Στα χέρια των ρωσικών αρχών βρίσκονται δύο στελέχη της ρωσικής θυγατρικής της Carlsberg, Baltika Breweries, με την κατηγορία της απάτης, ενώ στο στόχαστρο έχουν βάλει και πολλούς ακόμη. Αυτό ανακοίνωσε η δανική μητρική ζυθοποιία Carlsberg, κάνοντας λόγο για ψευδείς ισχυρισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα τον Ιούλιο ανέλαβε τον έλεγχο του ποσοστού της Carlsberg στη Baltika μέσω προεδρικού διατάγματος, με την αιτιολογία ότι θέτει «υπό προσωρινή διαχείριση» το ποσοστό της ξένης ιδιοκτησίας.

Carlsberg: Πώς έχασε την αγορά της Ρωσίας μέσα από τα χέρια της

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Jacob Aarup-Andersen, δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι η Ρωσία «έκλεψε» τις δραστηριότητές της, προσθέτοντας ότι ο όμιλος είχε διακόψει όλους τους δεσμούς με τις ρωσικές δραστηριότητές του και αρνήθηκε να συνάψει συμφωνία με τη ρωσική κυβέρνηση που θα έκανε την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της να φαίνεται νόμιμη.

«Είναι αποτρόπαιο το γεγονός ότι οι προσπάθειες του ρωσικού κράτους να δικαιολογήσει την παράνομη εξαγορά της επιχείρησής μας στη Ρωσία έχουν πλέον εξελιχθεί σε στόχευση αθώων εργαζομένων», ανέφερε η Carlsberg σε σχετική ανακοίνωση.

Η δικαστική απόφαση

Το Περιφερειακό Δικαστήριο του Vyborgsky εξέδωσε απόφαση την Τετάρτη, σύμφωνα με την οποία οι Denis Sherstennikov και Anton Rogachevsky θα προφυλακιστούν με την κατηγορία της απάτης μεγάλης κλίμακας, κατηγορώντας τους ίδιους, αλλά και άλλους που δεν κατονομάστηκαν, ότι χρησιμοποίησαν τη θέση τους στη Baltika για να μεταβιβάσουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην Carlsberg, καθώς το ρωσικό κράτος ανέλαβε τον έλεγχο της ζυθοποιίας.

Οι δύο άνδρες δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουν άμεσα για σχόλια. Σύμφωνα με τα προφίλ τους στο Linkedin, ο Sherstennikov είναι διευθύνων σύμβουλος της Baltika Breweries και ο Rogachevsky είναι Αντιπρόεδρος, νομικός.

«Οι ισχυρισμοί που αναφέρονται στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης είναι ψεύτικοι», απαντά η Carlsberg.

Η απάτη μεγάλης κλίμακας μπορεί να επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία στη Ρωσία.

Η Baltika μηνύει την Carlsberg στη Ρωσία, επιδιώκοντας να διατηρήσει το δικαίωμα χρήσης των εμπορικών σημάτων της δανικής ζυθοποιίας.

Την Τετάρτη, δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης έκανε δεκτό το αίτημα της Baltika να διεξαχθούν οι διαδικασίες κεκλεισμένων των θυρών, επικαλούμενο την ανάγκη προστασίας των εμπορικών απορρήτων, ανέφεραν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η Carlsberg ενημέρωσε τη Baltika ότι οι συμφωνίες άδειας χρήσης που της επέτρεπαν να παράγει, να εμπορεύεται και να πουλά όλα τα προϊόντα του Ομίλου Carlsberg, συμπεριλαμβανομένων διεθνών και τοπικών εμπορικών σημάτων, έχουν τερματιστεί.

Το Reuters επικαλείται δηλώσεις στελεχών της εταιρείας, σύμφωνα με τις οποίες από καιρό εκφράζονταν φόβοι ότι το προσωπικό εταιρειών που επιδιώκουν την έξοδό τους από τη Ρωσία θα υφίστατο συνέπειες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή