Η οικονομία της Κίνας επανήλθε σε αποπληθωρισμό τον περασμένο μήνα, εξαιτίας της πτώσης των τιμών του χοιρινού κρέατος, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αγωνίζονται να αναθερμάνουν την εγχώρια ζήτηση εν μέσω μιας εξελισσόμενης κρίσης στον τομέα των ακινήτων από το τέλος των αυστηρών ελέγχων για την πανδημία φέτος και ύστερα, σύμφωνα με τους FT.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,2% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, όπως κατέδειξαν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας την Πέμπτη, έναντι πτώσης 0,1% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters ανάμεσα σε αναλυτές. Ο ∆είκτης Τιµών Καταναλωτή παρέµεινε αµετάβλητος τον Σεπτέµβριο.

Κίνα: Πώς τα κινεζικά βιντεοπαιχνίδια κερδίζουν τη διεθνή αγορά

Οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν για 13ο συνεχή μήνα, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 2,6% σε ετήσια βάση (μετά από συρρίκνωση 2,5% τον Σεπτέμβριο) και έναντι πρόβλεψης κάποιων οικονομολόγων για 2,7%.

Η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι τιμές πώλησης ζώων και κρέατος μειώθηκαν κατά 17,9%, λόγω της μείωσης των τιμών του χοιρινού κρέατος κατά 30,1%. Οι τιμές των μη διατροφικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 0,7%.

Η αντίδραση της κινεζικής αγοράς ήταν συγκρατημένη την Πέμπτη, με τον δείκτη CSI 300 που περιλαμβάνει εισηγμένες στη Σαγκάη και τη Σενζέν να παραμένει αμετάβλητος και το ρενμίνμπι να υποχωρεί 0,1% έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.

Μικτά σημάδια ανάκαμψης

Η οικονομία της Κίνας έχει παρουσιάσει μικτά σημάδια ανάκαμψης τους τελευταίους μήνες, οδηγώντας τους οικονομολόγους να συζητούν αν θα επιτύχει τον επίσημο στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% φέτος, ήτοι τον χαμηλότερο των τελευταίων δεκαετιών. Οι τιμές έπεσαν σε αρνητικό έδαφος τον Ιούλιο, προτού επανέλθουν σε πορεία ανόδου κατά τους επόμενους μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ «ανέβασε» αυτή την εβδομάδα την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας στο 5,4%, επικαλούμενο ισχυρότερη στήριξη από τους φορείς χάραξης πολιτικής, οι οποίοι έχουν χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική και τους περιορισμούς στις αγορές ακινήτων και τα ενυπόθηκα δάνεια, με στόχο να σταθεροποιήσουν την αγορά του Real Estate.

Οι αναλυτές αποδίδουν την εικόνα του πληθωρισμού στη χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη, προσθέτοντας πως η πτώση των τιμών του χοιρινού κρέατος επιδείνωσε την τάση κατά τον Οκτώβριο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το χοιρινό που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων Dalian της Κίνας έχουν μειωθεί κατά περίπου 15% αυτόν τον μήνα.

Η Goldman Sachs ανέφερε σε σημείωμα αναλυτή ότι ο γενικός ∆ΤΚ της Κίνας θα πρέπει να αυξηθεί σταδιακά τους επόμενους μήνες, αν και “ο επίμονος αποπληθωρισμός των τιμών του χοιρινού κρέατος είναι πιθανό να επιβραδύνει το ρυθμό”.

Ο Rob Carnell, οικονομολόγος της ING, διαφώνησε με το ότι η Κίνα πλήττεται από αποπληθωρισμό, τον οποίο όρισε ως μείωση όχι μόνο των τιμών καταναλωτή, αλλά και των τιμών των “πραγματικών και χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και των μισθών”.

Άλλοι δείκτες

Άλλοι δείκτες που δημοσιοπιήθηκαν πρόσφατα έχουν αποτυπώσει μια μικτή εικόνα της οικονομικής ανάκαμψης. Οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν κατά 6,4% σε όρους δολαρίου τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση και για έκτο συνεχή μήνα  (δμοσκόπηση σε οικονομολόγους του Reuters προέβλεπε πτώση 3%). Επίσης, η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Οκτώβριο.

Ένα θετικό σημάδι από τα εμπορικά στοιχεία ήταν οι εισαγωγές της Κίνας, οι οποίες διευρύνθηκαν σε ετήσια βάση για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας αύξηση 3%.

Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να τονώσει την εγχώρια κατανάλωση και να αναζωογονήσει τη φθίνουσα ζήτηση στην οικονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση