Το ενδεχόμενο νέας παράτασης της εκεχειρίας με τις ΗΠΑ σχετικά με το εμπόριο χάλυβα και αλουμινίου, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια να παρακάμψει τις τελματωμένες διαπραγματεύσεις και να αποφύγει την επιστροφή των δασμών στις διατλαντικές εξαγωγές ύψους έως και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, καθώς οι δασμοί επιστρέφουν αυτόματα στο τέλος του έτους, μια παράταση θα παρείχε περισσότερο χρόνο για να επιτευχθεί μια μόνιμη διευθέτηση πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024.

Χάλυβας: Κούρσα ΕΕ και ΗΠΑ για συμφωνία στους δασμούς

Προσωρινή εκεχειρία

Οι συνομιλίες για τον αποκαλούμενο Παγκόσμιο Διακανονισμό για τον Αειφόρο Χάλυβα και το Αλουμίνιο στοχεύουν στη διευθέτηση μιας διαφωνίας της εποχής Τραμπ, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς στις εισαγωγές μετάλλων από την Ευρώπη, επικαλούμενες κινδύνους για την εθνική ασφάλεια, στα οποία η ΕΕ απάντησε με αντίποινα. Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε προσωρινή εκεχειρία το 2021, η οποία λήγει στο τέλος του έτους.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ ενημερώθηκαν για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας που απαιτείται για την παράταση της εκεχειρίας, ανέφεραν οι πηγές, οι οποίοι δεν κατονομάζονται. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι και οι δύο πλευρές έχουν δεσμευτεί να αποφύγουν την επιστροφή των δασμών.

Ως μέρος των προσωρινών ρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν πριν από δύο χρόνια, οι ΗΠΑ εισήγαγαν ένα σύνολο δασμολογικών ποσοστώσεων πάνω από τις οποίες εφαρμόζονται δασμοί στα μέταλλα, ενώ η ΕΕ πάγωσε όλα τα περιοριστικά μέτρα της. Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι αυτό έχει δημιουργήσει μια ανισόρροπη κατάσταση που ευνόησε τις ΗΠΑ. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η αντιμετώπιση αυτής της ανισορροπίας.

Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να είναι σύμφωνη με τις διεθνείς υποχρεώσεις των δύο πλευρών, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής