Σοβαρές προκλήσεις θα κληθεί να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.

Μελόνι: Να αποφευχθεί η κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα – Λύση τα δύο ξεχωριστά κράτη

Ήδη, όπως σημειώνει το Bloomberg, στους κύκλους των ειδικών αναλυτών κυκλοφορούν ορισμένα εξαιρετικά δυσοίωνα σενάρια για την πορεία της ιταλικής οικονομίας, ενώ οι επενδυτές βρίσκονται σε θέση μάχης περιμένοντας να δουν τον προϋπολογισμό του 2024. Στο μεταξύ, η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Ο στενός κύκλος συμβούλων

Ο τρόπος με τον οποίον ασκεί διακυβέρνηση η ακροδεξιά πολιτικός θα καθορίσει, σε μεγάλο βαθμό, το αν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις αυτές. Σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο, η Μελόνι έχει στήσει ένα συγκεντρωτικό μοντέλο βάσει του οποίου όλα περνούν από την έγκρισή της – από διορισμούς σε δημόσιες εταιρείες όπως η Enel μέχρι τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα.

Γύρω της η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στήσει ένα δίκτυο έμπιστων σε αυτήν προσώπων, κάτι που αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμη και αδυναμία της. Και αυτό γιατί από τη μία προφυλάσσεται από τις ίντριγκες της ιταλικής πολιτικής σκηνής, όμως από την άλλη δυσκολεύεται να αποκτήσει την πραγματική εικόνα για ορισμένα ζητήματα, κάτι που την έχει οδηγήσει σε απρόσεκτα λάθη.  Μέσα δε στον στενό κύκλο που έχει στήσει γύρω της υπάρχει ένας ακόμα στενότερος, που αποτελείται από μέλη της οικογένειάς της.

Τζόρτζια Μελόνι και Μάριο Ντράγκι

Τα λάθη

Όπως θυμίζει το Bloomberg, υπήρξε η διαμάχη με τη Γαλλία για τα σκάφη διάσωσης μεταναστών που την έφερε σε αντιπαράθεση με τον Εμμανουέλ Μακρόν. Υπήρξε η γκάφα σχετικά με την ανακοίνωση ενός τραπεζικού φόρου που οδήγησε τις αγορές σε κατάρρευση. Στη συνέχεια, Ρώσοι φαρσέρ την ξεγέλασαν και της απέσπασαν την «ομολογία» ότι υπάρχει αυξανόμενη κόπωση όσον αφορά την υποστήριξη της Δύσης στην Ουκρανία.

Κατά τα άλλα, καθώς η Ρώμη σκοπεύει να φιλοξενήσει τη σύνοδο των G7 το 2024, η Μελόνι έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο διεθνών συμμάχων από όλο το πολιτικό φάσμα. Δεν έχει στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2024, αλλά αντιθέτως έχει στήσει μια προσεκτική σχέση με τον Τζο Μπάιντεν. Στο μεταναστευτικό εξακολουθεί να τηρεί σκληρή γραμμή, ωστόσο έχει χαμηλώσει την εμπρηστική της ρητορική.

Τα δύσκολα είναι μπροστά

Η οικονομική κατάσταση στην Ιταλία παραμένει, προς το παρόν, υπό έλεγχο. Η Ρώμη έχει αποφύγει την ύφεση και οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αναστείλει την υποβάθμιση των κρατικών ομολόγων. Όμως τα πιο δύσκολα είναι μπροστά: Ο προκάτοχος της Τζόρτζια Μελόνι, Μάριο Ντράγκι, προβλέπει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση ως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση