Η αντίστροφη μέτρηση για την έκρηξη του ηφαιστείου Fagradalsfjall στη χερσόνησο Reykjanes της Ισλανδίας έχει ξεκινήσει εκτιμούν οι επιστήμονες ενώ εκατοντάδες σεισμοί καταγράφονται τις τελευταίες ώρες.

Από τα μεσάνυχτα έως νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας η ισλανδική μετεωρολογική υπηρεσία έχει μετρήσει περίπου 900 σεισμούς μεταξύ των περιοχών Sundhnúkur και Grindavík, στη νοτιοδυτική Ισλανδία. Το μάγμα έχει ήδη αρχίσει να συσσωρεύεται με ταχείς ρυθμούς κάτω από το έδαφος και εκτείνεται μέχρι τη θάλασσα.

1.400 σεισμοί σε 24 ώρες στην Ισλανδία

Παρόλο που το μέγεθος και η ένταση της δραστηριότητας μειώθηκε, το γραφείο μετεωρολογίας δήλωσε ότι η αξιολόγηση του ηφαιστειακού κινδύνου παρέμεινε αμετάβλητη, με τη χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τεράστιες ουρές, μήκους αρκετών χιλιομέτρων, σχηματίστηκαν στην πόλη Grindavík καθώς οι ακολουθώντας τις οδηγίες των αρχών επιστρέφουν για λίγο στα σπίτια τους για να παραλάβουν είδη πρώτης ανάγκης και προσωπικά αντικείμενα.

Η πόλη των σχεδόν 4.000 κατοίκων έχει ήδη υποστεί εκτεταμένες ζημιές, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ρωγμών που έχουν σχηματιστεί στο έδαφος.

Σε ομιλία της στο ισλανδικό κοινοβούλιο, η πρωθυπουργός, Katrín Jakobsdóttir, δήλωσε ότι η εκκένωση της πόλης έγινε «με γνώμονα την ασφάλεια των κατοίκων» και εξέφρασε τη συμπάθειά της σε όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Εκπρόσωπος του γραφείου Μετεωρολογίας δήλωσε ότι όλα τα συστήματα παρακολούθησης εστιάζουν «σε πραγματικό χρόνο», ειδικά κοντά στο Grindavík, «για τυχόν ενδείξεις ξαφνικής αλλαγής».

Ξύπνησε ο «γίγαντας»

Μετά από 800 χρόνια που το ηφαίστειο ήταν ανενεργό, έδωσε για πρώτη φορά δραστηριότητα το 2021. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας μετρώντας το μέγεθος της υπόγειας διείσδυσης μάγματος και του ρυθμού με τον οποίο κινείται, ανακοίνωσε ότι υπάρχει «σημαντικός κίνδυνος» έκρηξης από το ηφαίστειο.

Ο καθηγητής ηφαιστειολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, Thorvaldur Thordarson, μιλώντας στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RUV ήταν πιο συγκεκριμένος: «Δεν νομίζω ότι θα αργήσει πολύ μια έκρηξη, ώρες ή λίγες ημέρες. Η πιθανότητα έκρηξης έχει αυξηθεί σημαντικά».

Τι θα γίνει αν εκραγεί

Όπως αναφέρει ο ηφαιστειολόγος Ármann Höskuldsson, αν εκραγεί το ηφαίστειο «θα μπορούσε να εξαφανίσει ολόκληρη την πόλη Grindavik», από την οποία εκκενώθηκε το σύνολο των κατοίκων της. Και εξηγούν ότι αυτή η έκρηξη θα μπορούσε να είναι χειρότερη από την έκρηξη του Vestmannaeyjar, η οποία, μισό αιώνα πριν, είχε καταστρέψει την πόλη.

Οι κάτοικοι, άφησαν πίσω τους τα πάντα, καθώς και οι ίδιοι πιστεύουν ότι η πόλη και η γύρω περιοχή θα καταστραφούν. «Το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι τώρα είναι ότι θα συμβεί στην πόλη Grindavik ή λίγο βορειότερα από αυτήν. Δεν υπάρχει καλή επιλογή εδώ», λέει μια κάτοικος της Grindavik, η οποία την εγκατέλειψε.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα