Εμπορικό πλοίο που μετέφερε σιτηρά υπέστη ελαφρά ζημιά στα ανοιχτά της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς φέρεται να προσέκρουσε σε θαλάσσια νάρκη, σύμφωνα με ειδικούς στη ναυτιλία και πηγή της ουκρανικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για ένα ακόμα περιστατικό στο οποίο εμπλέκεται εμπορικό πλοίο που έπλεε στη Μαύρη Θάλασσα.

Τα ασφάλιστρα κινδύνου πολέμου έχουν αυξηθεί έως και στο 3% της αξίας ενός σκάφους μετά τη ζημιά από πύραυλο σε εμπορικό πλοίο στο ουκρανικό λιμάνι Pivdennyi την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν πηγές του κλάδου.

Τουρκία – Ρωσία: Μοιράζουν σιτηρά και Μαύρη Θάλασσα

Τέσσερις ναυτιλιακές και εμπορικές πηγές ανέφεραν ότι το πλοίο μεταφοράς χύδην Georgia S με σημαία Λιβερίας και φορτωμένο με φορτίο σιταριού έπλεε από το Pivdennyi όταν χτυπήθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των ουκρανικών ακτών την Πέμπτη.

Πηγή της ουκρανικής κυβέρνησης είπε στο Reuters την Παρασκευή ότι είναι πιθανό μια πλωτή θαλάσσια νάρκη να χτύπησε το σκάφος.

Η Seagate Navigation με έδρα την Ελλάδα, η οποία αναγράφεται στον ιστότοπό της ως διαχειριστής του πλοίου, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Όπως προκύπτει από την τελευταία θέση του πλοίου την Παρασκευή κατευθυνόταν προς το λιμάνι της Κωνστάντζας στη Ρουμανία, σύμφωνα με στοιχεία από τον πάροχο παρακολούθησης πλοίων και ναυτιλιακών αναλύσεων MarineTraffic.

Επιθέσεις με πλωτές νάρκες

Μετά την αποχώρηση από μια συμφωνία που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ τον Ιούλιο και η οποία εγγυόταν ασφαλείς αποστολές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα επιτεθεί σε υποδομές ουκρανικών λιμανιών και έχει επίσης ναρκοθετήσει θαλάσσιες νάρκες.

Το Κίεβο έκτοτε άνοιξε, όπως λέει, έναν προσωρινό ανθρωπιστικό διάδρομο σε μια προσπάθεια να σπάσει τον de facto αποκλεισμό της Ρωσίας.

Ο ασφαλιστικός μεσίτης Marsh MMC.N, οι ασφαλιστές του Lloyd’s του Λονδίνου και οι κρατικές τράπεζες της Ουκρανίας ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα αυτή την εβδομάδα για να μειώσουν το κόστος των αξιώσεων για ζημιές σε πλοία και πλήρωμα που μεταφέρουν σιτηρά μέσω του διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Στυλιανίδης: «Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ανάλογο, ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων από ό,τι ήταν πέρυσι»
Ακτοπλοΐα |

«Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων», λέει ο Στυλιανίδης

Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κωνσταντίνου – Βασίλειου Μεταξά