Με απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες σήμερα, με τον S&P 500 μάλιστα να σταματά το οκταήμερο ανοδικό του σερί, καθώς επανήλθαν οι ανησυχίες για νέα αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, οδηγώντας ανοδικά και πάλι τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερα.

Πάουελ: Προειδοποιεί για τον κίνδυνο παραπλάνησης στη μάχη κατά του πληθωρισμού

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,65% στις 33.891 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,81% στις 4.347 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,94% στις 13.521 μονάδες.

Η Wall Street πιέστηκε σήμερα μετά τη δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, ότι ίσως χρειαστεί να γίνει περισσότερη δουλειά για να μειωθεί ο πληθωρισμός, αν και η πρόσφατη επιβράδυνση του ρυθμού αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

“Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς έχει δεσμευτεί να επιτύχει μια στάση νομισματικής πολιτικής που είναι επαρκώς περιοριστική ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2% με την πάροδο του χρόνου- δεν είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε επιτύχει μια τέτοια στάση”, δήλωσε ο Powell.

Η πτωτική κίνηση των αγορών συνέπεσε επίσης με την άνοδο των αποδόσεων. Σε αυτό συνέβαλε και μια δημοπρασία του αμερικανικού δημοσίου νωρίτερα σήμερα. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς σημείωσε άνοδο άνω των 12 μονάδων βάσης στο 4,632%. Το επιτόκιο του 30ετούς ομολόγου σημείωσε άλμα σχεδόν 14 μονάδων βάσης στο 4,792%.

“Η μεταβλητότητα των επιτοκίων κυριαρχεί στη χρηματιστηριακή αγορά”, δήλωσε ο Michael Arone της State Street Global Advisors. “Νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι για ένα είδος ανοδικής κατάληξης σε μια θετική χρονιά”, δήλωσε ο State Street. “Αλλά πιστεύω ότι οι κινήσεις των επιτοκίων θα καθορίσουν τελικά το πού θα πάμε από εδώ και πέρα”, πρόσθεσε.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η Disney σημείωσε άνοδο 7% αφού ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη και επέκτεινε το σχέδιο μείωσης του κόστους, ενώ η Arm υποχώρησε 6% μετά την πρώτη τριμηνιαία έκθεσή της ως δημόσια εταιρεία. Η Lyft σημείωσε πτώση σχεδόν 2% καθώς οι κρατήσεις ήταν χειρότερες από ό,τι αναμενόταν, με την MGM Resorts να κερδίζει 2% λόγω ισχυρών αποτελεσμάτων και ενός νέου προγράμματος αγοράς μετοχών.

Αν και η Wall Street δείχνει σημάδια ανάκαμψης τις τελευταίες ημέρες, αυτό οφείλεται κυρίως σε επιλεγμένους τίτλους. Η αγορά εξακολουθεί να δείχνει ότι λίγοι τίτλοι έχουν ηγετική θέση, σύμφωνα με τον Robert Haworth, αναλυτή στην U.S. Bank Wealth Management. Οι τεχνολογικές μετοχές συνέχισαν επίσης να έχουν καλύτερη απόδοση καθώς οι επενδυτές αξιολογούν το περιβάλλον των επιτοκίων, είπε.

Τα μάκρο

Την ίδια ώρα, τα τελευταία στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας προβληματίζουν. Οι αρχικές αιτήσεις για την εβδομάδα που έληξε στις 4 Νοεμβρίου ανήλθαν στις 217.000, κατά 3.000 χαμηλότερα σε σύγκριση με το αναθεωρημένο επίπεδο της προηγούμενης εβδομάδας. Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων ήταν 212.250, αυξημένος κατά 1.500 κάθε εβδομάδα.

Το ποσοστό ανεργίας των ασφαλισμένων παρέμεινε αμετάβλητο στο 1,2% για την εβδομάδα που έληξε στις 28 Οκτωβρίου, φθάνοντας στους 1.834.000 ανέργους, μια αύξηση κατά 22.000 σε σχέση με το αναθεωρημένο επίπεδο της προηγούμενης εβδομάδας. Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων ήταν 1.789.000, σημειώνοντας αύξηση κατά 32.250 σε σύγκριση με τον αναθεωρημένο μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street