Δεν έχουν τέλος οι περιπέτειες για τον Τζον Πόλσον στο Πουέρτο Ρίκο. Ο 67χρονος σήμερα επιχειρηματίας, που έγινε πάμπλουτος στοιχηματίζοντας στην κατάρρευση του τομέα ακινήτων των ΗΠΑ, ξόδεψε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα δέκα ετών αγοράζοντας και αναπτύσσοντας πολυτελή θέρετρα, διαμερίσματα και πολυώροφα γραφεία.

Τζον Πόλσον: Σε δικαστικές διαμάχες πολλών δισ. με παλιό συνεργάτη και πρώην σύζυγο

Επωφελήθηκε από ένα πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων που εισήγαγε η κυβέρνηση του νησιού για να προσελκύσει πλούσιους αγοραστές κατοικιών και επιχειρήσεις, με τον Πόλσον να παρομοιάζει την κατάσταση στο Πουέρτο Ρίκο με το Μαϊάμι του 1980.

Τον επενδυτικό ορίζοντα του Πόλσον όμως σκίασαν τελευταία τα σύννεφα της ρήξης με τον επιχειρηματικό του εταίρο, τον γεννημένο στο Πακιστάν Φαχάντ Γκαφάρ.

Η διαμάχη

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η διαμάχη ήρθε στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο, όταν ο 39χρονος επιχειρηματίας μήνυσε τον Πόλσον. Ο Γκαφάρ ισχυρίστηκε ότι είχε παραπλανηθεί για να επενδύσει 17 εκατομμύρια δολάρια σε μια εταιρεία του Πουέρτο Ρίκο που διαθέτει αντιπροσωπείες πολυτελών αυτοκινήτων.

Σε μεταγενέστερη δικαστική κατάθεση, οι δικηγόροι του Γκαφάρ δήλωσαν ότι ο Πόλσον εκνευρίστηκε όταν ανακάλυψε ότι ο συνεργάτης του θα κέρδιζε περίπου 290 εκατομμύρια δολάρια από τις επιχειρήσεις ακινήτων στο Πουέρτο Ρίκο λόγω μιας συμφωνίας κατανομής κερδών. Αυτό έκανε τον Πόλσον «εξαιρετικά ζηλιάρη και εχθρικό», κάτι που τελικά τον οδήγησε στο να εκδιώξει τον άλλοτε συνεργάτη του.

Οι δικηγόροι του Πόλσον αρνήθηκαν ότι ο Γκαφάρ παραπλανήθηκε σχετικά με οποιεσδήποτε επενδύσεις. Κατέθεσαν δική τους αγωγή ύψους σχεδόν 190 εκατομμυρίων δολαρίων βάσει της νομοθεσίας κατά του εκβιασμού.

Με την μήνυση ο Πόλσον κατηγορεί τον Γκαφάρ ότι υπεξαίρεσε περιουσιακά στοιχεία για να χρηματοδοτήσει έναν εξωφρενικό τρόπο ζωής για τον εαυτό του και την οικογένειά του και ότι συμμετείχε σε «χρόνια εγκληματικότητας, δόλιων μηχανορραφιών και ύπουλων συναλλαγών».

Η αγωγή υποστηρίζει ότι ο Γκαφάρ χρέωσε 3,4 εκατομμύρια δολάρια προσωπικών εξόδων στις εταιρείες του Πόλσον. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει πάνω από 100.000 δολάρια για αγορές Louis Vuitton, 20.000 δολάρια για μια βραδιά σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Λας Βέγκας και 14.000 δολάρια για διακοπές στο ξενοδοχείο Burj Al Arab του Ντουμπάι, σύμφωνα με την αγωγή του Πόλσον.

Ο δικηγόρος του Γκαφάρ, Μαρτίν Ρούσο, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «κόλπο». «Όλοι οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς και μπορούμε να το αποδείξουμε», δήλωσε σε ηλεκτρονικό μήνυμα. Ο Γκαφάρ πραγματοποίησε τις εν λόγω πληρωμές χρησιμοποιώντας μια προσωπική πιστωτική κάρτα και πλήρωσε κάθε προσωπική δαπάνη, είπε.

Τζον και Τζένικα Πόλσον

Χάθηκαν 9,5 δισ. δολάρια

Πολλά από τα επενδυτικά ανοίγματα που πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια ο Πόλσον δεν ευοδώθηκαν. Έτσι, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του Forbes, η προσωπική περιουσία του ανέρχεται πλέον σε 3,5 δισ. δολάρια από περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014.

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του στο Πουέρτο Ρίκο περιλαμβάνει μια συλλογή από ξενοδοχεία και θέρετρα που βρίσκονται στις παραλίες του νησιού, καθώς και δύο κτίρια γραφείων στην πρωτεύουσα της επικράτειας, το Σαν Χουάν. Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του Vanderbilt Residences, ενός πύργου κατοικιών 66 διαμερισμάτων.

Ο επενδυτής εισήλθε στον τομέα ακινήτων του Πουέρτο Ρίκο το 2013. Λίγο αργότερα, ο Πόλσον συνάντησε τον 29χρονο τότε Γκαφάρ, ο οποίος προηγουμένως είχε εργαστεί στην ελβετική UBS και ακολούθως ασχολήθηκε με συμφωνίες ακινήτων.

Κατά την εκδοχή του Γκαφάρ, στην πρώτη συνάντησή του με τον Πόλσον ο Αμερικανός επενδυτής τού ζήτησε να γίνει σύμβουλός του. Οι δικηγόροι του Πόλσον ωστόσο χαρακτηρίζουν τον Γκαφάρ ως «άνεργο μικροεπενδυτή εμπορικών ακινήτων» που αναζήτησε τον Πόλσον και τον παρακάλεσε για δουλειά.

Σε κάθε περίπτωση οι δύο άνδρες άρχισαν να συνεργάζονται. Και καθώς οι δραστηριότητες του Πόλσον στο Πουέρτο Ρίκο αυξάνονταν, αυξήθηκαν και οι αρμοδιότητες του Γκαφάρ. Έφτασε να επιβλέπει όλες τις επενδύσεις του δισεκατομμυριούχου στο νησί – μέχρι την πρόσφατη ρήξη.

Σημειώνεται ότι, παράλληλα με την αναμέτρηση με τον Γκαφάρ, ο Πόλσον δίνει άλλη μια δικαστική μάχη, αυτή τη φορά στη Νέα Υόρκη. Αφορά ένα περίπλοκο διαζύγιοι και μια αγωγή ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και πλέον με τη για περισσότερα 20 χρόνια σύζυγό του, Τζένικα, από την οποία κατέθεσε για πρώτη φορά αίτηση διαζυγίου το 2021.

Οι δύο τους δεν είχαν συνάψει προγαμιαίο συμβόλαιο και η Τζένικα Πόλσον λέει ότι έχει υποστεί ζημία τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές έχουν διαπληκτιστεί για μια σειρά από οικογενειακά καταπιστεύματα που η Τζένικα και ο δικηγόρος της ισχυρίζονται ότι ο σύζυγός της δημιούργησε κρυφά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή