«Ένας νέος κόσμος αναδύεται». Αυτή είναι η εκτίμηση της UBS για το 2024, τόσο στο μέτωπο της οικονομίας όσο και των αγορών, σύμφωνα με το outlook της νέας χρονιάς, στο οποίο και παρουσιάζει το νέο πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθούν οι επενδυτές.

Καταλύτες

Όπως αναφέρει, ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας μια πανδημία δεν έχει προκαλέσει κυβερνήσεις να κλείσουν βίαια και σχεδόν ταυτόχρονα τις οικονομίες τους και στη συνέχεια να τις επαναφέρουν. Το αποτέλεσμα; Η επιστροφή του πληθωρισμού, η πίεση στην αγορά εργασίας και η αύξηση των επιτοκίων, των αποδόσεων των ομολόγων και του δημόσιου χρέους.

Οι αναλυτές της UBS βλέπουν στο 2,5% τα επιτόκια της Fed

Ταυτόχρονα, οι πόλεμοι στις πετρελαιοπαραγωγές περιοχές, η ωρίμανση της Κίνας και η άνοδος της εθνικής βιομηχανικής και περιβαλλοντικής πολιτικής αναδιαμορφώνουν τη γεωπολιτική σφαίρα. Και ενώ η παλιά απειλή των μεγάλων δυνάμεων που βρίσκονται σε πόλεμο φαίνεται να επιστρέφει, οι νέες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) ενδέχεται επίσης να μεταμορφώσουν την ανθρωπότητα.

Αυτό μας οδηγεί σε έναν νέο κόσμο, ο οποίος ορίζεται από την οικονομική αβεβαιότητα και τη γεωπολιτική και περιβαλλοντική αστάθεια, αλλά και από βαθιές τεχνολογικές αλλαγές.

Με τις αβεβαιότητες να συνεχίζουν να υφίστανται τόσο στον οικονομικό όσο και στον γεωπολιτικό τομέα, οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ποιότητα, να αποκτήσουν ισορροπία και να παραμείνουν πειθαρχημένοι αλλά και ευέλικτοι.

Τι έρχεται

Πρώτον, η UBS αναμένει βραδύτερη ανάπτυξη για την οικονομία των ΗΠΑ το 2024, καθώς οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν αυξανόμενες προκλήσεις. Η ευρωπαϊκή ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική και η Κίνα θα εισέλθει σε μια “νέα κανονικότητα” χαμηλότερης, αλλά δυνητικά ποιοτικότερης ανάπτυξης.

Η UBS πιστεύει ότι αυτό το περιβάλλον συνηγορεί υπέρ της κλίσης της κατανομής των μετοχών προς ποιοτικούς τίτλους, μεταξύ άλλων στον τομέα της τεχνολογίας, που μπορούν να προσφέρουν αύξηση των κερδών ακόμη και σε ένα περιβάλλον επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Δεύτερον, αναμένει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια το 2024. Κατά την άποψη της UBS, οι αγορές κρατικών ομολόγων υπερτιμούν τον κίνδυνο ότι τα υψηλά επιτόκια θα αποτελούν το νέο φυσιολογικό, ενώ εκτιμά ότι οι αποδόσεις θα μειωθούν το 2024. Αυτό συνηγορεί υπέρ του περιορισμού της κατανομής μετρητών και της δέσμευσης των αποδόσεων σε ποιοτικά ομόλογα.

Τρίτον, αναμένει ότι η πολιτική θα διαδραματίσει υπέρμετρο ρόλο το 2024. Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι πόλεμοι Ισραήλ-Χαμάς και Ρωσίας-Ουκρανίας και η συνεχιζόμενη αντιπαλότητα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές.

Και οι πολιτικές αποφάσεις για την ανάληψη μεγάλων και μη χρηματοδοτούμενων δημοσιονομικών δαπανών δημιουργούν τόσο ανοδικούς όσο και καθοδικούς επενδυτικούς κινδύνους για τις βασικές οικονομικές προβλέψεις. Οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για την αντιστάθμιση των κινδύνων της αγοράς.

Σύμφωνα με την UBS, οι στρατηγικές διατήρησης κεφαλαίου, τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, το πετρέλαιο και ο χρυσός είναι οι αντισταθμίσεις στις οποίες πρέπει να επικεντρωθούν οι επενδυτές το 2024.

Μια δεκαετία μετασχηματισμού

Σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο, προς την επόμενη δεκαετία, η UBS αναμένει ότι οι επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, η ωρίμανση της οικονομίας της Κίνας, η ενεργειακή μετάβαση και των υψηλών επιπέδων παγκόσμιου χρέους θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες.

Η UBS εκτιμά, όπως οι περισσότεροι αναλυτές, ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) θα ωθήσει τη δημιουργία σημαντικής αξίας σε διάφορους τομείς. Προς το παρόν, οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί στους πιθανούς ωφελημένους από το υλικό και τις πλατφόρμες AI, αλλά η πιθανή διάχυση στις εφαρμογές θα φτάσει πολύ μακριά.

Μια νέα κανονικότητα έρχεται στο προσκήνιο για την Κίνα. Οι περιορισμοί στα παλαιά μοντέλα ανάπτυξης θα οδηγήσουν πιθανότατα σε βραδύτερη ανάπτυξη από τον κανόνα των τελευταίων δύο δεκαετιών. Οι επενδύσεις που ευθυγραμμίζονται με τις προσπάθειες της χώρας να ενισχύσει τη μεταποίηση υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, να προωθήσει την πράσινη μετάβαση και να αναπτύξει μεγαλύτερη αυτάρκεια θα πρέπει να είναι σε καλύτερο δρόμο.

Οι ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή και την εθνική ασφάλεια θα οδηγήσουν σε μια παγκόσμια μετάβαση προς την απαλλαγή από τον άνθρακα. Η επίτευξη μιας πλήρους μετάβασης σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα είναι ένα πολύπλοκο εγχείρημα. Αλλά οι σημαντικές επενδύσεις σε ανάλογα έργα θα πρέπει να σημαίνουν υψηλές δυνατότητες ανάπτυξης για τους παρόχους λύσεων στο χώρο.

Οι κυβερνητικές επενδύσεις στην τεχνολογική, περιβαλλοντική, ενεργειακή και φυσική ασφάλεια – καθώς και η γήρανση του πληθυσμού – σημαίνουν ότι τα επίπεδα χρέους είναι πιθανό να αυξηθούν. Η UBS πιστεύει ότι τα υψηλότερα επίπεδα χρέους θα συμβάλουν σε μεγαλύτερη μεταβλητότητα στο σταθερό εισόδημα, αλλά και σε περισσότερες ευκαιρίες για τους ιδιώτες επενδυτές να προσφέρουν χρηματοδότηση.

Οι τάσεις αυτές καταδεικνύουν τη σημασία της ενσωμάτωσης των εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων σε διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια για τους επενδυτές που είναι σε θέση να διαχειριστούν τους συγκεκριμένους κινδύνους που συνδέονται με αυτά.

Τα “πέντε D” της επόμενης δεκαετίας

Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας ήταν εκτεταμένες και συχνά απροσδόκητες. Το ασυνήθιστο οικονομικό μείγμα σταθερά υψηλού πληθωρισμού και επιτοκίων που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και 15 και πλέον χρόνια, αλλά και το μείγμα χαμηλής ανεργίας και ισχυρής ανάπτυξης, θέτει το ερώτημα αν ο “νέος κόσμος” φέρνει μαζί του και ένα νέο μακροοικονομικό καθεστώς.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα καθοριστεί από τις εξελίξεις στα “πέντε D” αναφέρει η UBS: αποπαγκοσμιοποίηση, δημογραφικό, ψηφιοποίηση, απαλλαγή από τον άνθρακα και χρέος (deglobalization, demographics, digitalization, decarbonization, debt).

Τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές;

Τους τρεις κανόνες που θα πρέπει να έχουν κατά νου οι επενδυτές υπενθύμισε η UBS και για τη νέα χρονιά.

Συγκεκριμένα:

Πρώτον, να υπάρχει ένα σχέδιο. Σε αυτόν τον νέο κόσμο, τα δεδομένα έχουν γίνει πιο διαθέσιμα αλλά όχι απαραίτητα πιο κατατοπιστικά. Η διείσδυση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σημαίνει ότι κάθε σημείο δεδομένων ενισχύεται περισσότερο από ποτέ. Το αποτέλεσμα; Η δύναμη των ιστοριών να επηρεάζουν τη συμπεριφορά έχει αυξηθεί, οι πληροφορίες (ή η παραπληροφόρηση) μπορούν να επηρεάσουν τις αγορές πιο γρήγορα από ποτέ και η κοινή γνώμη μπορεί να αλλάξει μέσα σε λίγες ημέρες.

Ένα σαφές σχέδιο, που συνδέει τις στρατηγικές με τους στόχους και τις αξίες, μπορεί να βοηθήσει τους επενδυτές να παραμείνουν επικεντρωμένοι στη γενικότερη εικόνα σε έναν όλο και πιο θορυβώδη κόσμο.

Δεύτερον, οι επενδυτές πρέπει να αποκτήσουν ισορροπία. Στο βασικό της σενάριο, η UBS, αναμένει θετικές αποδόσεις για τα ισορροπημένα χαρτοφυλάκια το 2024 και η ανάλυση σεναρίων υποδηλώνει ότι η διαφοροποίηση πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει επίσης να αποδειχθεί αποτελεσματική στην αντιστάθμιση σεναρίων κινδύνου. Μακροπρόθεσμα, πιστεύει ότι οι επενδυτές που διατηρούν ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων -παραδοσιακό ή βιώσιμο- ως “βασική” επενδυτική στρατηγική είναι πιθανότερο να προστατεύσουν και να αυξήσουν με επιτυχία τον πραγματικό πλούτο με την πάροδο του χρόνου

Τρίτον, να είναι πειθαρχημένοι αλλά και ευέλικτοι. Η πειθαρχία είναι το κλειδί για την επιτυχή επένδυση: Δεδομένης της σωστής “βασικής” στρατηγικής, το ρητό “χρόνος στην αγορά, όχι συγχρονισμός της αγοράς” ισχύει διαχρονικά. Αλλά εξίσου, οι αγορές εξελίσσονται και οι ανάγκες των επενδυτών αλλάζουν. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές θα πρέπει να επανεξετάζουν τακτικά τα σχέδιά τους για τη στρατηγική κατανομή, την τακτική κατανομή και τις επενδυτικές ιδέες.

Μαθήματα από τον “παλιό κόσμο”

Καθώς εισερχόμαστε σε έναν νέο κόσμο, θα ήταν εύκολο να νιώσουμε ένα αίσθημα τρόμου, αναφέρει η UBS. Ωστόσο, αξίζει να θυμηθούμε ότι από το 1900, ο κόσμος έχει δει δύο παγκόσμιους πολέμους, εννέα πανδημίες, εκατοντάδες εμφύλιους ή περιφερειακούς πολέμους, περισσότερες από 2.000 πυρηνικές εκρήξεις, επαναστάσεις τόσο στις μεγαλύτερες όσο και στις πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου, τουλάχιστον δώδεκα υπερπληθωρισμούς, πάνω από 15 πτωτικές αγορές, πάνω από 20 υφέσεις και σχεδόν 200 κρατικές χρεοκοπίες ή κρίσεις χρέους.

Όσον αφορά τις επενδύσεις, όλα αυτά τα χρόνια των αντιξοοτήτων μας έχουν διδάξει τρία πράγματα: την αξία της παγκόσμιας διαφοροποίησης, την αρετή της υπομονής και, το σημαντικότερο, την ανθεκτικότητα και την εφευρετικότητα της ανθρωπότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές