Τη Boeing επιλέγει το ΝΑΤΟ προκειμένου να αντικαταστήσει τον γερασμένο στόλο των αεροσκαφών επιτήρησης AWACS, που βρίσκονται σε υπηρεσία από τον Ψυχρό Πόλεμο, αναφέρει το Reuters. Το αεροσκάφος που προκρίθηκε είναι μια στρατιωτικοποιημένη έκδοση του εμπορικού αεροσκάφους Boeing 737, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, σε μια συμφωνία που πιθανότατα αξίζει δισεκατομμύρια ευρώ.

ΗΠΑ – Διαγωνισμός για ιπτάμενα τάνκερ: Η Lockheed φεύγει, η Βοeing… έρχεται ως φαβορί

Τα αεροσκάφη AWACS (Airborne Warning and Control System) λειτουργούν σαν ένας ιπτάμενος πύργος ραντάρ, με τα χαρακτηριστικά, πλάτους εννέα μέτρων, ραντάρ στην πλάτη τους και αποτελούν τα «μάτια του ΝΑΤΟ» στον ουρανό από το 1982. Με το περιστρεφόμενο ραντάρ τους, τα τροποποιημένα αεροσκάφη Boeing 737 μπορούν να ανιχνεύουν αεροσκάφη σε απόσταση μεγαλύτερη από 400 χιλιόμετρα (250 μίλια).

Είναι ικανά να παρακολουθούν μια περιοχή περίπου 300.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (115.000 τετραγωνικά μίλια), μια περιοχή στο μέγεθος της Πολωνίας, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, και μπορούν επίσης να εντοπίζουν επίγειους στόχους όπως πλοία.

Για την αντικατάσταση των παλαιών αεροσκαφών AWACS, το ΝΑΤΟ στοχεύει στην αγορά έξι αεροσκαφών Boeing E-7 A Wedgetail, με τη σύμβαση να υπογράφεται το 2024 και το πρώτο αεροσκάφος να είναι έτοιμο για επιχειρησιακή υπηρεσία μέχρι το 2031.

Ακριβότερα τα νέα αεροσκάφη AWACS

Δεν διευκρινίστηκε γιατί το ΝΑΤΟ επέλεξε να αντικαταστήσει τον στόλο των 14 αεροσκαφών AWACS με μόνο έξι αεροσκάφη Wedgetail, αλλά δήλωθηκε ότι τα νέα αεροσκάφη θα έχουν καλύτερες δυνατότητες και θα είναι ακριβότερα από τα προηγούμενα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Τουρκία επίσης είτε χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο τύπο Wedgetail είτε σχεδιάζουν να το χρησιμοποιήσουν.
Με βάση την αεροπορική βάση Geilenkirchen στη Γερμανία, ο στόλος των AWACS έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για αποστολές επιτήρησης του ΝΑΤΟ κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της συμμαχίας στον απόηχο της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στο παρελθόν, τα αεροσκάφη υποστήριξαν αποστολές του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, αλλά και εκδηλώσεις όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 στη Γερμανία και συναντήσεις κορυφής.

Σε μια σύγκρουση, τα αεροσκάφη AWACS μπορούν όχι μόνο να παρέχουν εικόνα ραντάρ για τα συμμαχικά μαχητικά αεροσκάφη, τα πλοία και τα κέντρα ελέγχου, αλλά και να κατευθύνουν τα μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ στους στόχους τους.
Τα αεροσκάφη, ένα από τα ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει στην πραγματικότητα το ΝΑΤΟ, είναι επανδρωμένα με πολυεθνικά πληρώματα από 19 από τα 31 συμμαχικά έθνη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή