Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα πέσουν από σήμερα το απόγευμα οι προβολείς, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του book building στο εξωτερικό και την ταυτόχρονη λήξη των εγγραφών στην Ελλάδα για τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας που έχει θέσει προς πώληση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ζήτηση που εκδηλώθηκε τόσο από θεσμικούς επενδυτές ξεπέρασε από την πρώτη ημέρα κάθε προσδοκία, υπερβαίνοντας πολλαπλώς την προσφορά και πλέον το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζεται στην κατανομή των τίτλων του συστημικού ομίλου και στα έσοδα που τελικώς θα εισπράξει το δημόσιο.

Ισχυρή ζήτηση για την Εθνική – Ξεπέρασαν τα 5 δισ. οι προσφορές

Υπενθυμίζεται ότι αρχικός στόχος του Ταμείου ήταν η πώληση του 20% των μετοχών της τράπεζας, ωστόσο με δεδομένη την την υπερκάλυψη που καταγράφηκε, αναμένεται να ασκήσει το δικαίωμά του για τη διάθεση επιπλέον 2% από το μερίδιό του.

Το τίμημα

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η τιμή πώλησης ανά μετοχή θα διαμορφωθεί στο ανώτατο σημείο του εύρους που όρισε το ΤΧΣ, ήτοι στα 5,44 ευρώ ή ελαφρώς χαμηλότερα.

Από εκεί και πέρα, η διοίκηση του Ταμείου καλείται να αποφασίσει σε ποιους θα πουλήσει, αναζητώντας την ιδανική ισορροπία μεταξύ τιμήματος και της νέας σύνθεσης που θα έχει το μετοχολόγιο της Εθνικής.

Από το εξωτερικό υποβλήθηκαν προσφορές τόσο από μακροπρόθεσμα funds, όσο και από επιθετικά σχήματα που αναζητούν υπεραξίες σε πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Το παρόν έδωσαν, κατά πληροφορίες, μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι και family offices.

Ο CEO του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης έχει υπογραμμίσει πολλάκις το τελευταίο διάστημα ότι προτεραιότητα αποτελεί η προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που πιστεύουν στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού κλάδου. Δηλαδή δεν θα ρευστοποιήσουν με την πρώτη ευκαιρία για να κλειδώσουν κέρδη.

Ως εκ τούτου, τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι θα δοθεί προτεραιότητα τόσο σε ποιοτικούς επενδυτικούς ομίλους, όσο και στους μετόχους της Εθνικής Τράπεζας πριν την ανακοίνωση εκκίνησης της διαδικασίας αποεπένδυσης, την περασμένη Δευτέρα, ως επιβράβευση για την επιλογή τους.

Πολυμετοχικό σχήμα

Με αυτά τα δεδομένα, στο επικρατέστερο σενάριο, η τράπεζα θα παραμείνει πολυμετοχική, με κανένα μέτοχο να μην διαθέτει ποσοστό μεγαλύτερο από το 5%.

Το δημόσιο αναμένεται να κερδίσει από τη συγκεκριμένη συναλλαγή περισσότερα από 1 δισ. ευρώ, που ήταν και ο αρχικός στόχος από την πώληση του ήμισυ περίπου της συμμετοχής του στην Εθνική Τράπεζα.

Εφόσον τελικά διατεθεί το 22% των μετοχών της, η συμμετοχή του θα υποχωρήσει στο 18,39% και μένει να φανεί από το ερχόμενο καλοκαίρι και ύστερα ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις προς την κατεύθυνση πλήρους ιδιωτικοποίησης της τράπεζας.

Σύμφωνα με αναλυτές, η όρεξη των επενδυτών για τοποθετήσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, όπως εκφράστηκε κατά την εν εξελίξει πρώτη φάση αποκρατικοποίησης της Εθνικής, αποτελεί μία ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνουν δε τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε η ανακατάληψη της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης και ειδικά από την Standard & Poor’s, την πρώτη μεγάλη της συγκεκριμένης βιομηχανίας που έβγαλε τη χώρα από την κατηγορία των σκουπιδιών.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια, το ενδιαφέρον για τοποθετήσεις στις εισηγμένες στο ΧΑ επιχειρήσεις θα αυξηθεί σημαντικά.

Η διατήρηση θετικού κλίματος ενισχύει τις προσδοκίες και για την πώληση του 27% που κατέχει το ΤΧΣ σε τιμή αρκετά υψηλότερη από τα τρέχοντα επίπεδα.

Κατά πάσα πιθανότητα η διάθεσή του θα πραγματοποιηθεί μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2023 τον ερχόμενο Μάρτιο. Εκτός κι αν έως τότε προκύψει ενδιαφέρον από αξιόπιστο επενδυτή και η διαδικασία επιταχυνθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις