Ο Μαρκ Μόμπιους, ένας από τους πρωτεργάτες των επενδύσεων στις αναδυόμενες αγορές, πρόκειται να παραιτηθεί από την ομώνυμη εταιρεία του μετά από 40 χρόνια καριέρας στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

Ο Mόμπιους, 87 ετών πλέον, θα αποχωρήσει από την Mobius Capital Partners τους επόμενους μήνες, την επενδυτική εταιρεία που συνίδρυσε το 2018, σύμφωνα με κατάθεση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου την Παρασκευή.

Πρόκειται για έναν από τους πιο εξέχοντες διαχειριστές κεφαλαίων του κλάδου των αναδυόμενων αγορών, έχοντας ξεκινήσει ένα από τα πρώτα funds που εστίαζε στις αναδυόμενες αγορές πριν από περισσότερα από 30 χρόνια.

Επίθεση στην ICBC: «Ψάχνουν» για ζημιές ρυθμιστικές αρχές και επενδυτές

Ο βετεράνος επενδυτής επένδυσε επίσης σε ευκαιρίες στην Ασία και τη Ρωσία μετά τις οικονομικές κρίσεις που τάραξαν τις αγορές τους στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Ο Mόμπιους, το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του, το πέρασε στο Franklin Templeton, όπου ξεκίνησε ένα από τα πρώτα ταμεία στον κόσμο αφιερωμένα στις οικονομίες ανάπτυξης το 1987 και αύξησε τις επενδύσεις του Templeton Emerging Markets Group στον τομέα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε 40 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Αφού αποσύρθηκε από την Franklin Templeton το 2018, ίδρυσε την Mobius Capital Partners με τον Κάρλος Χάρντενμπεργκ και τον Γκρεγκ Κονιέτσκ, οι οποίοι συνεργάστηκαν επίσης μαζί του στην Franklin Templeton. Η εταιρεία διαχειρίζεται ένα αμοιβαίο κεφάλαιο 42 εκατομμυρίων δολαρίων και ένα επενδυτικό καταπίστευμα ύψους 164 εκατομμυρίων λιρών που επικεντρώνονται και τα δύο σε αναδυόμενες αγορές.

Αποδόσεις έως και 27%

Το αμοιβαίο κεφάλαιο, το οποίο επενδύει κυρίως στην Ταϊβάν, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και τη Βραζιλία, έχει αποδώσει 26,9 % από την ίδρυσή του, σε σύγκριση με την απόδοση 11,5 % από τον δείκτη EM Midcap της MSCI.

Ο Χάρντενμπεργκ, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον Μόμπιους επί 23 χρόνια, είπε: «Το ταξίδι μας τα τελευταία πέντε χρόνια χαρακτηρίστηκε από πρόοδο . . . θα θέλαμε να εκφράσουμε την εγκάρδια ευγνωμοσύνη μας στον Μαρκ για την εξαιρετική συνεισφορά του στις επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές κατά τη μακροχρόνια καριέρα του.»

Από την πλευρά του ο Μόμπιους απάντησε: «Ως μέτοχος του Mobius Investment Trust, θα παρακολουθώ στενά την πρόοδο της εταιρείας και θα συνεχίσω να είμαι διαθέσιμος στην ομάδα και στο διοικητικό συμβούλιο».

Η Μαρία Λουίζα Τσικονάρι, πρόεδρος του Mobius Investment Trust, δήλωσε: «Θα θέλαμε να εκφράσουμε την τεράστια ευγνωμοσύνη μας στον [Mark] για τις συμβουλές και την τεχνογνωσία του όλα αυτά τα χρόνια. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον Mark, αξιοποιώντας την υποστήριξή του και την τεράστια γνώση των αναδυόμενων αγορών».

Ο Χάρντενμπεργκ δήλωσε στους Financial Times ότι οι νέοι εταίροι στην εταιρεία θα ανακοινωθούν σε εύθετο χρόνο. «[Η αποχώρηση του Μαρκ] έγινε σε φιλικό κλίμα και θα συνεχίσει να είναι πολύ δραστήριος», είπε.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μια στιβαρή δομή που θα μας υποστηρίζει τα επόμενα χρόνια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή