 12ο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία που θα επικεντρωθεί στην απαγόρευση των ρωσικών διαμαντιών, δήλωσαν στο Reuters διπλωμάτες της ΕΕ και ένας αξιωματούχος της ΕΕ.

Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη εφαρμόσει 11 πακέτα κυρώσεων κατά της Μόσχας για να μειώσουν την ικανότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο. Τα μέτρα καλύπτουν όλους τους τομείς και περιλαμβάνουν περίπου 1.800 άτομα και οντότητες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή