Τέταρτη ημέρα απωλειών έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έδωσε πραγματικές μάχες με τις πιέσεις από τους δεικτοβαρείς τίτλους προκειμένου να μη χάσει τα επίπεδα των 1.200 μονάδων, αν και δεν κατάφερε να «σώσει» το πρόσημο της εβδομάδας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,23% στις 1.203,08 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.217,17 μονάδων (-0,07%) και 1.199,18 μονάδων (-1,55%). Ο τζίρος ανήλθε στα 75 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 989 χιλ. τεμάχια αξίας 6,8 εκατ. ευρώ.

Αναζητά στηρίγματα για την αντίδραση η Wall Street

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,42% στις 2.920,53 μονάδες, ενώ στο -0,27% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.998,26 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,94% στις 950,13 μονάδες.

Το ΧΑ χάλασε το σερί των τεσσάρων ανοδικών εβδομάδων σήμερα, κλείνοντας στο πενθήμερο με απώλειες. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,36%, με τον FTSE 25 να έχει πτώση 2,03%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο -2,59%.

Προσδοκίες ίσων αποστάσεων

Παρά το θετικό μίγμα νέων από τις επιχειρηματικές εξελίξεις (ΔΕΗ, Aegean, Alpha) και τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα (Τράπεζες, ΔΕΗ, Τιτάν) η αγορά επέστρεψε σε ένα μοτίβο αναμονής με κύρια χαρακτηριστικά την κατοχύρωση κερδών από τους εγχώριους επενδυτές και την αποχή των ξένων επενδυτών από τις συναλλαγές, σχολίασε ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Η αγορά δείχνει να είναι μοιρασμένη καθώς τα θετικά ακούσματα από το εσωτερικό βρίσκουν απέναντι τους τις γεωπολιτικές επιφυλάξεις και την αβεβαιότητα των επιτοκίων.

Όπως και να έχει η Δευτέρα είναι ημέρα κλειδί για τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο καθώς θα μάθουμε αν τελικώς και σε ποια τιμή θα κλείσει η πώληση του 9% της Alpha Bank. Αμέσως μετά θα πάρει σειρά η Εθνική Τράπεζα με δυνητικό μέγεθος πώλησης το 20% των μετοχών, μια συναλλαγή που σε τρέχουσες αξίες αποτιμάται 1 δις ευρώ.

Η έκβαση αυτής της συναλλαγής είναι κομβική όχι μόνο για την Εθνική Τράπεζα άλλα για το σύνολο της αγοράς καθώς θα αποτελέσει μια έμπρακτη απόδειξη για το ενδιαφέρον που υπάρχει για τις ελληνικές μετοχές. Το εγχείρημα έχει οδηγήσει σε κάποιο βαθμό σε στασιμότητα το ΧΑ καθώς δεν είναι λίγα τα θεσμικά χαρτοφυλάκια τα οποία τηρούν στάση αναμονής και έχουν αναστείλει την ενεργή δραστηριότητα τους διακρατώντας ρευστότητα για την συμμετοχή τους στο βιβλίο προσφορών. Επομένως μάλλον οι επιφυλάξεις για μεγαλύτερη δράση θα αρθούν με την ολοκλήρωση της διάθεσης των μετοχών όπως είχε γίνει στο πρόσφατο παρελθόν με τις περιπτώσεις των ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς, της Alpha Bank και της ΔΕΗ.

Τεχνική εικόνα

Διαγραμματικά η διόρθωση που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι εντός ορίων και δεν έχει αναιρέσει το στόχο των 1.300 μονάδων. Το όριο ανοχής βρίσκεται στην περιοχή των 1.184 μονάδων μια ζώνη τεχνικά αρκετά ευαίσθητη καθώς εκτός από τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών 16 μονάδες χαμηλότερα κινείται οριζόντια ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών.

Οι τζίροι ωστόσο δεν βγάζουν ένταση και επί του παρόντος η αναχαίτιση των πωλήσεων είναι διαχειρίσιμη από τους αγοραστές. Το εύρος και η αναλογία της διόρθωσης από τις 1.240 μονάδες έχει σαν δεύτερο επίπεδο στήριξης τις 1190 μονάδες από το οποίο θα αναμέναμε το Γενικό Δείκτη να επανακάμψει βραχυπρόθεσμα. Συμπερασματικά την ερχόμενη εβδομάδα θα αναμέναμε την εξομάλυνση της κλίσης της διόρθωσης και την αγορά να συσσωρεύει χτίζοντας ένα νέο επίπεδο ισορροπίας αντίστοιχο με αυτό που προηγήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου πέριξ των 1.150 μονάδων, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil έκλεισε με απώλειες 3,04%, με τις Jumbo, Coca Cola, Alpha Bank και Eurobank να την ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΟΤΕ, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Aegean, Cenergy, ΟΠΑΠ, Quest, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος και Τιτάν, ενώ θετικά οι ΕΛΧΑ και η Autohellas. Η ΔΕΗ έκανε τη διαφορά, με το +2,30% που σημείωσε, μετά τα αποτελέσματα 9μηνου που ανακοίνωσε.

Στο ντεμπούτο της στο Χρηματιστήριο, η Trade Estates έκλεισε με απώλειες 4,1%, υποχωρώντας στα 1,84 ευρώ, ενώ η Intralot βρέθηκε σε νέα υψηλά, στα 0,8650 ευρώ, με άλμα 9,08%, διακινώντας μάλιστα και 1,7 εκατ. τεμάχια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών