Για τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, λόγω κλιματικής αλλαγής, που προκαλούν τεράστιες ανησυχίες στην ευρωπαϊκή οικονομία, μίλησε η η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, κατά τη διάρκεια του debate που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 5ης ετήσιας Μελλοντικής Εβδομάδας Αειφορίας, «Sustainable Future Week 2023» που διοργάνωσε το Politico στις Βρυξέλλες.

Η ευρωβουλευτής επικαλούμενη μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισήμανε ότι «οι φυσικές καταστροφές από το 2020 και μετά στον Ενιαίο Οικονομικό Ευρωπαϊκό Χώρο, κοστίζουν 12 δισ. ευρώ  ετησίως», τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη να δοθεί έμφαση στον τομέα της πρόληψης. «Για να αντιμετωπίσουμε τέτοιες προκλήσεις πρέπει να εξορθολογήσουμε τις πολιτικές πρόληψης και να παρακολουθούμε στενά την εφαρμογή της νομοθεσίας μας», υποστήριξε η ευρωβουλευτής.

Ενέργεια: Καμπάνια του ΕΛΚ για την προώθηση του υδρογόνου

Η κ. Σπυράκη είναι η μοναδική Ελληνίδα ευρωβουλευτής που συμμετείχε στην κορυφαία εκδήλωση του Politico για τη βιωσιμότητα, το κλίμα και την Πράσινη Συμφωνία όπως διαμορφώνεται πριν τις ευρωεκλογές του 2024. «Η Πράσινη Συμφωνία είναι ο οδικός χάρτης για να μεταμορφώσουμε την οικονομία και την καθημερινότητά μας. Ολοκληρώνουμε πολλά νομοθετήματα τα τελευταία 5 χρόνια. Ωστόσο, το λεγόμενο «κλιματικό χάσμα» είναι τεράστιο πρόβλημα για τις οικονομίες μας», υπογράμμισε η κ.Σπυράκη.

Το παράδειγμα της Ελλάδας

Καθώς οι πρώτες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν αυξημένα τα ποσοστά των ακροδεξιών κομμάτων στην ΕΕ, η συζήτηση στο πάνελ στράφηκε στο ενδεχόμενο  τα επόμενα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα οι υπερσυντηρητικές δυνάμεις να διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην Ευρώπη μετά τις Ευρωεκλογές.

Η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, παρουσίασε το παράδειγμα της ελληνικής κυβέρνησης και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που στράφηκε προς το κέντρο και την στήριξη των ευάλωτων. «Είναι ένα θέμα περιεχομένου στην ατζέντα μας. Ρίξτε μια ματιά στην Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριαρχεί στην πολιτική μας σκηνή, επειδή η κυβέρνησή του συνδυάζει την υποστήριξη προς τους πιο ευάλωτους με μια ανοιχτή και φιλελεύθερη ατζέντα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+. Οι πολιτικοί μας σύμμαχοι βρίσκονται στο κέντρο του πολιτικού φάσματος. Γι’ αυτό επιμένω να διατηρήσουμε τη συμμαχία ”Von der Leyen”. Γι’ αυτό και προσυπογράφω τη φράση του Manfred Weber “πρέπει να χτίσουμε ένα φράγμα κατά του ευρωσκεπτικισμού”. Εξαρτάται από εμάς πώς θα αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες των ανθρώπων για το “κόστος ζωής”, τη “μετανάστευση”, πώς θα αντιμετωπίσουμε τους φόβους τους και θα τους παρέχουμε ασφάλεια και προστασία. Η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα είναι οι δύο βασικοί πυλώνες για να προχωρήσουμε και στην καρδιά της πολιτικής του ΕΛΚ», τόνισε η κ.Σπυράκη.

Οι ενεργειακές προκλήσεις

Η ευρωβουλευτής ερωτήθηκε και για τις νέες ενεργειακές προκλήσεις δίνοντας έμφαση στην επιτάχυνση παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας και κυρίως καθαρού υδρογόνου: «Στη δράση μας για το καθαρό υδρογόνο και την καινοτομία, υπάρχει μια αίσθηση επείγοντος. Πρέπει να αυξήσουμε τον ρυθμό μας για να δημιουργήσουμε μια λειτουργική αγορά υδρογόνου. Σε άλλα μέρη του κόσμου, το κάνουν ήδη αυτό», τόνισε η κ.Σπυράκη, καθώς, χώρες όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ επενδύουν δισεκατομμύρια για νέα έργα πράσινου υδρογόνου και  η Ε.Ε, παρότι ξεκίνησε πρώτη τη συζήτηση και την έρευνα για το υδρογόνο, κινδυνεύει να βρεθεί ουραγός.

Στο debate  του Politico, μαζί με την ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, συμμετείχαν o Φινλανδός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ville Niinisto,o Iσπανός ευρωβουλευτής της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών Javi Lopez και ο Γάλλος ευρωβουλευτής της Ομάδας των Renew  και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου  (ENVI) Pascal Canfin. Tη συζήτηση συντόνισε η Ζia Weise.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green