Υπάρχει πολύ δρόμος μπροστά για να κηρύξουμε την επιστροφή στον στόχο για πληθωρισμό 2% , τόνισε για μια ακόμα φορά ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, προειδοποιώντας για την παραπλάνηση που μπορεί να υπάρχει από τα πρόσφτατα στοιχεία για την πορεία των τιμών.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΔΝΤ , ο  Πάουελ εξήγησε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι «ικανοποιημένοι» από την υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά δεν είναι έτοιμοι να κηρύξουν τη νίκη κατά του πληθωρισμού, που αποδείχτηκε πιο επίμονος από ότι ανέμεναν οι αξιωματούχοι. Αν ανατρέξει κανείς θα θυμηθεί ότι ο πρόεδρος της Fed στο ξεκίνημα της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής αναφερόταν στον πληθωρισμό με τον χαρακτηρισμό παροδικός, ενώ πολλοί οικονομολόγοι είχαν ασκήσει κριτική ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άργησε να κινηθεί επιθετικά.

Πάουελ: Η ερώτηση παραμένει αν θα αυξήσουμε περισσότερο τα επιτόκια

«Γνωρίζουμε ότι η συνεχιζόμενη πρόοδος προς τον στόχο μας του 2% δεν είναι εξασφαλισμένη: ο πληθωρισμός μας έχει δώσει μερικά ψεύτικα σημάδια» εξήγησε. «Εάν κριθεί σκόπιμο να αυστηροποιήσουμε περαιτέρω την πολιτική, δεν θα διστάσουμε να το πράξουμε».

Το είχε τονίσει και στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί την ανακοίνωση της απόφασης  της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC).Μετά από πολλές ερωτήσεις για τη μείωση  των επιτοκίων είπε ότι «το γεγονός είναι ότι η Επιτροπή δεν σκέφτεται καθόλου τη μείωση των επιτοκίων αυτή τη στιγμή. Δεν συζητάμε για μειώσεις επιτοκίων» είπε χαρακτηριστικά. «Εξακολουθούμε να είμαστε πολύ επικεντρωμένοι στο ερώτημα, το οποίο είναι «έχουμε επιτύχει μια στάση νομισματικής πολιτικής που είναι επαρκώς περιοριστική ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2% σε βάθος χρόνου, με βιώσιμο τρόπο; Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο εστιάζουμε.»’Εσπευσε μάλιστα να διευκρινίσει ότι σε κάθε συνεδρίαση το ερώτημα είναι αν χρειάζεται να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια.

Προσεκτικές κινήσεις

Στη σημερινή του ομιλία όπως και στην συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Fed θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να κινείται προσεκτικά, προκειμένου να «αντιμετωπίσει τόσο τον κίνδυνο να παραπλανηθεί από μερικούς καλούς μήνες δεδομένων, όσο και τον κίνδυνο υπερβολικής σύσφιγξης», κάνοντας ένα νεύμα ότι η Fed δεν επείγεται να αυξήσει τα επιτόκια.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην πρόσφατη συνεδρίασή της αποφάσισε να διατηρήσει ο επιτόκιο αναφοράς σταθερό σε υψηλό 22 ετών, μεταξύ 5,25-5,5%, για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση αντανακλούσε μεγαλύτερη προσοχή μεταξύ των αξιωματούχων εν μέσω μιας πληθώρας αντιξοοτήτων που αναμένεται ευρέως να επιβραδύνουν την ανάπτυξη από τον ιλιγγιώδη ρυθμό 4,9% σε ετήσια βάση που καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο.

Ο Πάουελ είχε τονίσει στην αρχή της τοποθέτησης του ότι η Επιτροπή κινείται με πολλή προσοχή και μελετά όλα τα δεδομένα για να δει το αποτύπωμα της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία και τόνισε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοι του είναι προσηλωμένοι στο στόχο της σταθερότητας των τιμών και της μέγιστης απασχόλησης και θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τη νομισματική πολιτική όταν θα αισθανθούν εμπιστοσύνη ότι έχουν τιθασευθεί οι πληθωριστικές πιέσεις

Παρά τις περαιτέρω ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας δίνει σημάδια χαλάρωσης, οι αξιωματούχοι ήταν επιφυλακτικοί στο να δηλώσουν ότι τα επιτόκια είναι πλέον «επαρκώς περιοριστικά». Ο ίδιος ο  Πάουελ επανέλαβε σήμερα ότι η Fed δεν είναι «σίγουρη» ότι έχει φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο.

Η αγορά ομολόγων

Επιπλέον η αυξηση του κόστους δανεισμού, όπως αποτυπώνεται από τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων, βοήθησαν στην πρόσφατη απόφαση, καθώς μπορούν να βάλουν φρένο σε μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, δημιουργώντας αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Ωστόσο η αγορά των ομολόγων έχει διακυμάνσεις δυσκολεύοντας την εξίσωση των επιτοκίων για την κεντρική τράπεζα. Η απόδοση του 1οετους αμερικανικού ομολόγου, που είναι δείκτης αναφοράς, υποχώρησε στο 4,5% περίπου. Πριν την απόφαση της Fed είχε ξεπεράσει το 5%.

Κι ο Πάουελ ήταν σαφής την προηγούμενη εδβομάδα επισημαίνοντας ότιτο κόστος δανεισμού της αγοράς θα πρέπει να είναι σταθερά υψηλότερο για να επηρεάσει τις μελλοντικές επιλογές νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Οι αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις ενέργειες της Fed εάν είναι διαρκείς και «μένει να δούμε» εάν θα συμβεί αυτό. Αλλά πρόσθεσε ότι οι υψηλότερες αποδόσεις της αγοράς κρατικών ομολόγων «εμφανίζονται» στο κόστος δανεισμού στον πραγματικό κόσμο.

«Είμαστε προσεκτικοί στον κίνδυνο ότι η ισχυρότερη ανάπτυξη θα μπορούσε να υπονομεύσει την περαιτέρω πρόοδο στην αποκατάσταση της ισορροπίας στην αγορά εργασίας και στη μείωση του πληθωρισμού, γεγονός που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την αντίδραση της νομισματικής πολιτικής», πρόσθεσε τη σημερινή ομιλία του.

Παρόλα αυτά, οι traders στις αγορές προθεσμιακών συμβολαίων ομοσπονδιακών κεφαλαίων αναμένουν σε γενικές γραμμές ότι ο κύκλος της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής έχει κορυφωθεί και το ενδιαφέρον της αγοράς επικεντρώνεται πότε θα ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ουκρανία: Ο πόλεμος στερεί άντρες από το εργατικό δυναμικό – Περιζήτητες οι γυναίκες από τα εργοστάσια
Διεθνή |

Γυναίκες στη χαλυβουργία - Περιζήτητες οι εργαζόμενες στα ουκρανικά εργοστάσια

Η στρατηγική προσλήψεων γυναικών στοχεύει στην αντικατάσταση των ανδρών που πάνε στον πόλεμο, αλλά και των χιλιάδων εργαζομένων που έχουν μετακομίσει σε ασφαλέστερες περιοχές της χώρας