Η αγορά αμερικανικών ομολόγων συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από έντονες μεταβολές. Οι επενδυτές αυτήν την εβδομάδα άρχισαν να πιστεύουν ότι οι αρκούδες είχαν δείξει τα δόντια τους και σιγά σιγά θα γυρνούσαν πίσω στο δάσος. Αυτό μέχρι τη στιγμή που οι ανησυχίες για την νομισματική πολιτική αλλά και το δανειακό πρόγραμμα των ΗΠΑ που θα πρέπει να καλυφθεί με εκδόσεις ομολόγων αποτυπώθηκε στις αποδόσεις των ομολογιακών τίτλων υπογραμμίζοντας το πόσο εύθραυστα μπορεί να είναι τα κέρδη.

Η χθεσινή δημοπρασία 30ετών ομολόγων χαρακτηρίστηκε ως καταστροφική, καθώς έστειλε τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων τίτλων στα ύψη, μιας και οι επενδυτές ζήτησαν term premiun  για να χρηματοδοτήσουν το ιλιγγιώδες έλλειμμα των ΗΠΑ. Zήτησαν δηλαδή την πρόσθετη αποζημίωση για τη διακράτηση επενδύσεων μεγαλύτερης διάρκειας, οδηγώντας υψηλότερα το κόστος δανεισμού και επιβαρύνοντας την αγορά μετοχών. Την σκυτάλη πήρε αργότερα ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος στην ομιλία του στο συνέδριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επανέλαβε ότι η αύξηση των επιτοκίων παραμένει στην ατζέντα της κεντρικής τράπεζας, η οποία εξετάζει προσεκτικά τα δεδομένα και παραμένει προσηλωμένη στο στόχο να επαναφέρει το πληθωρισμό στο 2%.  Ο γερακίσιος τόνος του Πάουελ αποτυπώθηκε στις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων.

Αγορά Ομολόγων: Οι κυβερνήσεις βγαίνουν για δανεισμό- Πού είναι το πρόβλημα

Σύμφωνα με την απόδοση του δείκτη Bloomberg Treasury Index, ήταν η χειρότερη ημέρα εδώ και πλέον έξι μήνες. Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων είχαν φθάσει στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και περισσότερο από ένα μήνα μόλις μία ημέρα νωρίτερα, γεγονός που αποδίδεται στην εκτίμηση της αγοράς  ότι ο ιστορικός κύκλος της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής έχει φθάσει στο τέλος του.

Καμπανάκι για την κυβέρνηση των ΗΠΑ η χθεσινή δημοπρασία

Η δημοπρασία ομολόγων κατέδειξε ότι οι επενδυτές δεν αποδέχονται καλά τις μειώσεις των αποδόσεων. Το ράλι της αγοράς που προηγήθηκε της πώλησης σήμαινε ότι η δημοπρασία απέφερε απόδοση 4,769%, χαμηλότερη από την αντίστοιχη του προηγούμενου μήνα, 4,837%, που ήταν η υψηλότερη από το 2007.

Ωστόσο, η απόδοση της δημοπρασίας ήταν σημαντικά υψηλότερη από την αναμενόμενη, καθιστώντας την μία από τις χειρότερες πωλήσεις 30ετών ομολόγων της τελευταίας δεκαετίας. Επιπλέον έδωσε το σήμα ότι οι αγοραστές των κρατικών ομολόγων στο σύνολό τους γίνονται πιο ευαίσθητοι στις τιμές, δημιουργώντας πρόβλημα για την αμερικανική κυβέρνηση καθώς επιδιώκει να αντλήσει μεγαλύτερα ποσά μέσω των δημοπρασιών της και θα πρέπει να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα που αγγίζει τα 1,7 τρισ. δολάρια.

«Αυτό που είπε το αποτέλεσμα της δημοπρασίας είναι ότι όλοι ανησυχούν τώρα για την προσφορά» εξηγεί στο Bloomberg ο Μαρκ Νας, επικεφαλής εναλλακτικών λύσεων σταθερού εισοδήματος της Jupiter Asset Management. «Τα πράγματα αλλάζουν στην αγορά όσον αφορά τη στήριξη».

Μια κυβερνοεπίθεση που διέκοψε τις συναλλαγές για τους πελάτες της Industrial & Commercial Bank of China Ltd., της μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο, πιθανώς συνέβαλε στο φτωχό αποτέλεσμα, εκτιμά  ο Τζειμς Γούιλσον, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Jamieson Coote Bonds Pty στη Μελβούρνη. Ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος  για τα κρατικά ομόλογα. Ωστόσο παρατήρησε ότι  «μετά από ένα ράλι 50 μονάδων βάσης όπως αυτό της προηγούμενης εβδομάδας, η όρεξη για την έκδοση 30ετούς διάρκειας θα είναι πάντα αμφίβολη»

Οι αγοραστές της δημοπρασίας ανταμείφθηκαν την Παρασκευή, καθώς το νέο 30ετές ανέκαμψε σε όρους απόδοσης στο 4,715%, περίπου εκεί όπου διαπραγματευόταν λίγο πριν από την πώληση, με αποτέλεσμα να σημειώσει απότομη άνοδο της τιμής του.

Η Fed στο επίκεντρο

«Μακροπρόθεσμα είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τα κρατικά ομόλογα και την αγορά επιτοκίων και πιστεύουμε ότι προσφέρουν πραγματικά καλή αξία», σημειώνει ο Τζεήμι Πάτον, συν-επικεφαλής των παγκόσμιων επιτοκίων στην TCW Group, επενδυτική εταιρεία με έδρα το Λος Άντζελες, η οποία διαχειρίζεται περίπου 200 δισ. δολάρια. «Ποτέ, στην ιστορία της σύγχρονης νομισματικής πολιτικής, δεν έχουμε δει τη Fed να αυξάνει τα επιτόκια πάνω από 500 μονάδες βάσης και να μην έχουμε κάποιο ατύχημα ή διόρθωση ή ύφεση».

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε τα πάντα για τα επιτόκια και τον πληθωρισμό» εξηγεί , ο Alberto Gallo, επικεφαλής επενδύσεων και συνιδρυτής της Andromeda Capital Management, Αλμπέτρο Γκάλο. «Η Fed μπορεί να έχει τελειώσει με τις αυξήσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν σύντομα πολλές μειώσεις, όπως συνεχίζουν να προβλέπουν οι προθεσμιακές αγορές επιτοκίων» πρόσθεσε.

Ο Πάουελ και άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ιδέα ότι η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων μπορεί να αποτρέψει την ανάγκη για πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων. Ωστόσο ο Πάουελ ήταν σαφής την προηγούμενη εδβομάδα επισημαίνοντας ότι το κόστος δανεισμού της αγοράς θα πρέπει να είναι σταθερά υψηλότερο για να επηρεάσει τις μελλοντικές επιλογές νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας. Από αυτή την άποψη, οι χαμηλότερες αποδόσεις είναι ένα πρόβλημα.

Οι συναλλασσόμενοι εξακολουθούν να θεωρούν απίθανη μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων και να προβλέπουν ότι η Fed θα στραφεί σε μειώσεις το επόμενο έτος, καθώς το σωρευτικό αποτέλεσμα των αυξήσεών της από τον Μάρτιο του 2022 καταβάλλει το τίμημά του στην οικονομία. Ωστόσο, τιμολόγησαν μια μεταγενέστερη έναρξη -τον Ιούλιο, από τον Ιούνιο- μετά τα σχόλια του Πάουελ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή