Κατά 7 φορές υπερκαλύφθηκε η δημόσια προσφορά για τη διάθεση του 22% τηςΕθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,  σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, με την ισχυρή ζήτηση να οδηγεί το Ταμείο στην αύξηση του ποσοστού διάθεσης (στο 22% από 20%), αλλά και στην αύξηση της κατώτατης τιμής στα 5,30 ευρώ, από 5 ευρώ προηγουμένως.

Σύμφωνα με το Reuters, οι προσφορές ήταν 7πλάσιες του προσφερόμενου ποσοστού, έως σήμερα το μεσημέρι, λίγες ώρες πριν κλείσει το βιβλίο προσφορών. Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι η ζήτηση για το μερίδιο του ΤΧΣ στην Εθνική καλύφθηκε περισσότερο από έξι φορές την Τρίτη, κατά την πρώτη ημέρα της διαδικασίας του book building.

Νωρίτερα με ανακοίνωσή του, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 22% της Εθνικής Τράπεζας, επισημαίνοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ληφθούν υπόψη προσφορές κάτω των 5,3 ευρώ. Το αρχικό εύρος ήταν 5-5,44 ευρώ.

Η ανακοίνωση αυτή σηματοδοτεί ότι εν τέλει οι μετοχές της τράπεζας θα διατεθούν σε τιμές κοντά στο άνω εύρος.

Εθνική Τράπεζα: Τα φώτα στο ΤΧΣ για την επιλογή των νέων μετόχων της

Υπενθυμίζεται ότι αρχικός στόχος του Ταμείου ήταν η πώληση του 20% των μετοχών της τράπεζας, ωστόσο με δεδομένη την την υπερκάλυψη που καταγράφηκε, αναμένεται να ασκήσει το δικαίωμά του για τη διάθεση επιπλέον 2% από το μερίδιό του.

Η ανακοίνωση

Σχετικά με την Προσφορά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («ΤΧΣ») υφιστάμενων κοινών, ονομαστικών, άυλων, με δικαίωμα ψήφου μετοχών, που είναι εισηγμένες στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ονομαστικής αξίας €1,00 εκάστη στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. («ETE»)

To Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ, κατά τη συνεδρίασή του στις 15 Νοεμβρίου 2023 και κατόπιν ενημέρωσης από τους Διαχειριστές της Διεθνούς Προσφοράς αναφορικά με τη ζήτηση που έχει εκδηλωθεί έως τώρα στο πλαίσιο της Διεθνούς Προσφοράς, εξέφρασε την πρόθεσή του να ασκήσει το Δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς, ώστε ο συνολικός αριθμός των Προσφερόμενων Μετοχών να αυξηθεί από 182.943.031 σε 201.237.334.

Περαιτέρω, εν όψει της ισχυρής ζήτησης, σύμφωνα με την ίδια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, οι Διαχειριστές θα ενημερώσουν τους επενδυτές που συμμετέχουν στην Διεθνή Προσφορά ότι προσφορές κάτω του ποσού των πέντε ευρώ και τριάντα λεπτών (€5,30) ανά Προσφερόμενη Μετοχή, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ληφθούν υπόψιν στην κατανομή Προσφερόμενων Μετοχών.

Funds και σχήματα

Όπως ανέφερε ο ΟΤ από το εξωτερικό υποβλήθηκαν προσφορές τόσο από μακροπρόθεσμα funds, όσο και από επιθετικά σχήματα που αναζητούν υπεραξίες σε πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Το παρόν έδωσαν, κατά πληροφορίες, μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι και family offices.

Ο CEO του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης έχει υπογραμμίσει πολλάκις το τελευταίο διάστημα ότι προτεραιότητα αποτελεί η προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που πιστεύουν στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού κλάδου. Δηλαδή δεν θα ρευστοποιήσουν με την πρώτη ευκαιρία για να κλειδώσουν κέρδη.

Ως εκ τούτου, τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι θα δοθεί προτεραιότητα τόσο σε ποιοτικούς επενδυτικούς ομίλους, όσο και στους μετόχους της Εθνικής Τράπεζας πριν την ανακοίνωση εκκίνησης της διαδικασίας αποεπένδυσης, την περασμένη Δευτέρα, ως επιβράβευση για την επιλογή τους.

Σταδιακή απεμπλοκή

Αφού εισέφερε περίπου 50 δισ. ευρώ για να στηρίξει τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας με αντάλλαγμα μετοχές κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους της χώρας, η οποία έληξε το 2018, το κρατικά ελεγχόμενο ταμείο διάσωσης τραπεζών, το ΤΧΣ, άρχισε να εκποιεί τις συμμετοχές του τον περασμένο μήνα, εξηγεί το Reuters.

Η Eurobank ήταν η πρώτη που τερμάτισε τη συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό της κεφάλαιο τον Οκτώβριο, εβδομάδες πριν η S&P γίνει η πρώτη από τους τρεις “μεγάλους” οίκους αξιολόγησης που αναβάθμισε την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα, την οποία έχασε το 2010. Τη Δευτέρα, το ΤΧΣ ολοκλήρωσε την πώληση του 9% του μεριδίου της Alpha Bank στην UniCredit και ανακοίνωσε σχέδια για την πώληση του 20% του μεριδίου της Εθνικής.

Οι μετοχές της ΕΤΕ, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ελλάδα βάσει της αγοραίας αξίας, πωλούνται μέσω δημόσιας προσφοράς και ιδιωτικής τοποθέτησης από τις 14 έως τις 16 Νοεμβρίου σε τιμές μεταξύ 5,30 και 5,44 ευρώ ανά μετοχή. Η αξία του ποσοστού 22% εκτιμάται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Το ΤΧΣ κατέχει σήμερα ποσοστό 40,4% στην ΕΤΕ και 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, τον τρίτο μεγαλύτερο πιστωτικό φορέα της Ελλάδας. Έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει να διαθέσει όλες τις συμμετοχές του σε ελληνικές τράπεζες πριν από το τέλος του 2025.

Η JP Morgan, η Goldman Sachs, η Morgan Stanley και η UBS έχουν οριστεί ως παγκόσμιοι συντονιστές της πώλησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις