Oι γεωπολιτικοί κίνδυνοι βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και μισό αιώνα, δήλωσε ο επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών πετρελαιοειδών στον κόσμο, εκφράζοντας ανησυχίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό και συμβάλλοντας στην άνοδο του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Από ένα ιστορικό πλαίσιο που έχω ακούσει ανθρώπους να λένε, επιστρέφουμε στο εμπάργκο πετρελαίου του 1973 — αυτό είναι κάπως παρόμοιο», δήλωσε ο Λορέντζο Σιμονέλι, διευθύνων σύμβουλος της Baker Hughes, σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Κίνδυνος νέου ενεργειακού κραχ στην Ευρώπη; Τι φέρνει ο πόλεμος σε πετρέλαιο-αέριο

Η Baker είναι ένας από τους τρεις κορυφαίους παρόχους υπηρεσιών πετρελαιοειδών στον κόσμο μαζί με την SLB και τη Halliburton, υπεύθυνη για τη γεώτρηση φρεατίων και την τοποθέτηση αγωγών σε όλο τον κόσμο, από το Τέξας έως τη Δυτική Αφρική. Είναι επίσης κορυφαίος προμηθευτής εξοπλισμού LNG σε μια εποχή που η ζήτηση για θαλάσσιο αέριο αυξάνεται, καθώς η Ευρώπη απογαλακτίζεται από το ρωσικό αέριο και η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας αυξάνεται.

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Μέση Ανατολή προσθέτει σε ένα ήδη καυτό γεωπολιτικό περιβάλλον καθώς η ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πλησιάζει στο τέλος του δεύτερου έτους της.

Πτώση στο πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν σε περισσότερα από 130 δολάρια το βαρέλι πέρυσι μετά την είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Αυξήθηκαν ξανά τον περασμένο μήνα σε σχεδόν 100 δολάρια το βαρέλι μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ . Έκτοτε έχουν υποχωρήσει, στα περίπου 80 δολάρια καθώς η ανησυχία ότι αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει υποχωρήσει και τα πτωτικά οικονομικά στοιχεία έχουν περιορίσει τις προοπτικές ζήτησης.

Το Ισραήλ δεν είναι σημαντικός παραγωγός αργού και ο Σιμονέλι υπογραμμίζει ότι η σύγκρουση εκεί δεν «αλλάζει τις προοπτικές» για την προσφορά ή τη ζήτηση. Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι μια μεγάλη παρέμβαση του Ιράν, που έχει δεσμούς με τη Χαμάς, θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές προς τα πάνω.

Η εργαλειοποίηση των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχει ωθήσει την ευρωπαϊκή ζήτηση για εισαγωγές LNG —ιδίως από τις ΗΠΑ,  με μια σημαντική αύξηση στη δημιουργία εγκαταστάσεων για τις οποίες η Baker προμηθεύει εξοπλισμό.

Το LNG

Η Baker προβλέπει ότι θα πραγματοποιήσει παραγγελίες εξοπλισμού LNG σχεδόν 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 και το 2023, υπερτριπλάσιο από το ποσό τα δύο προηγούμενα χρόνια. Η παγκόσμια εγκατεστημένη δυναμικότητα θα πρέπει να αυξηθεί σε 800 εκατομμύρια τόνους ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας από περίπου 410 εκατομμύρια τόνους ετησίως φέτος, προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση, ανέφερε.

Ο Σιμονέλι υπογράμμισε ότι η Baker έχει συσσωρευμένα συμβόλαια LNG που εκτείνονται έως το 2050 και το ρωσικό φυσικό αέριο αγωγών έχει ελάχιστες προοπτικές να επανεμφανιστεί βραχυπρόθεσμα ως ανταγωνιστής του LNG, ακόμη και αν τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Νομίζω ότι η Ευρώπη έχει δει τις δυσκολίες να είναι τόσο εξαρτημένη από μια πηγή ενέργειας», είπε ο Σιμονέλι, ο οποίος ζει στο Χιούστον αλλά κατάγεται από την Τοσκάνη της Ιταλίας.

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν σε περισσότερα από 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία και η αγορά παραμένει ταραχώδης καθώς η ήπειρος προσπαθεί να αντικαταστήσει τις φθηνές ρωσικές εισαγωγές. Ο ζεστός χειμώνας του περασμένου έτους και οι επιτυχημένες προσπάθειες των ευρωπαϊκών χωρών να δημιουργήσουν αποθέματα βοήθησαν.

«Υπήρξε ένας αναστεναγμός ανακούφισης νομίζω πέρυσι, υπήρχε ένας πιο ήπιος χειμώνας. Υπάρχει ένας μικρός αναστεναγμός ανακούφισης αυτή τη στιγμή, γιατί φαίνεται ακόμα σαν ένας σχετικά ήπιος χειμώνας αυτή τη στιγμή», τόνισε, προσθέτοντας ότι αν ο χειμώνας είναι δύσκολος, αυτό θα έχει αντίκτυπο στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια