Η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι η θερμότερη στον κόσμο τα τελευταία 125.000 χρόνια, σύμφωνα με επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Οκτώβριος που έχει καταγραφεί ποτέ και μάλιστα με τεράστια διαφορά.
«Μπορούμε να πούμε σχεδόν με βεβαιότητα ότι το 2023 θα είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ. Η μέση θερμοκρασία αυτή τη στιγμή είναι 1,43°C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο» δήλωσε η Σαμάνθα Μπέρτζες, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.
Κλιματική αλλαγή: Άλλα λένε κι άλλα κάνουν οι ηγέτες των χωρών [έρευνα]
Οι επιστήμονες του Copernicus επιβεβαίωσαν ότι ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Οκτώβριος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, με θερμοκρασίες 1,7°C πάνω από ό,τι ήταν η μέση θερμοκρασία του Οκτωβρίου στα τέλη του 1800.
«Όταν συνδυάσουμε όλα τα δεδομένα, τότε μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για τη θερμότερη χρονιά των τελευταίων 125.000 ετών», πρόσθεσε.
Τα μακροπρόθεσμα δεδομένα από την επιτροπή επιστήμης του κλίματος του ΟΗΕ περιλαμβάνουν αναγνώσεις από πηγές όπως πυρήνες πάγου, δακτυλίους δέντρων και κοιτάσματα κοραλλιών.
Οι επιστήμονες του Copernicus επιβεβαίωσαν ότι ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Οκτώβριος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, με θερμοκρασίες 1,7°C πάνω από ό,τι ήταν η μέση θερμοκρασία του Οκτωβρίου στα τέλη του 1800.
Είναι και ο πέμπτος συνεχόμενος μήνας με αύξηση-ρεκόρ της θερμοκρασίας.
Ο φετινός Οκτώβριος ήταν κατά 0,4°C θερμότερος από το προηγούμενο ρεκόρ για τον Οκτώβριο του 2019, εκπλήσσοντας ακόμα και τους ειδικούς της υπηρεσίας Copernicus, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για το κλίμα που δημοσιεύει μηνιαία δελτία παρατηρώντας τον παγκόσμιο επιφανειακό αέρα και τη θερμοκρασία της θάλασσας, μεταξύ άλλων δεδομένων.
Με τη χρήση ορυκτών καυσίμων και την καταστροφή της φύσης, η ανθρώπινη δραστηριότητα εκλύει αέρια που παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα, και τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη κατά 1,2°C από τη Βιομηχανική Επανάσταση μέχρι σήμερα.
Η παγκόσμια ανωμαλία της θερμοκρασίας για τον Οκτώβριο του 2023 ήταν η δεύτερη υψηλότερη σε όλους τους μήνες στο σύνολο των δεδομένων, γνωστοποίησαν οι επιστήμονες.
Χιλιάδες θάνατοι
«Το γεγονός ότι βλέπουμε αυτό το ρεκόρ θερμού έτους σημαίνει ρεκόρ ανθρώπινου πόνου» σχολιάζει η Φριντερικ Οτο, κλιματολόγος στο Imperial College του Λονδίνου. «Μέσα στο 2023, οι ακραίοι καύσωνες και οι ξηρασίες που επιδεινώθηκαν πολύ από τις ακραίες θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει χιλιάδες θανάτους, απώλειες θέσεων εργασίας για πολλούς ανθρώπους, εκτοπισμούς κ.λπ. Αυτά είναι τα ρεκόρ που έχουν σημασία. Γι’ αυτό η συμφωνία του Παρισιού αποτελεί στην ουσία συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η μη τήρηση των στόχων της παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε τεράστια κλίμακα».
Στη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι πριν από οκτώ χρόνια, οι παγκόσμιοι ηγέτες υποσχέθηκαν να προσπαθήσουν να σταματήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,5°C μέχρι το τέλος του αιώνα. Αλλά οι τρέχουσες πολιτικές θα έχουν ως αποτέλεσμα η αύξηση να φθάσει τους 2,4°C.
Ο Ακσέι Ντιόρας, μετεωρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Reading, τονίζει: «Ο ιδιαίτερα θερμός Οκτώβριος του 2023 αποτελεί άλλο ένα ατυχές παράδειγμα που δείχνει πώς τα ρεκόρ θερμοκρασίας συντρίβονται. Η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω των αυξημένων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και του Ελ Νίνιο στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό πλήττει τον πλανήτη πραγματικά σκληρά».
Η ζέστη-ρεκόρ τον περασμένο μήνα άφησε τους επιστήμονες έκπληκτους. Αναμένουν ότι οι ακραίες θερμοκρασίες προκλήθηκαν από ένα ισχυρό μείγμα ρύπανσης από αέρια του θερμοκηπίου, την επιστροφή του φυσικού φαινομένου Ελ Νίνιο και ορισμένους άλλους παράγοντες, όπως η πτώση της ρύπανσης από θείο και μια ηφαιστειακή έκρηξη στην Τόνγκα.
«Είναι τρομακτικό να βλέπεις ότι η παγκόσμια θερμοκρασία τον Ιούνιο του 2023 είναι πολύ υψηλότερη από εκείνη που ίσχυε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, όταν το Ελ Νίνιο ήταν πολύ ισχυρότερο» προσθέτει ο Ντιόρας.
«Ο πλανήτης μας συνεχίζει να περνά μέσα από ατυχή ορόσημα στη μετεωρολογική του ιστορία και δεν θα είναι περίεργο να δούμε νέα ρεκόρ τους επόμενους μήνες».
Την Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανακοίνωσε ότι αυτή τη φορά το Ελ Νίνιο αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο του 2024.
Δεν απέκλεισαν δηλαδή το 2024 να είναι ακόμα πιο θερμό.
Latest News
Γκάζι με τροπολογία στις επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας – Και ενίσχυση στη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη»
Γκάζι με τροπολογία στις επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας – Και ενίσχυση στη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη»
Μεγάλο deal Stellantis - κινεζικής CATL για εργοστάσιο μπαταριών EV στην Ισπανία
Η συμφωνία Stellantis - CATL έρχεται σε μια εποχή που τα ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη αντιμετωπίζoυν μια «τέλεια καταιγίδα» προκλήσεων
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος
Πάνω από 35 εκατ. η ενίσχυση δήμων από το ειδικό τέλος ΑΠΕ
Ανάμεσα στις πιο ευνοημένες, περιοχές με σημαντική αιολική ανάπτυξη στη νότια Εύβοια, στη Θράκη, στη Βοιωτία και στην Κρήτη, επισημαίνει η ΕΛΕΤΑΕΝ
Επιδοτήσεις έως 6.000 για αντλίες θερμότητας και έως 1.020 ευρώ για ηλιακούς θερμοσίφωνες
Αναλυτικά ο οδηγός για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα για νοικοκυριά»
BP και JERA δημιουργούν κοινή εταιρεία στα αιολικά με δυναμικότητα 13 GW
Η παραγωγική ικανότητα της νέας εταιρείας, που δημιουργούν η βρετανική BP με την ιαπωνική JERA, θα φτάνει τα 13 GW
Επιδοτήσεις έως και 60% για ηλιακούς θερμοσίφωνες και αντλίες θερμότητας – Οι δικαιούχοι
Στο Ταμείο Ανάκαμψης τα συστήματα θέρμανσης νερού από ΑΠΕ, όπως οι ηλιακοί θερμοσίφωνες και οι αντλίες θερμότητας
Χωρίς... φρένο η BYD - Ξεπερνά Ford-Honda σε πωλήσεις, 200.000 νέες προσλήψεις
Η BYD βρίσκεται σε μια εκπληκτική επέκταση φέτος - Αυξημένη ικανότητα παραγωγής, πολλές χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι στα εργοστάσια
Copernicus: Είναι «βέβαιο» πως το 2024 θα είναι το θερμότερο έτος στην ιστορία
Σύμφωνα με τον Κοπέρνικο (Copernicus), αναμένεται να είναι η πρώτη φορά που θα ξεπεραστεί ένα κρίσιμο όριο για την προστασία του πλανήτη από την υπερθέρμανση.
Μια «συννεφιασμένη» εξήγηση για τους καύσωνες
Τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών του 2023 αποτέλεσαν γρίφο για τους επιστήμονες, που τώρα φαίνεται να βρήκαν τη λύση του στην απουσία χαμηλών νεφώσεων στην ατμόσφαιρα