Σε λιγότερο από ένα 24ωρο, η εικόνα του Νίκου Ανδρουλάκη και του Στέφανου Κασσελάκη να κάθονται, χαμογελαστοί, ο ένας δίπλα στον άλλο και να συζητούν για τα Τέμπη και τις υποκλοπές, είχε χαθεί μπροστά στα όσα χωρίζουν τα δύο κόμματα.

Η απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την άδεια καρέκλα με το όνομά του στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη («Τι δουλειά έχω εγώ με όλους εκείνους που έχουν σπαταλήσει τόσα δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού λαού; Ξεχνάμε τη διαπλοκή αυτών των ετών; Μόνο εκσυγχρονισμός δεν ήταν. Ας αναλάβουν άλλοι τον μανδύα του χρέους της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα δεν το προκάλεσε»), έφερε ξανά στην επιφάνεια το παλαιότερο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση -προτού αυτός έρθει στην εξουσία και κληθεί να ψηφίσει και να εφαρμόσει μνημόνια, όταν (σημειώνουν κεντροαριστερά στελέχη) έριχνε το βάρος της χρεοκοπίας στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας στο απυρόβλητο την περίοδο του Κώστα Καραμανλή, από το 2004 έως το 2009.

«Ο κ. Κασσελάκης φαίνεται ότι όχι μόνο δεν είχε κατασταλάξει ιδεολογικά στα 24 του χρόνια, αλλά αγνοεί και την πρόσφατη ιστορία της χώρας. Η προσφορά του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, αναγνωρίζεται, ακόμη και από τους ορκισμένους ιδεολογικούς του αντιπάλους», ανέφερε στην δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Θανάσης Γλαβίνας.

«Επαναλαμβάνοντας τον χυδαίο λαϊκισμό κατά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κασσελάκης αποδεικνύει ότι μέντοράς του είναι ο κ. Πολάκης». Η επίκληση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας μόνο τυχαία δεν είναι: ο Πολάκης έσπευσε να συγχαρεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την αντίδραση, αλλά και να ρίξει εσωκομματικά καρφιά σε όσους εντός κόμματος «έπιανε τεταρταίος πυρετός» όταν ο ίδιος αναφερόταν στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ -με φράσεις περί «μαύρου χρήματος» και «μίζας», που χρησιμοποίησε και τώρα.

Καρφιά εντός ΠΑΣΟΚ

Η αντίδραση Κασσελάκη, βέβαια, δημιούργησε αντιδράσεις και εντός ΠΑΣΟΚ, με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να σχολιάζει σε ανάρτησή του: «Είκοσι τέσσερις ώρες χρειάστηκαν για να σταματήσει το «ειδύλλιο» ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά το θεωρούσα αναμενόμενο και όσα γράφονταν μόνο στην φαντασία τους υπήρχαν! Όσοι τα πίστεψαν ακόμη χειρότερα!!».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, κοιτώντας και στο εσωτερικό του κόμματός του, μίλησε για «τακτικισμούς που έχουν ημερομηνία λήξης» και πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ «μακριά απο γυρολόγους και γενίτσαρους».

Τα ερωτήματα, πάντως, απευθύνονται κυρίως προς την πλευρά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, που από την μια επιδιώκει μια θεσμική συνεννόηση και στάθμιση κοινής στάσης για τις υποκλοπές και τα Τέμπη με το ΠΑΣΟΚ, και από την άλλη υπενθυμίζει, με την φρασεολογία του προέδρου για τον Σημίτη, πως η επιτελική ομάδα γύρω από τον Κασσελάκη είναι «κόκκινο πανί» για το ΠΑΣΟΚ. Με τα δεδομένα προβλήματα που έχει εξ αριστερών του και τις εσωκομματικές αναταράξεις που αφορούν την αριστερή του τάση, είναι αντέχει ο ΣΥΡΙΖΑ να μην επουλώσει κάπως την σχέση του με το προοδευτικό Κέντρο;

Σε δική της ανάρτηση, η Άννα Διαμαντοπούλου, διοργανώτρια της εκδήλωσης για τον Σημίτη (στην οποία κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε το παρών, παρότι ανοιχτή και χωρίς ανάγκη πρόσκλησης), έδωσε και τον τόνο: «Αν στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη ερχόταν ο Στέφανος Κασσελάκης θα ήταν πολιτισμική ανατροπή. Αν απλά δεν ερχόταν ήταν αναμενόμενο. Το ότι δεν ήρθε και έβρισε χυδαία τη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη δημιουργεί αποστροφή στον κόσμο του Κέντρου, αφού πριν έκανε το ίδιο με τον κόσμο της Αριστεράς. Προσεχώς: ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ».

Βενιζέλος: Ναι στις συνεργασίες, εφόσον…

Στην πραγματικότητα, η υπόθεση Σημίτη φέρνει στην επιφάνεια την ουσία της σχέσης των δύο κομμάτων, ανεξαρτήτως της επιμέρους κοινοβουλευτικής συνεννόησης που έτσι κι αλλιώς θα κρίνεται κάθε φορά ανά περίσταση: ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές που έρχονται θα δώσουν μεταξύ τους την μάχη για την δεύτερη θέση.

Ως τότε για τα δύο κόμματα λειτουργεί (κι ας μην το παραδέχονται, στρέφοντας τα βέλη τους κυρίως προς τον Μητσοτάκη) το δόγμα «ο θάνατός σου, η ζωή μου». Στο αποτέλεσμα, ωστόσο, ενδεχομένως να κριθεί η συνέχεια -η χθεσινή τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στον «Κύκλο Ιδεών» είχε το δικό της ενδιαφέρον.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως είναι δύσκολο να δημιουργηθεί το αντίβαρο της αντιπολίτευσης «με αυτοδύναμη πολιτική πρόταση» και, εφόσον κάτι τέτοιο δεν υπάρξει, «πρέπει να αναζητηθεί συνεργασία εντός του συνταγματικού πλαισίου».

Σ’ αυτήν την φάση, πάντως, ο Βενιζέλος αναγνώρισε πως «βρισκόμαστε σε ενδιάμεση φάση μέχρι τις ευρωεκλογές και ο ανταγωνισμός ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα είναι το δεύτερο κόμμα και, άρα, η ουσιαστική αντιπολίτευση, είναι αναμενόμενος», επισημαίνοντας πως το ΠΑΣΟΚ «δικαιούται να διεκδικεί να γίνει δεύτερο κόμμα με όσα ανέλαβε για την αντιμετώπιση της κρίσης. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ θα θελήσει να παραμείνει».

Παράλληλα, όπως και ο Σημίτης την Δευτέρα, και ο Βενιζέλος εξέφρασε την στήριξή του στο ΠΑΣΟΚ: «Θα ήθελα μια αντιπολίτευση να μπορεί να είναι συμπεριληπτική. Να μπορεί να αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος για να αντιμετωπίσει τις ασυμμετρίες που έχει η χώρα. Αυτή η αντιπολίτευση στεγάζεται στο ΠΑΣΟΚ. Με το ΠΑΣΟΚ και εγώ, όπως είπε ο Κώστας Σημίτης, γιατί άλλωστε στη δική μας πολιτική προσχώρησαν όλοι», επεσήμανε.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μένει χωρίς ερευνητικό σκάφος η Ελλάδα – Το ωκεανογραφικό «Αιγαίο» αποσύρεται
Επικαιρότητα |

Μένει χωρίς ερευνητικό σκάφος η Ελλάδα – Το ωκεανογραφικό «Αιγαίο» αποσύρεται

Γιατί έχει κολλήσει η διαδικασία αντικατάστασής του – Η απουσία ενός τέτοιου πλοίου απειλεί σοβαρά τις επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας και τα εθνικά της συμφέροντα στην έρευνα των θαλασσών