Μόλις οκτώ λεπτά διήρκεσε η παρουσία της Σακίρα σε δικαστήριο της Βαρκελώνης, όπου εμφανίστηκε προκειμένου να δικαστεί για φερόμενη απόκρυψη πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την ισπανική εφορία.

Σακίρα: Στο στόχαστρο νέας έρευνας για φοροδιαφυγή

Και αυτό γιατί η Σακίρα αποδέχτηκε έναν διακανονισμό με τις ισπανικές αρχές, αποφεύγοντας τον κίνδυνο να οδηγηθεί στη φυλακή. Η ίδια δήλωσε στον προεδρεύοντα δικαστή, José Manuel del Amo, ότι αποδέχθηκε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους εισαγγελείς.

Η ίδια ρητά δήλωσε ότι αναγνωρίζει τις έξι κατηγορίες που τη βαραίνουν και αφορούν την παράλειψη καταβολής φόρων ύψους 14,5 εκατομμυρίων ευρώ στην ισπανική κυβέρνηση μεταξύ 2012 και 2014.

Βάσει της συμφωνίας, η Σακίρα θα καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή και πρόστιμο 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Έτσι η δίκη, στο πλαίσιο της οποίας αναμενόταν να παρουσιαστούν στο δικαστήριο περισσότεροι από 100 μάρτυρες, ολοκληρώθηκε μετά από μόλις οκτώ λεπτά.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν τον Ιούλιο ότι θα ζητούσαν την επιβολή ποινής φυλάκισης οκτώ ετών και δύο μηνών καθώς και προστίμου 24 εκατομμυρίων ευρώ στην τραγουδίστρια.

Η υπόθεση

Η υπόθεση αφορά τον τόπο που η 46χρονη σήμερα ποπ σταρ κατοικούσε την επίμαχη περίοδο. Οι εισαγγελείς της Βαρκελώνης ισχυρίστηκαν ότι η Κολομβιανή τραγουδίστρια πέρασε περισσότερο από το μισό της περιόδου αυτής στην Ισπανία και ως εκ τούτου θα έπρεπε να έχει καταβάλει φόρους για το παγκόσμιο εισόδημά της στη χώρα αυτή, παρόλο που η επίσημη κατοικία της εξακολουθούσε να βρίσκεται στις Μπαχάμες. Σημειώνεται ότι οι φορολογικοί συντελεστές είναι πολύ χαμηλότεροι στις Μπαχάμες από ό,τι στην Ισπανία.

Η εταιρεία δημοσίων σχέσεων της Σακίρα δήλωσε ότι είχε ήδη πληρώσει όλα όσα όφειλε συν επιπλέον 3 εκατομμύρια ευρώ σε τόκους.

Η Σακίρα απέρριψε συμφωνία που της πρότειναν οι εισαγγελείς για διακανονισμό της υπόθεσής της τον Ιούλιο του 2022 δηλώνοντας, μέσω της ισπανικής εταιρείας δημοσίων σχέσεών της Llorente y Cuenca, ότι «πιστεύει στην αθωότητά της και επιλέγει να αφήσει το θέμα στα χέρια του νόμου». Οι λεπτομέρειες αυτής της πιθανής συμφωνίας δεν δημοσιοποιήθηκαν.

Σημειώνεται πάντως ότι το όνομα της ποπ σταρ περιλαμβανόταν στα «Paradise Papers», στα οποία παρέχονταν λεπτομέρειες για τις offshore πολλών ατόμων υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένων μουσικών διασημοτήτων όπως η Μαντόνα και ο Μπόνο των U2.

Τι λέει η υπεράσπιση

Η ομάδα υπεράσπισης της Σακίρα, η εταιρεία Molins Defensa Penal της Βαρκελώνης, δήλωσε τον Νοέμβριο του 2022 ότι η Κολομβιανή δεν είχε περάσει περισσότερες από 60 ημέρες ετησίως εντός της χώρας κατά την εν λόγω περίοδο, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να έχει περάσει το μισό έτος στην Ισπανία για να θεωρηθεί φορολογικός κάτοικος. Η υπεράσπισή της υποστήριξε ότι έλειπε για μεγάλα χρονικά διαστήματα από τη Βαρκελώνη σε μια παγκόσμια περιοδεία το 2011 και στη συνέχεια πέρασε πολύ χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες ως μέλος της κριτικής επιτροπής για το τηλεοπτικό μουσικό σόου ταλέντων The Voice του NBC.

Οι Ισπανοί εισαγγελείς διαφώνησαν και ο ανακριτής, Marco Juberías, έγραψε το 2021, μετά την ολοκλήρωση μιας τριετούς έρευνας για τις κατηγορίες, ότι θεωρεί ότι υπάρχουν «επαρκείς ενδείξεις» για να οδηγηθεί η υπόθεση σε δίκη. Η Σακίρα υπερασπίστηκε την αθωότητά της όταν εξετάστηκε από τον Juberías το 2019.

Η ποπ σταρ δημιούργησε φορολογική κατοικία στην Ισπανία το 2014, όταν το μεγαλύτερο παιδί της γράφτηκε σε σχολείο στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με την ομάδα υπεράσπισής της, καθώς επρόκειτο να περάσει περισσότερο χρόνο στη χώρα με την οικογένειά της.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο ξεχωριστής έρευνας, οι ισπανικές κρατικές εισαγγελικές αρχές απήγγειλαν τον Σεπτέμβριο κατηγορίες κατά της Σακίρα για φερόμενη φοροδιαφυγή ύψους 6,7 εκατομμυρίων ευρώ για τα εισοδήματά του 2018. Την κατηγόρησαν ότι χρησιμοποίησε μια υπεράκτια εταιρεία με έδρα έναν φορολογικό παράδεισο για να αποφύγει την καταβολή του φόρου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus