Ταχύτερα από το αναμενόμενο επεκτάθηκε η καταναλωτική και βιομηχανική δραστηριότητα της Κίνας τον Οκτώβριο, ενισχύοντας τις προσδοκίες για βελτίωση συνολικά της οικονομίας, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται απέναντι από τις δυσκολίες που εγείρουν η επιβράδυνση ακινήτων, το αδύναμο εμπόριο και ασθενής ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 7,6% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, έναντι προβλέψεων των οικονομολόγων για 7% σε δημοσκόπηση του Reuters και αύξησης 5,5% των Σεπτέμβριο.

Κίνα: Συμφωνία για data με την ΕΕ υπό την απειλή αποεπενδύσεων

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,6%, οριακά πάνω από τις προσδοκίες για άνοδο 4,4% και την άνοδο 4,5% τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον προηγούμενο Απρίλιο.

Μεικτή εικόνα για την οικονομία της Κίνας

Οι δείκτες που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τετάρτη συνθέτουν μια μεικτή εικόνα, με τις επενδύσεις σε πάγια στοιχεία να υπολείπονται των προσδοκιών, σημειώνοντας αύξηση μόλις 2,9% τον Οκτώβριο, έναντι 3,1% τον Σεπτέμβριο.

Εκπρόσωπος του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής της Κίνας σχολίασε χαρακτηριστικά ότι η εγχώρια ζήτηση «ακόμα δεν είναι επαρκής» και ότι οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν χαμηλή ζήτηση στην αγορά ακινήτων.

Ο επίσημος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) σημείωσε πέρα από τα αναμενόμενα συρρίκνωση της εργοστασιακής δραστηριότητας τον Οκτώβριο, ενώ η οικονομία επανήλθε σε έδαφος αποπληθωρισμού λόγω της πτώσης των τιμών του χοιρινού κρέατος.

Ο υπερχρεωμένος τομέας ακινήτων της χώρας, ο οποίος σαρώνεται από κύμα χρεοκοπιών τα τελευταία δύο χρόνια, παρέμεινε υπό πίεση τον Οκτώβριο, με τις πωλήσεις ακινήτων ανά επιφάνεια ορόφων να μειώνονται κατά 7,8%, έναντι πτώσης 7,5% τον Σεπτέμβριο.

Την απόκλιση ανάμεσα στη γενική οικονομική δραστηριότητα η οποία ενισχύθηκε και όλων των στοιχείων που συνδέονται με τον τομέα της ιδιοκτησίας η οποία συνέχισε να παραπαίει, επεσήμανε ο περιφερειακός επικεφαλής έρευνας για την περιοχή Ασίας-  Ειρηνικού της ING, Ρόμπερτ Κάρνελ.

Πράγματι, η παρατεταμένη αποτυχία της άλλοτε κραταιάς εταιρείας ακινήτων της Κίνας, Country Garden, να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις έχει αυξήσει τους τελευταίους μήνες πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, οι οποίοι έχουν ήδη θέσει τον ετήσιο στόχο για ανάπτυξη στο 5%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Όπως επισημαίνουν oι FT, το Πεκίνο δεν κατάφερε να διασώσει άμεσα τον τομέα των ακινήτων, αν και μείωσε σημαντικά τα επιτόκια δανεισμού και χαλάρωσε τους περιορισμούς στις αγορές ακινήτων. Οι τοπικές αρχές δέχθηκαν επίσης πιέσεις να παρέχουν ρευστότητα στους κατασκευαστές προγραμματιστές για ημιτελή κτήρια κατοικιών.

Απογοητευτικές επιδόσεις

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σημειώνει αλλεπάλληλες απογοητευτικές επιδόσεις φέτος, με ιδιαίτερα αδύναμα στοιχεία στο εμπόριο, στη μεταποίηση, στις άμεσες ξένες επενδύσεις και στην επιβράδυνση του κλάδου των ακινήτων που επιδεινώνουν την απαισιοδοξία παρά την άρση των αυστηρών περιορισμών για την πανδημία.

Επιπλέον, η ανεργία των νέων έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ τους καλοκαιρινούς μήνες, με τις αρχές να ανακοινώνουν τον Αύγουστο ότι θα σταματήσουν να δημοσιεύουν σχετικά στοιχεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή