Σημαντική αύξηση των εισαγωγών στοιχείων σπάνιων γαιών καταγράφηκε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2022, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat.

Συνολικά εισήχθησαν 18 χιλιάδες τόνοι, ποσότητα αυξημένη κατά 9% από το 2021, ενώ εξήχθησαν 7 χιλιάδες τόνοι, ποσότητα μειωμένη κατά 8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε στα 146 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 37% σε σύγκριση με το 2021, ενώ οι εξαγωγές έφθασαν τα 142 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 2%.

Ηλεκτροκίνηση: Νέος ηλεκτρικός κινητήρας χωρίς σπάνιες γαίες

Οι σπάνιες γαίες αποτελούνται από μια ομάδα 17 ειδικών μετάλλων με υψηλό κίνδυνο εφοδιασμού και σημαντική οικονομική σημασία, που χρησιμοποιούνται σε διάφορες εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας.

Η μέση τιμή εισαγωγών ήταν 7,9 € ανά κιλό, σημειώνοντας αύξηση κατά 26% σε ετήσια βάση, ενώ η τιμή των εξαγωγών ήταν 20,7 € για κάθε κιλό σπάνιων γαιών, σημειώνοντας αύξηση κατά 11%.

Κορυφαίος προμηθευτής η Κίνα

Η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος εταίρος στις εισαγωγές σπάνιων γαιών, αντιπροσωπεύοντας το 40% του συνολικού βάρους των εισαγωγών, ή 7,4 χιλιάδες τόνους.

Ακολούθησαν η Μαλαισία, με μερίδιο 31% επί των εισαγωγών, ή 5,6 χιλιάδες τόνοι, και η Ρωσία, με 25%, ή 4,5 χιλιάδες τόνους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία κατείχαν μερίδιο 2% στις εισαγωγές στοιχείων σπάνιων γαιών στην ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής