Για γενιές, γαλλικές οικογένειες προσελκύονται από τα λιγότερο μοδάτα χιονοδρομικά κέντρα νότια της Γκρενόμπλ, αλλά τα τελευταία χρόνια ένας αυξανόμενος αριθμός αγοραστών στο εξωτερικό ακολούθησε το παράδειγμά τους, παρασυρμένοι από την υπόσχεση καλής χιονόπτωσης, περισσότερης ηλιοφάνειας και χαμηλότερων τιμών.

Ένα κακό ξεκίνημα της σεζόν του αλπικού σκι πέρυσι, λόγω των ολοένα και πιο απρόβλεπτων καιρικών φαινομένων, σημαίνει ότι το μεγάλο υψόμετρο παραμένει στην κορυφή των επιθυμιών των αγοραστών. Ωστόσο, η σχετική οικονομική προσιτότητα αυτών των θέρετρων έχει γίνει σημαντικό ατού, καθώς οι τιμές των ακινήτων σε μερικά από τα πιο δημοφιλή χωριά σκι στις βόρειες γαλλικές Άλπεις έχουν αυξηθεί μετά την Covid.

Μερικοί θέλουν μεγάλο υψόμετρο, αλλά δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Οκτώ στους 10 από τους αγοραστές θέλουν να νοικιάσουν τα σπίτια τους όταν δεν τα χρησιμοποιούν. Έτσι, η καλή προσφορά νεόδμητων διαμερισμάτων, όπου οι αγοραστές μπορούν να διεκδικήσουν το 20% ΦΠΑ που πλήρωσαν αν μπορούν να τα μισθώνουν με καθεστώς βραχείας μίσθωσης τα κάνει ελκυστικά.

Κάποιοι θέλγονται από την εγγύτητα στο τόπο μόνιμης διαμονής, άλλοι από την φιλικότητα και την λιγότερη πολυκοσμία.

Χαμηλότερες τιμές

Για ένα πολυτελές νεόδμητο διαμέρισμα στο Val d’Isère, η τιμή μπορεί να είναι €30.000-39.000  ανά τ.μ. στο Courchevel 1850, είναι €35.000-45.000. Στο Alpe d’Huez — ένα θέρετρο κοντά στα σύνορα μεταξύ των βόρειων και νότιων γαλλικών Άλπεων — μπορεί να κοστίσει €11.000-16.000.

«Ο τυπικός μας αγοραστής [στο Alpe d’Huez] ξοδεύει περίπου 1 εκατ. ευρώ για ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων. Άλλοι θέλουν ένα μεγαλύτερο ρετιρέ που κοστίζει λιγότερο από 2 εκατομμύρια ευρώ», είπε στους Financial Times ο Τσάρλι Ουίλιαμς της μεσιτικής Athena Advisers που ειδικεύεται στις γαλλικές Άλπεις. Η μέση τιμή ενός ακινήτου στο Alpe d’Huez είναι 6.577 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αυξημένη κατά 24%σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με την μεσιτική Meilleurs Agents.

Το θέρετρο, το οποίο λάνσαρε το πρώτο λιφτ σκι Poma στον κόσμο το 1936, τώρα διαχειρίζεται σε συνδυασμό με τα κοντινά θέρετρα Les Deux Alpes και La Grave από τον Όμιλο SATA. Η κίνηση περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις, είπε στους FT η Λόρα Χόιερλουπ της Alpe d’Huez Tourism. «Η προώθηση της SATA σε διεθνείς αγορές όπως η Βραζιλία, ο Καναδάς και η Κίνα συνέβαλε στην αύξηση του τουρισμού», λέει. Υπήρχαν 23% περισσότεροι χειμερινοί επισκέπτες το 2022-23 σε σχέση με τη σεζόν 2019-20. Το μουσικό φεστιβάλ Tomorrowland Winter τον Μάρτιο προσέλκυσε 22.000 επισκέπτες.

Ο ρόλος των επιτοκίων

Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων στη Γαλλία είναι πλέον γύρω στο 4,5% για ένα σταθερό επιτόκιο 20 ετών και υπάρχουν περισσότερες επιλογές για τους δανειολήπτες εάν ξοδεύουν περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ για ένα ακίνητο.

Παρόλο που έχει μια γοητευτική παλιά πόλη, τα παρόμοια κτίρια του Les Deux Alpes ανανεώνονται. Στα 1.650 μέτρα, το θέρετρο προσφέρει σκι έως και 3.600 μέτρα στο, παγετώνα Glacier de Mantel, αν και το καλοκαιρινό σκι έχει πλέον περιοριστεί.

Ο Όμιλος SATA δαπανά 290 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα 30 χρόνια στο θέρετρο, συμπεριλαμβανομένων της ανακατασκευής του συστήματος λιφτ. Μια νέα γόνδολα θα αντικαταστήσει το Jandri Express τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους και θα φέρνει τους σκιέρ στον παγετώνα σε 17 λεπτά αντί για 40..

Το μεσαιωνικό ορεινό χωριό Vénosc με τα λιθόστρωτα δρομάκια με τα καταστημάτα χειροτεχνίας και ένα από τα καταστήματα είναι 8 λεπτά με γόνδολα στο Les Deux Alpes.

Το χωριό είναι επίσης δημοφιλές στους Ολλανδούς και τους Βέλγους, πολλοί εκ των οποίων ζουν εκεί όλο το χρόνο για να αποφύγουν τον χάος του κυρίως χιονοδρομικού κέντρου. Η μέση τιμή ενός σπιτιού εκεί είναι 3.664 € ανά τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με την Meilleurs Agents, αυξημένη 23,6 % σε πέντε χρόνια, αλλά μειωμένη κατά 2,7% τα τελευταία δύο, δεδομένου ότι τα επιτόκια έχουν αυξηθεί.

Ενώ το Vaujany και το Serre Chevalier σε χαμηλότερο υψόμετρο στην κοιλάδα Briançon είναι δημοφιλείς για τις καλοκαιρινές τους δραστηριότητες, οι ένθερμοι σκιέρ που μένουν στην Κυανή Ακτή κατευθύνονται προς το Auron, στα 1.600 μέτρα και μόλις 90 λεπτά οδικώς από τη Νίκαια στις Άλπεις.

Το ορεινό χωριό που είναι προσανατολισμένο στην οικογένεια έχει αρκετό σκι [135 χιλιόμετρα πίστες έως 2.474 μέτρα] για ένα Σαββατοκύριακο. Έχει πολύ ήλιο, αλλά οι δραστηριότητες après-ski είναι περιορισμένες

Η μεγαλύτερη νέα εξέλιξη εκεί είναι το Vivaldi, από τον πολυτελή developer Three Valleys Rising Stone, το οποίο θα προσφέρει υπηρεσίες πέντε αστέρων όταν ολοκληρωθεί το 2025. Τα 48 διαμερίσματα κοστίζουν κάτι λιγότερο από €880.000, μέσω της Athena Advisers. Στα 12.500 € ανά τ.μ., είναι πιο πάνω από οτιδήποτε άλλο εκεί.

«Το Auron είναι ένα οικογενειακό μέρος, όχι φανταχτερό, αλλά ιδανικό για εμάς, καθώς μπορώ να έχω μια συνάντηση στη Νίκαια και μετά να είμαι στις πλαγιές για μεσημεριανό γεύμα με τη γυναίκα και τα παιδιά μου», είπε στους FT ο Φιλίπ Κανατελά από τη Νίκαια, ιδρυτής της ομάδας εστιατορίων Gusto, και ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος τριών υπνοδωματίων εκεί. «Το καλοκαίρι είναι πιο δροσερό από τη ζεστή, πολυσύχναστη πόλη και μου αρέσει να κάνω ποδήλατο και εκεί».

Έχει δει την αγορά να αναπτύσσεται αργά για 10 χρόνια. «Αγόρασα και πούλησα τρία διαμερίσματα εκεί και δεν πούλησα ποτέ με ζημία. Αλλά θα μπορούσε να έχει μερικά ακόμη καλά εστιατόρια. Θέρετρα όπως το Courchevel το προσφέρουν αυτό, αλλά γιατί να οδηγήσω πέντε ώρες για να κάνω σκι εκεί;».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή