Αίρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές βενζίνης η Ρωσία όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Ενέργειας, μετά την κατάργηση των περισσότερων περιορισμών στις εξαγωγές ντίζελ τον περασμένο μήνα, τονίζοντας ότι υπήρχε πλεόνασμα προσφοράς ενώ οι τιμές χονδρικής είχαν μειωθεί.

Όπως επισήμαναν οι ρωσικές αρχές, θα μπορούσαν να επιβάλουν εκ νέου απαγορεύσεις εξαγωγών, εάν χρειαστεί, προσθέτοντας ότι τα αποθέματα βενζίνης έχουν αυξηθεί σε περίπου 2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Πετρέλαιο: Βουτιά σε χαμηλό 4μήνου με το βλέμμα στον ΟΠΕΚ

«Τους τελευταίους δύο μήνες, ενώ διατηρήθηκαν υψηλοί όγκοι διύλισης πετρελαίου…, διασφαλίστηκε κορεσμός της εγχώριας αγοράς και δημιουργήθηκε πλεόνασμα στην προμήθεια βενζίνης, συμπεριλαμβανομένου του καναλιού πωλήσεων του χρηματιστηρίου», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας την Παρασκευή.

«Λήφθηκε απόφαση για παύση της προσωρινής απαγόρευσης εξαγωγής βενζίνης», πρόσθεσε.

Η Ρωσία, ο κορυφαίος εξαγωγέας ντίζελ στον κόσμο διά θαλάσσης, αποφάσισε την απαγόρευση στις εξαγωγές καυσίμων στις 21 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις υψηλές εγχώριες τιμές και τις ελλείψεις. Μόνο τέσσερα πρώην σοβιετικά κράτη – η Λευκορωσία, το Καζακστάν, η Αρμενία και το Κιργιστάν – εξαιρέθηκαν από την απόφαση αυτή.

Η κυβέρνηση χαλάρωσε τους περιορισμούς στις 6 Οκτωβρίου, επιτρέποντας την εξαγωγή ντίζελ μέσω αγωγών, αλλά διατήρησε τα μέτρα για τις εξαγωγές βενζίνης. Οι προμήθειες ντίζελ και άλλων καυσίμων στο εξωτερικό με φορτηγά και σιδηροδρόμους παρέμεναν επίσης απαγορευμένες εκείνη την περίοδο.

Τι θα γίνει με τη μείωση παραγωγής πετρελαίου

Η άρση της απαγόρευσης μπορεί να περιπλέξει τις προσπάθειες της Ρωσίας να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους, σε σύγκριση με το μέσο επίπεδο που παρατηρήθηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Η Ρωσία, ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει την πρόσθετη εθελοντική περικοπή της προσφοράς πετρελαίου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, όπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως σε συντονισμό με τον όμιλο εξαγωγέων της OPEC+.

Το ντίζελ είναι το σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν πετρελαίου της Ρωσίας, με περίπου 35 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πέρυσι. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ποσοτήτων που εξήχθησαν μεταφέρθηκαν μέσω αγωγών. Η Ρωσία εξήγαγε επίσης 4,8 εκατομμύρια τόνους βενζίνης το 2022.

Πηγές του κλάδου δήλωσαν στο Reuters ότι η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να καταργήσει τους υπόλοιπους περιορισμούς στα μέσα Νοεμβρίου.

Αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι η απαγόρευση θα αρθεί μόλις σταθεροποιηθεί η εγχώρια αγορά. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι περιορισμοί θα καταργηθούν μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής των σιτηρών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια