Αυξημένη δράση από την ΕΕ, ενίσχυση των μέτρων για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων και τήρηση των δεσμεύσεων για απόδοση του 30% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για πολιτικές  που θα ανταποκρίνονται στην κλιματική κρίση, ζήτησε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη στη διάρκεια της συζήτησης για τις καταστροφές που έπληξαν το καλοκαίρι την ΕΕ.«Έχουμε συμφωνήσει το 30% των πόρων του προϋπολογισμού 2021-2027 να διατίθεται σε πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Οφείλουμε η δέσμευση  να γίνεται πράξη», σημείωσε στην ομιλία της η ευρωβουλευτής, απευθυνόμενη και στον Επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς που ήταν παρών στη συζήτηση.

Ακραία καιρικά φαινόμενα: Κίνδυνος για «σούπερ Ελ Νίνιο» μέχρι το τέλος του έτους

Η κ. Σπυράκη τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να ενισχυθούν τα μέτρα προστασίας της ΕΕ και να υπάρχει ευελιξία στη χρήση πόρων για έργα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και οι δασικές πυρκαγιές στη Θράκη. Περιέγραψε τις πρωτοφανείς καταστροφές που έγιναν στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, σημειώνοντας πως  «η κλιματική κρίση στην Ελλάδα αποτυπώθηκε ως τραγωδία στη Θεσσαλία και τη Θράκη. Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν, το μοναδικό οικοσύστημα της Δαδιάς πληγώθηκε βαριά, περιουσίες καταστράφηκαν όπως και η αυτονομία της τροφοδοσίας της χώρας».

Η ευρωβουλευτής στην ομιλία της ανέδειξε την ανάγκη για σύγχρονες υποδομές και έργα υψηλών προδιαγραφών για αντιμετώπιση των καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα «είναι προφανές ότι τα έργα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ανθεκτικότητα. Χρειαζόμαστε ενιαίες υψηλές προδιαγραφές ανθεκτικότητας και έλεγχο των έργων επί του πεδίου».

Τρία βασικά σημεία της ομιλία

Σε τρία βασικά σημεία κινήθηκε η ομιλία της Μαρίας Σπυράκη.

Πρώτον, ανέδειξε την ανάγκη ευελιξίας στη χρήση πόρων για την αποκατάσταση και την ανασυγκρότηση των  περιοχών που επλήγησαν «χρειαζόμαστε ευελιξία στη χρήση των πόρων, αποκατάσταση των πληγέντων και των περιοχών που καταστράφηκαν».

Δεύτερον, τόνισε την ανάγκη για περισσότερους πόρους «οι πόροι του Ταμείου Αλληλεγγύης δεν αρκούν». Ζήτησε ανακατεύθυνση των πόρων που προέρχονται από τη Συνοχή και το Ταμείο Ανάκαμψης σε έργα υποδομών και χαμηλότοκα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων «οι πόροι της Συνοχής και του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να επανακατευθυνθούν σε έργα υποδομής και σε αυτό να συμβάλει  η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με χαμηλότοκα δάνεια».

Τρίτον, η κ.Σπυράκη αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που δημιουργεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας,  που ήταν αποτέλεσμα των ορθών επιλογών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και των κόπων των πολιτών, καλώντας τους εταίρους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην επιτρέψουν τη διολίσθηση της Ελλάδας λόγω της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών .

«Η Ελλάδα κατέκτησε μόλις πριν μια εβδομάδα την επενδυτική βαθμίδα επισφραγίζοντας την ορθότητα του σχεδίου της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και επιβραβεύοντας τους κόπους των πολιτών μας. Είναι χρέος όλων των εταίρων και συμμάχων να μην επιτρέψετε τώρα να διολισθήσει η Ελλάδα σε περιπέτειες επιχειρώντας να επουλώσει τα τραύματα που προκάλεσε η καταστροφή», κατέληξε η ευρωβουλευτής.

Η ομιλία της ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη

«Η κλιματική κρίση στην Ελλάδα αποτυπώθηκε ως τραγωδία στη Θεσσαλία και τη Θράκη. Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν, το μοναδικό οικοσύστημα  της Δαδιάς πληγώθηκε βαριά, περιουσίες καταστράφηκαν όπως και η αυτονομία της τροφοδοσίας  της χώρας.

Έχουμε συμφωνήσει το 30% των πόρων του προϋπολογισμού 2021-2027 να διατίθεται σε πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Οφείλουμε η δέσμευση  να γίνεται πράξη.

Είναι προφανές ότι τα έργα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ανθεκτικότητα. Χρειαζόμαστε ενιαίες υψηλές προδιαγραφές ανθεκτικότητας και έλεγχο των έργων επί του πεδίου.

Χρειαζόμαστε ευελιξία στη χρήση των πόρων, αποκατάσταση των πληγέντων και των περιοχών που καταστράφηκαν.

Οι πόροι του Ταμείου Αλληλεγγύης δεν αρκούν, οι πόροι της Συνοχής και του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να επανακατευθυνθούν σε έργα υποδομής και σε αυτό να συμβάλει  η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με χαμηλότοκα δάνεια.

Η Ελλάδα κατέκτησε  μόλις πριν μια εβδομάδα την επενδυτική βαθμίδα επισφραγίζοντας την ορθότητα του σχεδίου της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και επιβραβεύοντας τους κόπους των πολιτών μας».

Είναι χρέος όλων των εταίρων και συμμάχων να μην επιτρέψετε τώρα να διολισθήσει η Ελλάδα σε περιπέτειες επιχειρώντας να επουλώσει τα τραύματα που προκάλεσε η καταστροφή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη