Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες περιλαμβάνουν εμπάργκο στα ρωσικά διαμάντια αλλά και αυστηροποίηση ισχυόντων μέτρων, όπως το ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου.

Από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Βρυξέλλες υιοθέτησαν 11 πακέτα κυρώσεων κατά της Μόσχας — που καλύπτουν τα πάντα, από την ενέργεια μέχρι τον τραπεζικό τομέα — σε μια προσπάθεια να αδειάσει το πολεμικό σεντούκι του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Τα τελευταία πακέτα κυρώσεων επικεντρώθηκαν περισσότερο σε μέτρα για την αντιμετώπιση της παράκαμψης των κυρώσεων, καθώς άλλα μέτρα είναι είτε πολιτικά ευαίσθητα είτε θα μπορούσαν να βλάψουν την ΕΕ περισσότερο από ό,τι θα έβλαπταν τη Ρωσία.

Πώς καταργείται στην πράξη το πλαφόν για το ρωσικό πετρέλαιο

Τα ρωσικά διαμάντια

Σύμφωνα με έγγραφα τα οποία αποκαλύπτει το Politico, στην καρδιά των νέων προτάσεων της Κομισιόν, οι οποίες θα πρέπει να υπογραφούν από τις χώρες της ΕΕ, είναι η απαγόρευση των ρωσικών διαμαντιών. Η Ουάσιγκτον έχει ήδη απαγορεύσει τα ρωσικά διαμάντια, αλλά η ΕΕ δεν το έχει κάνει ακόμη — σε μεγάλο βαθμό λόγω της προσπάθειας του Βελγίου να προστατεύσει το εμπόριο διαμαντιών της Αμβέρσας. Το Βέλγιο έχει τώρα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την G7 για να προχωρήσει σε μια απαγόρευση που αντιμετωπίζει επίσης την καταστρατήγηση των κυρώσεων. Η απαγόρευση θα ισχύει από τον Ιανουάριο του 2024, αλλά θα υπάρξει σταδιακή απαγόρευση έμμεσης εισαγωγής διαμαντιών επεξεργασμένων στη Ρωσία σε χώρες εκτός ΕΕ, καθώς χρειάζεται περισσότερη τεχνική εργασία για τη δημιουργία του μηχανισμού ιχνηλασιμότητας στο G7 επίπεδο.

Το πετρέλαιο

Το σχέδιο προτάσεων θα εισαγάγει επίσης αυστηρότερες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων που αποσκοπούν στην αποτροπή της πώλησης ρωσικού πετρελαίου που αγοράζεται κατά παράβαση των υφιστάμενων κυρώσεων με πλαστές αποδείξεις. Το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που επιβλήθηκε από την G7+ τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, αλλά το αργό πετρέλαιο της Μόσχας διαπραγματεύεται τώρα όλο και περισσότερο πολύ πάνω από αυτό το επίπεδο — σταθερά πιο κοντά στα 80 δολάρια, συμψηφίζοντας δισεκατομμύρια κέρδη για το Κρεμλίνο.

«Ο μηχανισμός ανώτατου ορίου τιμής βασίζεται σε μια διαδικασία βεβαίωσης που επιτρέπει στους φορείς εκμετάλλευσης στην αλυσίδα εφοδιασμού θαλάσσιου ρωσικού πετρελαίου να αποδείξουν ότι έχει αγοραστεί στην τιμή ή κάτω από το ανώτατο όριο τιμής», αναφέρει το κείμενο, υποστηρίζοντας ότι «είναι σκόπιμο να εισαχθεί μία απαίτηση για τις βεβαιώσεις να περιλαμβάνουν επίσης αναλυτικά παρεπόμενα έξοδα, όπως ασφάλιση και ναύλο».

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι ναυτιλιακές εταιρείες και οι ασφαλιστές τους υποχρεούνται να δηλώσουν ότι δεν έχουν πληρώσει περισσότερα από 60 δολάρια ανά βαρέλι για το φορτίο τους, αλλά υπάρχουν εδώ και καιρό ανησυχίες ότι οι έμποροι πρόσφεραν μεγάλα πρόσθετα ποσά για να εξασφαλίσουν το φορτίο τους.

Τα μέταλλα

Παράλληλα με τις εισαγωγές από την ΕΕ ρωσικού χυτοσιδήρου, χαλκού και αλουμινίου, η πρόταση περιλαμβάνει επίσης νέους περιορισμούς στο ρωσικό υγροποιημένο προπάνιο (LPG), μετά από αίτημα της Πολωνίας και της Βαλτικής, δήλωσαν δύο διπλωμάτες της ΕΕ. Η Βαρσοβία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής υγραερίου στην ΕΕ , το οποίο χρησιμοποιεί ως καύσιμο για αυτοκίνητα και θέρμανση, και στις αρχές του έτους αντιπροσώπευε το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών της Μόσχας.

Οι Βρυξέλλες δεν συμπεριέλαβαν τέσσερις κινεζικές εταιρείες σε αυτό το τελευταίο πακέτο, παρά τις προηγούμενες πληροφορίες ότι θα το έκαναν. Στο 11ο πακέτο της, η Επιτροπή επρόκειτο να χτυπήσει επτά κινεζικές εταιρείες με εμπορικούς περιορισμούς και, στη συνέχεια, απέκλεισε τέσσερις από αυτή τη λίστα — Sinno Electronics, 3HC Semiconductors, Sigma Technology και King-Pai Technology. Αυτές οι τέσσερις εταιρείες δεν περιλαμβάνονται στο τελευταίο πακέτο, με τους περιορισμούς να επικεντρώνονται στα Asia Pacific Links, Tordan Industry και Alpha Trading Investments με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Οι πρεσβευτές της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν το πακέτο για πρώτη φορά την Παρασκευή, δήλωσαν δύο διπλωμάτες της ΕΕ. Δεν είναι σαφές πότε θα το πάρουν πράσινο φως, αλλά η ελπίδα είναι να γίνει πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα μέσα Δεκεμβρίου ή το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή