Αύριο, Δευτέρα 13/11, ξεκινούν οι αιτήσεις στήριξης για τη χοιροτροφία από το υπομέτρο 14.1 «Καλή μεταχείριση των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής».

Συγκεκριμένα, με το ποσό των 189 ευρώ ανά χοιρομητέρα και 158 για τα λοιπά χοιρινά θα ενισχυθούν ετησίως οι κτηνοτρόφοι, που θα ενταχθούν στο μέτρο για «Καλή μεταχείριση των χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής», του ΠΑΑ ύψους 28,5 εκατ. ευρώ.

Χρ. Καλογήρου: Εργαζόμαστε συστηματικά για τη στήριξη της χοιροτροφίας

Σύμφωνα με την πρόσκληση του μέτρου 14, υπομέτρο 14.1, οι ενισχύσεις αφορούν την ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων από τους χοιροτρόφους, οι οποίοι θα πρέπει να υιοθετήσουν μεθόδους παραγωγής σε θέματα διατροφής (ποιότητα νερού και ζωοτροφών), συνθηκών σταβλισμού και προστασίας της υγείας των χοίρων.

Κύριος στόχος του συγκεκριμένου υπομέτρου είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των χοίρων, στην ελληνική εκτροφή, που έχουν, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, επιπτώσεις στην έκφραση φυσιολογικής συμπεριφοράς και στην υγεία των ζώων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στήριξης, η οποία θα διαρκέσει από τις 13 έως τις 27 Νοεμβρίου 2023, είναι να έχει προηγηθεί από τους υποψηφίους η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2023 καθώς και η υποβολή απογραφής του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στην αρμόδια κτηνιατρική αρχή μέσω του ΟΠΣ-Κτηνιατρικής.

Τα ποσά

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε ετήσια βάση και ανά Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου (ΜΖΚ), προκειμένου να αποζημιώνει τους δικαιούχους για την απώλεια εισοδήματος (διαφυγόν εισόδημα) και τις πρόσθετες δαπάνες, ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουν.

Στην περίπτωση που ο δικαιούχος δεν εφαρμόζει ευνουχισμό στα ζώα του, το ύψος ενίσχυσης για τις χοιρομητέρες μειώνεται κατά 26 € ανά ΜΖΚ, ανά έτος.

Οι κάπροι δεν είναι επιλέξιμοι και συνεπώς δεν συνυπολογίζονται στο ποσό ενίσχυσης.

Στα παραπάνω ποσά, δίδεται επιπλέον ενίσχυση ως κόστος συναλλαγής για την κάλυψη των δαπανών για την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου ευζωίας, που ανέρχεται έως 5% επί του υπολογιζόμενου ποσού της ετήσιας ενίσχυσης ανά ΜΖΚ που δύναται να καταβληθεί στον δικαιούχο.

Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια επιλεξιμότητας

Δικαιούχοι είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, οι οποίοι έχουν την ιδιότητα του ενεργού γεωργού και είναι κάτοχοι ενσταβλισμένης χοιροτροφικής εκμετάλλευσης και προβαίνουν στη διενέργεια και κοινοποίηση των απογραφικών στοιχείων ζωικού κεφαλαίου.

Επιλέξιμες προς ένταξη είναι εκμεταλλεύσεις που έχουν δηλωθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2023, λειτουργούν νόμιμα (η νόμιμη λειτουργία αποδεικνύεται με την ύπαρξη σε ισχύ άδειας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης) και εφαρμόζεται σύστημα ομαδικού σταβλισμού.

Δεν είναι επιλέξιμες κατά την ένταξη χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις:

  • κάτω των 50 χοιρομητέρων,
  • δηλωμένες στην ΕΑΕ ως μεικτές ή/και αγελαίες,
  • τμήμα της χοιροτροφικής εκμετάλλευσης.
  • ενταγμένες στη δράση 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του ΠΑΑ.

Δείτε αναλυτικά την πρόσκληση ΕΔΩ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO