Το νερό και τα πάρκα της Νέας Υόρκης είναι γεμάτα πλαστικά απόβλητα. Αλλά τα σκουπίδια δεν είναι το πρόβλημα, σύμφωνα με τη Γενική Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Letitia James. Είναι η εταιρεία που διαθέτει στην αγορά και τους καταναλωτές τόσα πολλά πλαστικά μπουκάλια και συσκευασίες, η PepsiCo — η εταιρεία που παράγει την Pepsi, τα πατατάκια Layκαι δεκάδες άλλες μάρκες.

Πολύ συχνά, οι συζητήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος επικεντρώνονται στο άτομο: Πώς μπορούμε ως άτομα να μειώσουμε τα απόβλητα, να αυξήσουμε την ανακύκλωση ή με άλλο τρόπο να σώσουμε το περιβάλλον. Αλλά η δικαστής James και άλλοι υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες που βασίζονται στην αύξηση των πωλήσεων πλαστικών μιας χρήσης είναι αυτές που ευθύνονται και όχι οι μεμονωμένοι αγοραστές.

Σύμφωνα με τη δικαστική αρχή, η PepsiCo υποβάθμισε τους κινδύνους της πλαστικής συσκευασίας των προϊόντων της και δημιούργησε ένα δημόσιο πρόβλημα στην Πολιτεία, καταλήγοντας ότι πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για αυτή την εξέλιξη.

Ο ποταμός Μπάφαλο είναι γεμάτος πλαστικό, σύμφωνα με την έκθεση, και αυτό το πλαστικό μολύνει το πόσιμο νερό της Νέας Υόρκης.

«Όλοι οι Νεοϋορκέζοι έχουν ένα βασικό δικαίωμα στο καθαρό νερό, ωστόσο η ανεύθυνη συσκευασία και το μάρκετινγκ της PepsiCo θέτουν σε κίνδυνο την παροχή νερού, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία του Μπάφαλο», τόνισε η James την Τετάρτη. «Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί για τα πλαστικά στο πόσιμο νερό του, τα πλαστικά σκουπίδια που ρυπαίνουν τη γραφική όχθη του ποταμού του ή ότι η πλαστική ρύπανση βλάπτει την άγρια ζωή».

Τα τελευταία χρόνια, εταιρείες όπως η PepsiCo και άλλες έχουν υποστηρίξει ότι μπορούν να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμες ή ανακυκλωμένες συσκευασίες, οι οποίες απαιτούν από τους πελάτες να ανακυκλώνουν προϊόντα.

«Η PepsiCo είναι σοβαρή όσον αφορά τη μείωση των πλαστικών και την αποτελεσματική ανακύκλωση και ήταν διαφανής στην προσπάθειά μας να μειώσουμε τη χρήση πλαστικού και να επιταχύνουμε την καινοτομία στις νέες συσκευασίες», δήλωσε εκπρόσωπος της PepsiCo απαντώντας στη μήνυση.

«Αυτό είναι ένα περίπλοκο ζήτημα και απαιτεί τη συμμετοχή διαφόρων ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, των δήμων, όσων μάχονται για τη μείωση των απορριμμάτων, των ηγετών της κοινότητας και των καταναλωτών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, λέγοντας ότι «έχουμε συνεργαστεί αποτελεσματικά με διάφορες κοινότητες σε όλη τη χώρα και παραμένουμε δεσμευμένοι να το πράξουμε».

Ωστόσο το γεγονός ότι η Pepsi προσπαθεί να ρίξει τις δικές της ευθύνες στους πελάτες της αποτελεί πρόβλημα, σύμφωνα με τη δικαστική αρχή και τους ακτιβιστές υπέρ του περιβάλλοντος. Και εναπόκειται σε εταιρείες όπως η Pepsi, όχι στους καταναλωτές, να κάνουν μια αλλαγή.

Η ρύπανση των πλαστικών της Pepsi

Πέρυσι, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα διεξήγαγε μια έρευνα για τα απόβλητα που βρέθηκαν στον ποταμό Μπάφαλο και τη λεκάνη απορροής του. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των απορριμμάτων ήταν πλαστικό και περίπου το 17% αυτού του πλαστικού έφερε λογότυπα προϊόντων που κατασκευάζονται από την PepsiCo, σύμφωνα με τη μήνυση, ενώ τα απόβλητα από άλλες μάρκες αντιπροσώπευαν πολύ λιγότερα από το σύνολο.

Αυτά τα απόβλητα, όπως όλα τα πλαστικά που καταλήγουν στο περιβάλλον, διασπώνται σε όλο και μικρότερα σωματίδια που μολύνουν το νερό της Νέας Υόρκης, μερικά από τα οποία καταλήγουν στο σώμα των ανθρώπων.

«Η πόλη του Μπάφαλο και άλλες κοινότητες της Νέας Υόρκης προμηθεύονται το πόσιμο νερό τους από τη λίμνη Έρι και μικροπλαστικά έχουν εντοπιστεί στη λίμνη Έρι», σύμφωνα με την καταγγελία. «Επιπλέον, άλλες κοινότητες αντλούν το πόσιμο νερό τους από τον ποταμό Νιαγάρα, κατάντη του ποταμού Μπάφαλο».

Η έρευνα για τις επιπτώσεις της κατάποσης πλαστικών απορριμμάτων βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, αλλά οι επιστήμονες ανησυχούν ήδη για πιθανά προβλήματα υγείας.

Επιπλέον, η PepsiCo απέτυχε να προειδοποιήσει σωστά το κοινό για το πού καταλήγουν οι πλαστικές συσκευασίες της, σύμφωνα με τη μήνυση.

Η εταιρεία έχει «παραπλανήσει το κοινό και τους καταναλωτές σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ανακύκλωσης πλαστικών και τις δικές της προσπάθειες για την καταπολέμηση της ρύπανσης από πλαστικό», αναφέρει η μήνυση, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις σχετικά με την ανακύκλωση.

Τα επόμενα βήματα

Ζητούμενο για τη δικαστική αρχή είναι το δικαστήριο να διαπιστώσει ότι η PepsiCo έχει δημιουργήσει δημόσια ενόχληση και η εταιρεία να λάβει μέτρα για να μειώσει τα απόβλητά της, ενδεχομένως χρησιμοποιώντας άλλους τύπους συσκευασιών.

Επιδιώκει επίσης η PepsiCo να προσθέσει προειδοποιητικές ετικέτες στα προϊόντα της και ζητά αποζημίωση για ζημιά στον ποταμό Μπάφαλο και τους κατοίκους του Μπάφαλο σε ένα ποσό που θα καθοριστεί.

Οι ακτιβιστές υποστηρικτές του περιβάλλοντος ελπίζουν ότι η καταγγελία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι νομοθέτες αντιμετωπίζουν την ρύπανση των πλαστικών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green