Στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιουλίου υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, ασκώντας πίεση στον όμιλο των μεγάλων παραγωγών πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ να εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης και εμβάθυνσης των περικοπών παραγωγής όταν συναντηθούν σε 10 ημέρες στη Βιέννη.

Ειδικότερα, το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς πετρελαίου, υποχώρησε 5,2% την Πέμπτη – μια από τις μεγαλύτερες ημερήσιες μειώσεις φέτος – οδηγώντας τις τιμές λίγο κάτω από τα 77 δολάρια το βαρέλι, κάτω από το επίπεδο των 80 δολαρίων στο οποίο αρχίζουν να πιέζονται οι κρατικοί προϋπολογισμοί για τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς West Texas Intermediate υποχώρησε 5,5% στα 72,48 δολάρια το βαρέλι.

Πετρέλαιο: Πώς καταργείται στην πράξη το πλαφόν για το ρωσικό Urals

Η πτώση των τιμών δημιουργεί πίεση στη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ ενόψει της συνάντησής τους στις 26 Νοεμβρίου, όταν θα κληθούν να επενεξετάσουν της στάση τους.

«Μπορεί να υπάρξουν κάποιες δοκιμές ενόψει της συνάντησης του ΟΠΕΚ+. Στο παρελθόν είχαν ανακοινώσει σε τακτά χρονικά διαστήματα περικοπές ή παρατεταμένες περικοπές με τιμές στο εύρος των 82-85 δολαρίων», δήλωσε στους Financial Times, ο Daan Struyven, επικεφαλής έρευνας πετρελαίου της Goldman Sachs. «Οι τρέχουσες προσδοκίες μας είναι ότι η περικοπή της Σαουδικής Αραβίας θα επεκταθεί πλήρως στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, χωρίς να περιμένουμε περικοπές στο σύνολο του ομίλου».

Μονομερείς προσπάθειες

Το πετρέλαιο ήταν υπό πίεση για μεγάλο μέρος του 2023, αλλά οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται το καλοκαίρι αφού η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία προχώρησαν σε μονομερείς πρόσθετες περικοπές στην παραγωγή και τις εξαγωγές. Η Σαουδική Αραβία έκανε την πρώτη από τις πολλές πρόσθετες εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή τον Ιούλιο και έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Την Τρίτη, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι η αγορά πετρελαίου θα επιστρέψει σε πλεόνασμα στις αρχές του 2024, ακόμη και αν η Σαουδική Αραβία επεκτείνει τις περικοπές παραγωγής φέτος.

Η προσφορά συνέχισε να αυξάνεται εκτός των χωρών του ΟΠΕΚ+, με τις ΗΠΑ, τη Γουιάνα και τη Βραζιλία να ενισχύουν την παραγωγή πετρελαίου τους. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει θέσει ως στόχο να γίνει ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο έως το 2029.

Οι περικοπές «απλώς οδήγησαν σε χαμηλότερο μερίδιο αγοράς από τον ΟΠΕΚ+», δήλωσε ο Έντουαρντ Γκάρντνερ, οικονομολόγος εμπορευμάτων στην Capital Economics. «Αυτές οι μειώσεις των τιμών οφείλονται σε μια αλλαγή στο ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης. Η προσφορά δεν φαίνεται να είναι τόσο περιορισμένη όσο αναμενόταν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities