Αν και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική συμβάλλει στη μείωση του ρυθμού του πληθωρισμού, δεν έχει φθάσει σε επίπεδο όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αισθάνονται πολύ άνετα, τόνισε η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντάλι.

«Τα νέα για τον πληθωρισμό ήταν αρκετά καλά και δεν πρέπει να το απορρίψουμε αυτό» είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εκπομπή “The Exchange” του CNBC. «Όλα αυτά λέγονται, είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη».

Λαγκάρντ για πληθωρισμό: Μετά από 2 τρίμηνα τυχόν μειώσεις επιτοκίων

Τα σχόλια αυτά έρχονται μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας στο συνέδριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του  δεν είναι «σίγουροι» ότι η πολιτική έχει φτάσει σε σημείο να είναι αρκετά σφιχτή ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.

Η μεταφορά με το άλογο και τον αναβάτη

Η Ντάλι συνέκρινε τη δουλειά της Fed η οποία είναι να οδηγήσει  την πολιτική στο σημείο να είναι «επαρκώς περιοριστική» με κάποιον που ιππεύει ένα άλογο και προσπαθεί να καταλάβει αν το χαλινάρι έχει τραβηχτεί αρκετά ώστε το άλογο γνα σταματήσει.

«Δεν ξέρεις αν το άλογο αισθάνεται το χαλινάρι αρκετά ώστε να σταματήσει», είπε χαρακτηριστικά. «Όπως και το άλογο, έτσι και εμείς βρισκόμαστε τώρα σε μια θέση όπου ξέρουμε ότι περιορίζουμε σημαντικά. Αλλά για να είμαστε πραγματικά σίγουροι ότι έχουμε περιορίσει επαρκώς την οικονομία ώστε να μειώσουμε τον πληθωρισμό, θα πρέπει να παρακολουθούμε τα δεδομένα και να δούμε αν η οικονομία επιβραδύνεται».

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα,  σε ένα εύρος μεταξύ 5,25%-5,5%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών.

Η Ντάλι, η οποία έχει δικαίωμα ψήφου στην Ομοσποδιακή Επιτροπη Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) το 2024, δεν δεσμεύτηκε για κάποια θέση σχετικά με το μέλλον των επιτοκίων, αντίθετα δήλωσε ότι η Fed βρίσκεται σε μια θέση όπου μπορεί να αξιολογήσει τα εισερχόμενα δεδομένα και να κινηθεί αναλόγως.

«Θα είμαστε πολύ προνοητικοί εδώ και γι’ αυτό είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη. Αλλά δεν θέλω να προεξοφλήσω το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε καλό σημείο, διότι μπορούμε να είμαστε σε θέση να κινηθούμε εύκολα και ευέλικτα, ανάλογα με το τι θα φέρουν τα δεδομένα» κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή