Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ουσιαστικά τις αμέσως επόμενες ημέρες από την έναρξή της, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι NATOικοί σύμμαχοί της άρχισαν να διοχετεύουν στις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου τον απαραίτητο οπλισμό και εφόδια για να αμυνθεί.

Ο οπλισμός αυτός έφτασε από τους ελαφρείς αντιαρματικούς πυραύλους και τον φορητό οπλισμό των πρώτων ημερών να περιλαμβάνει μέχρι προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα, άρματα μάχης και συστήματα πυροβολικού ενώ ήδη έχει συμφωνηθεί η μεταφορά μέχρι και μαχητικών αεροσκαφών.

Έρχονται οι «ασφαλείς θύλακες» για την παραγωγή αμυντικών μικροτσίπ

Αυτή η κατάσταση κορυφώθηκε μέσα στο 2022 ενώ συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τότε, πολλοί αναρωτήθηκαν στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, και όχι μόνο, με τόσο όγκο οπλισμού να μεταφέρεται στην εμπόλεμη Ουκρανία, αν τελικά υπάρχουν τα απαραίτητα μέσα στο αμερικανικό οπλοστάσιο για να αποτρέψει μια κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν. Το ερώτημα αυτό είναι ακόμη πιο επίκαιρο τώρα που το Ισραήλ, ένας άλλος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, βρίσκεται σε πόλεμο με τη Χαμάς.

Το «οπλοστάσιο της δημοκρατίας»

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέμεινε ότι η Αμερική θα βοηθήσει τους συμμάχους της να αμυνθούν, λειτουργώντας και πάλι ως το παγκόσμιο «οπλοστάσιο της δημοκρατίας», όπως υποσχέθηκε ο πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ ότι θα ήταν η χώρα μετά το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έχει ο Μπάιντεν, διερωτάται σε άρθρο του ο Economist, τα όπλα που χρειάζεται για να κρατήσει το λόγο του;

Η αλήθεια είναι, όπως παραδέχεται ο Economist, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν διαφορετικά όπλα στο Ισραήλ, την Ταϊβάν και την Ουκρανία, αλλά όταν οι απαιτήσεις επικαλύπτονται ασκούν πίεση στη διαθεσιμότητα ορισμένων όπλων, με χαρακτηριστικότερη κατηγορία τους πυραύλους των αντιεροπορικών συστημάτων.

Τα αντιεροπορικά

Και οι τρεις σύμμαχοι των ΗΠΑ διαθέτουν αποθέματα πυραύλων για το σύστημα Patriot, ενός ακριβού αλλά αποτελεσματικού πυραυλικού συστήματος, για χρήση εναντίον εισερχόμενων πυραύλων και αεροσκαφών. Διαθέτουν επίσης το Stinger, έναν φορητό πύραυλο που εκτοξεύεται από τον ώμο και είναι ικανός να καταρρίψει αεροσκάφη που πετούν σε χαμηλά ύψη. Σημειώνεται ότι το σύστημα Avenger διαθέτει πυραύλους Stinger σε εκτοξευτή επί οχήματος.

Προφανώς αυτά είναι δοκιμασμένα στη μάχη όπλα, ωστόσο το απόθεμά τους κρίνεται ως περιορισμένο ειδικά σε σχέση με την ένταση των συγκρούσεων σε Ουκρανία και Ισραήλ και την κατανάλωση πυρομαχικών που γίνεται. Σε μια πρόσφατη αξιολόγηση ο Μαρκ Κάντσιαν του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), μιας αμερικανικής δεξαμενής σκέψης, έκρινε ότι ο Patriot είναι «διαθέσιμος αλλά με κάποια όρια», ενώ τα αποθέματα των Stinger και Avenger είναι «εξαιρετικά περιορισμένα», επειδή η ζήτηση γι’ αυτά είναι μεγάλη και τα ανταλλακτικά είναι δύσκολο να βρεθούν.

Τα αντιαρματικά

Άλλο παράδειγμα που επικαλείται ο Economist είναι ο αντιαρματικός πύραυλος Javelin, ο οποίος επίσης είναι σε έλλειψη, αφού πρώτα «διέπρεψε» στις πεδιάδες της Ουκρανίας εξουδετερώνοντας μεγάλο αριθμό ρωσικών αρμάτων μάχης. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα αμερικανικά φορητά αντιαρματικά περιλαμβάνονται στο οπλοστάσιο της Ταϊβάν και κρίνονται ως εξαιρετικά σημαντικά στην προσπάθεια αποτροπής της Κίνας

Και παρόλο που το Ισραήλ έχει λιγότερη ανάγκη για αντιαρματικά όπλα, επειδή η Χαμάς δεν διαθέτει σοβαρό στόλο τεθωρακισμένων, θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα στον πόλεμο εντός αστικού ιστού, για παράδειγμα εναντίον οχυρωμένων σημείων, δεδομένης της ακρίβειας στόχευσής τους, σύμφωνα με τον Κάντσιαν.

Αλλά η απόκτησή τους δεν θα είναι εύκολη. Μια ανάλυση του Economist πέρυσι διαπίστωσε ότι η Αμερική μπορεί να έχει δώσει πάνω από το ένα τρίτο των αποθεμάτων της σε πυραύλους Javelin. Το CSIS τώρα υπολογίζει το ποσοστό αυτό στο 40%, καθιστώντας την προμήθειά τους εξαιρετικά περιορισμένη σε ένα σενάριο τριών πολέμων.

Γενική έλλειψη πυρομαχικών

Τα αποθέματα άλλων όπλων που δεν περιλαμβάνονται στην καταμέτρηση του CSIS έχουν επίσης εξαντληθεί. Για παράδειγμα, τα βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών βρίσκονται σε έλλειψη – με τις ΗΠΑ να φέρονται να έχουν εκτρέψει στο Ισραήλ μια παρτίδα που προοριζόταν για την Ουκρανία. Την ίδια ώρα πολεμικά παίγνια δείχνουν ότι, σε μια σύγκρουση της Ταϊβάν με την Κίνα, η Αμερική θα εξαντλούσε γρήγορα τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά πλοίων που θα ήταν απαραίτητοι για την απόκρουση μιας θαλάσσιας εισβολής.

Πολλοί ειδικοί σε θέματα άμυνας πιστεύουν ότι οι ελλείψεις αποτελούν ένδειξη της ανεπαρκούς επένδυσης της Αμερικής σε πυρομαχικά τα τελευταία χρόνια. Η πραγματικότητα των δύο πολέμων -και η πιθανότητα ενός τρίτου- αρχίζει να το αλλάζει αυτό. Η Αμερική αυξάνει τις επενδύσεις στην παραγωγή όλμων, πυροβολικού, πυρομαχικών, συστημάτων προώθησης πυραύλων και της μικροηλεκτρονικής που όλο και περισσότερο μπαίνουν στα σύγχρονα πυρομαχικά. Αυτές οι επενδύσεις μπορεί να βάλουν σε σκέψεις τους αντιπάλους της Αμερικής, σημειώνει ο Economist.

Η Αμερική διαθέτει επίσης επαρκή αποθέματα πολλών άλλων όπλων που είναι δημοφιλή στους συμμάχους της. Ο Κάντσιαν του CSIS υπολογίζει ότι μόνο μια ντουζίνα από τους 100 τύπους όπλων που έχουν σταλεί στην Ουκρανία από το 2022 και μετά είναι σε έλλειψη. Και ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, προς το παρόν, φαίνεται να περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό εντός της Γάζας, γεγονός που θα πρέπει να διευκολύνει τις πιέσεις για πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια.

Παρ’ όλα αυτά, αν ο κόσμος βυθιστεί περαιτέρω στο χάος, η Αμερική θα κινδυνεύσει να γίνει μια υπερδύναμη υπό πίεση, καταλήγει ο Economist.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Επικαιρότητα |

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου

Ιδιαίτερα κομβικοί αποδεικνύονται οι πρώτοι μήνες του 2024 σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυνάμεις του Κιέβου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση