Ουρά φαίνεται πως κάνουν οι μεγάλοι παίκτες στη Wall Street προκειμένου να υποστηρίξουν τη μεγάλη προσπάθεια της Νίκι Χέιλι να αρπάξει την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών για το 2024 από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ενώ οι σκληροπυρηνικοί Δημοκρατικοί της Wall Street παραμένουν στοπλευρό του Προέδρου Μπάιντεν, πολλοί είναι οι χρηματοδότες που αναζητούν μια εναλλακτική για τον Τραμπ, τον πρώην Πρόεδρο που θεωρούν πολύ απρόβλεπτο μεταξύ άλλων. Η κόντρα του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον Ντεσάντις με την Walt Disney και οι δημόσιες εμφανίσεις του έπληξαν τη θέση του, ενώ οι νίκες των Δημοκρατικών της Βιρτζίνια σε όλη την πολιτεία αυτόν τον μήνα ανέτρεψαν την ιδέα του κυβερνήτη της Βιρτζίνια Γκλεν Γιουνκίν (και πρώην συν-διευθύνοντα συμβούλου του Ομίλου Carlyle) να μπει στην κούρσα.

Εκλογές ΗΠΑ: Πληθαίνουν οι υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων

Ήρθε η ώρα

Μπορεί ο Τραμπ να σχολίαζε χαμογελώντας «όσο περισσότεροι, τόσο καλύτερα», για την υποψηφιότητα της Νίκι Χέιλι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων τον περασμένο Ιούνιο, η αύξηση των υποστηρικτών και χρηματοδοτών της, όμως, αρχίζει να προκαλεί προβληματισμό.

Η προσοχή στη Χέιλι, την πρώην κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας και πρώην πρεσβευτή του Τραμπ στον ΟΗΕ, εντάθηκε μετά την απροσδόκητη αποχώρηση του γερουσιαστή Τιμ Σκοτ την Κυριακή. Ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Γκάρι Κον, και ο τραπεζίτης της UBS, Μάικ Σαντίνι, δινέργησαν από κοινού μια καμπάνια χρηματοδότησης για την Χέιλι την πρηγούμενη Τρίτη, όπου 30 επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένου του Αριέχ Μπούρκοφ, του ιδρυτή της επενδυτικής τράπεζας LionTree, πλήρωσαν 10.000 δολάρια ο καθένας για να συμμετάσχουν.

Η Χέιλι δέχθηκε ερωτήσεις για θέματα όπως οι εμπορικές σχέσεις, η οικονομική πολιτική και η άμβλωση, και όλα αυτά ενώ δέχθηκε επαίνους στο ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών της περασμένης εβδομάδας για την τελειοποίηση της στάσης τους για το ζήτημα των αμβλώσεων και ζητώντας ευρύτερη συναίνεση.

Άλλες εκδηλώσεις της Χέιλι στη Νέα Υόρκη έχουν προγραμματιστεί για τις 3 και 4 Δεκεμβρίου, με την τελευταία να έχει οργανωθεί από τον Σαντίνι, τον δικαστή Έρικ Λεβίν και άλλους, ορισμένοι από τους οποίους έχουν δεσμούς με την Elliott Management, το hedge fund 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ιδρύθηκε από τον Ρεπουμπλικανό δωρητή Πολ Paul Σίνγκερ. Ανάμεσά τους, η Κάμπελ Μπράουν, στέλεχος της Meta Platforms και σύζυγος του επικεφαλής δημοσίων υποθέσεων της Elliott, Νταν Σένορ, όπως και το Τέρι Κασέλ, ένας μακροχρόνιος υποστηρικτής της Χέιλι και επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού της Elliott.

Γιατί στρέφονται στη Χέιλι

Η Χέιλι δεν είναι σαφώς μια τυχαία επιλογή. Στα 51 της χρόνια, έχει ήδη θαυμαστές υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομέντου του διευθύνοντος συμβούλου της Morgan Stanley, Τζέιμς Γκόρμαν, ενώ δεν σταματά τις προσπάθειες να προσελκύσει και άλλους υψηλά ιστάμενους, όπως τον Τζέιμι Ντίμον της JPMorgan Chase και του Λάρι Φινκ της BlackRock.

Ο Ντίμον, ο οποίος μάλιστα κλίνει προς τους Δημοκρατικούς, έχει επισημάνει ότι η Χέιλι φαίνεται να καταλαβαίνει τον επιχειρηματικό κόσμο και θα μπορούσε να κάνει πράγματα. Αυτή η σιωπηρή υποστήριξη είναι σπάνια για την Wall Street, καθώς συνήθως ο συγκεκριμένος επενδυτής δεν επικεντρώνεται δημοσίως στην υποστήριξη των υποψηφίων.

Ο Κεν Γκρίφιν, ιδρυτής του επενδυτικού γίγαντα Citadel και ένας από τους μεγαλύτερους Ρεπουμπλικάνους χορηγούς, «φλερτάρει» με την υποστήριξή του στην Χέιλι, σχολιάζοντας μάλιστα στο Bloomberg αυτή την εβδομάδα πως «εξετάζεται ενεργά η υποστηριξή της. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Blackstone Στιβεν Σβάρτσμαν εξετάζει και εκείνος τις επιλογές του προς την ίδια κατεύθυνση.

Ενώ η Χέιλι ακολουθεί τον Τραμπ με μεγάλη διαφορά και εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από τον Ντεσάντις στις τελευταίες εθνικές δημοσκοπήσεις, οι υποστηρικτές της αναμένουν ότι το ποσοστό της θα αυξηθεί από τις προεδρικές κάλπες της Αϊόβα τον ερχόμενο Ιανουάριο. Μια δημοσκόπηση στην πολιτεία της Αϊόβα που κυκλοφόρησε στα τέλη Οκτωβρίου έδειξε ότι η Χέιλι περνάει τον Ντεσάντις για τη δεύτερη θέση μεταξύ των Ρεπουμπλικανών σε αυτήν την πολιτεία, ενώ νέα έρευνα του CNN στο Νιου Χάμσαϊρ την έχει μόνη της στη δεύτερη θέση πίσω από τον πρώην Πρόεδρο.

Το δημοκρατικό στρατόπεδο

Εν τω μεταξύ, πολλοί Δημοκρατικοί χορηγοί «γκρινιάζουν» σε ιδιωτικό επίπεδο, για το γεγονός ότι ο Μπάιντεν δεν φαίνεται πως θα παραμερίσει παρόλο που η ηλικία του θεωρείται από πολλούς ως μειονέκτημα. Ακόμα, αξιόπιστοι υποστηρικτές όπως ο Τζορτζ Σόρος και ο Τζόναθαν Γκρέι της Blackstone στέκονται στο πλευρό του προέδρου -ο οποίος γίνεται 81 τη Δευτέρα- όπως και η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις και η σύζυγος του προέδρου της Lazard, Ρέι Μαγκουάρ που προχώρησαν σε μια αντίστοιχη με της Χέιλι εκδήλωση.

Πολλοί πανικοβάλλονται πίσω από κλειστές πόρτες για την επιδείνωση των ποσοστών του νυν Προέδρου και αντιδρούν σε αυτό που βλέπουν ως μια σκληρή για τις επιχειρήσεις ρυθμιστική ατζέντα. Ανησυχούν επίσης ότι η ισορροπία που πρέπει να επιτύχει σχετικά με τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα τον βλάψει, όσο η σύγκρουση θα παρατείνεται. Κάποιοι σκέφτονται εναλλακτικές λύσεις, όπως ο γερουσιαστής της Αριζόνα Μαρκ Κέλι και η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ.

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο από την πλευρά των Δημοκρατικών λόγω της περίφημης «κρίσης των μεταναστών». Η Σύμπραξη για τη Νέα Υόρκη, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που εκπροσωπεί την επιχειρηματική κοινότητα, προτρέπει αθόρυβα τους χρηματοδότες να μην υποστηρίξουν ουσιαστικά τον Μπάιντεν μέχρι η ομάδα του να συμφωνήσει να παράσχει χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της εισόδου μεταναστών ή να τους αφήσει να εισέλθουν στο νόμιμο εργατικό δυναμικό.

Εκτός ισορροπίας

Εν τω μεταξύ, η No Labels, μια πολιτική ομάδα που υποστηρίζει κεντρώους υποψηφίους, απειλεί να βγάλει εκτός ισορροπίας τόσο τους Ρεπουμπλικάνους όσο και τους Δημοκρατικούς, προσθέτοντας έναν ακόμη υποψήφιο στην προεδρική κούρσα. Η ιδρύτρια της ομάδας Νάνσι Τζέικομπσον βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να συγκεντρώσει υποστήριξη. Αφού ιδρύθηκε το 2009 και χρηματοδοτήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από δωρητές όπως το Trian Fund Management του Νέσλον Πελτς, ο ενθουσιασμός για την No Labels αυξήθηκε στη Wall Street κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς στρατολογούσε στελέχη και υποστηρικτές χρησιμοποιώντας το Zoom. Η μείωση του ενδιαφέροντος για την συγκεκριμένη κεντρώα πολιτική ομάδα μπορεί να συμβάλει με τον τρόπο της στην εκλογή Τραμπ. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ο Πελτς εγκατέλειψε τη συνεργασία με την ομάδα πριν από χρόνια και τείνει προς την κατεύθυνση
να υποστηρίξει τη Χέιλι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση