Ξεπερνούν τις 100 οι βρετανικές εταιρείες που παραδέχτηκαν ότι παραβίασαν τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Βρετανία κατά της Ρωσίας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τους Financial Times, συνολικά 127 εταιρείες είχαν αποκαλύψει οικειοθελώς παραβιάσεις των κυρώσεων στη βρετανική κυβέρνηση έως τις 17 Μαΐου, σύμφωνα με αίτημα για την ελευθερία της πληροφόρησης που υποβλήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας. Παραδεχόμενες οικειοθελώς τις παραβιάσεις και συνεργαζόμενες με τις έρευνες, οι επιχειρήσεις μπορούν να μειώσουν τις κυρώσεις που θα τους επιβληθούν.
Οι κυρώσεις
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει θέσει περισσότερα από 1.600 άτομα και εταιρείες σε καθεστώς κυρώσεων μετά την έναρξη της κατά το Κρεμλίνο «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία.
Ως απάντηση στον πόλεμο, το Ηνωμένο Βασίλειο διαμόρφωσε το πιο αυστηρό πακέτο κυρώσεων κατά μεγάλης οικονομίας, θέτοντας μορατόριουμ σε βρετανικές οντότητες που συναλλάσσονται με δεκάδες τράπεζες και περισσότερους από 100 ολιγάρχες.
Η πλήρης αποκοπή από τη Ρωσία όμως παραμένει δύσκολη, επειδή η μεγάλη χώρα της ανατολικής Ευρώπης παραμένει πολύ βαθύτερα ενσωματωμένη στην παγκόσμια οικονομία από άλλα καθεστώτα που υπόκεινται σε κυρώσεις, όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.
Έτσι, οι επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν συναλλαγές με ρωσικές οντότητες κατά παράβαση των κυρώσεων πρέπει να παραδεχτούν το σφάλμα τους για να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη επιείκεια. Σημειώνεται ότι η παραβίαση των κυρώσεων μπορεί να επιφέρει από απλές ποινές όπως μια προειδοποιητική επιστολή, μέχρι και ποινική δίωξη.
«Δεν προσπαθούμε να τιμωρήσουμε ειλικρινή λάθη»
Πάντως πηγή από το αρμόδιο Γραφείο Εφαρμογής Χρηματοοικονομικών Κυρώσεων του Υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας ξεκαθάρισε ότι η μονάδα του «δεν προσπαθεί να τιμωρήσει αδικαιολόγητα τα ειλικρινή λάθη» και λαμβάνει υπόψη τις σχετικές προσπάθειες και τους ελέγχους που έγιναν ως πιθανούς ελαφρυντικούς παράγοντες κατά την αξιολόγηση μιας παράβασης.
Όπως επισημαίνουν οι FΤ, ζητήματα όπως η έλλειψη διαφάνειας αναφορικά με τους τελικούς πραγματικούς δικαιούχους και τους ελεγκτές των εταιρειών, καθώς και τους Ρώσους μετόχους που μπορεί να βρίσκονται πίσω από εταιρείες-βιτρίνες, μπορούν να καταστήσουν δυσκολότερο για τις εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου να διασφαλίσουν ότι δεν έχουν παραβιάσει τις κυρώσεις.
Οι σχέσεις Λονδίνου-Μόσχας και η Τσέλσι
Η έκταση των δεσμών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας σε διάφορους κλάδους κατέστη σαφής πέρυσι, όταν η ποδοσφαιρική ομάδα της Τσέλσι βυθίστηκε σε κρίση μετά την ανακοίνωση κυρώσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά του τότε ιδιοκτήτη της, του Ρώσου ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς.
Η κίνηση αυτή έθεσε προσωρινά σε αναμονή την πώληση της ομάδας της Premier League και σε κίνδυνο τις χορηγικές της συμφωνίες.
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ