
Οι ανέπαφες συναλλαγές έρχονται και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, όπου πρωταγωνιστές θα είναι οι τραπεζικές κάρτες και τα smartphones, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά εισιτήρια.
Με το σύστημα των ανέπαφων συναλλαγών ο χρήστης δεν θα χρειάζεται να εκδώσει κάποιο εισιτήριο από τα μηχανήματα, αλλά θα αρκεί να τσεκάρει την τραπεζική του κάρτα του ή το κινητό του τηλέφωνο στις συσκευές επικύρωσης.
Σταϊκούρας: Στόχος μας η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Το σύστημα αυτό αναμένεται να περιορίσει σε θεαματικό βαθμό την εισιτηριοδιαφυγή η οποία στερεί στις συγκοινωνίες έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Πώς θα λειτουργεί
Το επιβατικό κοινό θα πραγματοποιεί την αγορά του κομίστρου με τη χρήση ηλεκτρονικών πορτοφολιών από κινητά τηλέφωνα σε συνδυασμό με την κατάλληλη εφαρμογή (π.χ. Google Pay). Το εν λόγω σύστημα θα επιτρέπει την ασφαλή πρόσβαση σε επιλεγμένους λογαριασμούς του πελάτη για την εκτέλεση ψηφιακών συναλλαγών, στον εξοπλισμό πώλησης, στα επικυρωτικά μηχανήματα (σε λεωφορεία, τραμ και σταθμούς Μετρό) και σε καρταναγνώστες πυλών διέλευσης επιβατών (στους σταθμούς του Μετρό).
Στην πρόσκληση του ΟΑΣΑ, επίσης, αναφέρεται ότι η διαδικασία ανέπαφης συναλλαγής με χρήση συσκευής κινητής τηλεφωνίας που διαθέτει λειτουργία NFC και εφαρμογή ηλεκτρονικού πορτοφολιού καθώς και η χρήση τραπεζικής κάρτας με EMV τεχνολογία για χρήση στις επικυρωτικές συσκευές και στους καρταναγνώστες πυλών ελεγχόμενης διέλευσης θα περιγραφεί όταν παραδοθούν από τον ανάδοχο οι σχετικές μελέτες εφαρμογής για την συγκεκριμένη λειτουργικότητα.
Σημειώνεται δε ότι στους αναγνώστες καρτών στις πύλες του μετρό και στα επικυρωτικά μηχανήματα των λεωφορείων-Τραμ-Μετρό θα γίνει τροποποίηση του λογισμικού ανάγνωσης ώστε να αναγνωρίζονται και επικυρώσεις από συσκευές κινητής τηλεφωνίας που διαθέτουν λειτουργία NFC και είναι συνδεδεμένες με ηλεκτρονικό portfolio επιτρέποντας την αφαίρεση της αξίας του κομίστρου από το portfolio κατά τη στιγμή της επικύρωσης καθώς και από τραπεζικές κάρτες που διαθέτουν τεχνολογία EMV για ανέπαφες συναλλαγές σε επικυρωτικά και πύλες ελεγχόμενης διέλευσης.
Τι είναι το NFC
Το NFC είναι μια τεχνολογία που ανακαλύφθηκε το 2004 και τα αρχικά της προέρχονται από τις λέξεις «Near Field Communication», (σ.σ. «επικοινωνία κοντινού πεδίου»). Το NFC λειτουργεί όταν μία συσκευή έρθει σε κοντινή απόσταση με μία άλλη συσκευή ή επιφάνεια που έχει αντίστοιχο αισθητήρα.
Παλαιότερα, το NFC παλαιότερα δεν υποστηριζόταν από όλες τις συσκευές, όμως πλέον δύσκολα θα βρούμε κάποιο smartphone χωρίς να μπορεί να την υποστηρίξει.
Πώς ενεργοποιείται
Η ενεργοποίηση του NFC μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη συσκευή που χρησιμοποιείτε:
Για Android:
Μεταβείτε στις «Ρυθμίσεις», αναζητήστε την επιλογή «Συνδέσεις» ή «Συνδεδεμένες συσκευές» και επιλέξτε την. Ενεργοποιήστε την επιλογή NFC.
Πηγή: in.gr


Latest News

Πούτιν προς Ρώσους: Κάντε πολλά παιδιά, διατηρήστε την παράδοση
Φήμες θέλουν τον ρώσο πρόεδρο τόσο απελπισμένο, ώστε σκέφτεται να διατάξει την αντικατάσταση εισαγόμενων προφυλακτικών με ρωσικά ελλαττωματικά!

Πώς μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα ο σεισμός στην Τουρκία
«Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι» είπε ο Ευθύμης Λέκκας

Τζορτζ Τσούνης: Η Ελλάδα ο πιο σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ
Τι επισήμανε κατά την ομιλία του στην 34η Σύνοδο για την ελληνική οικονομία που διοργανώνει το ΕλληνοΑμερικανικό Επιμελητήριο

Και το όνομα αυτού «Νέα Αριστερά» - Οι «11»... «βαφτίστηκαν»
Πλώρη για τις ευρωεκλογές και το σχηματισμό τους σε κόμμα κάνουν οι «11» με τον επικεφαλής της ΚΟ, Αλ. Χαρίτση, να ανοίγει το δρόμο και να θέτει τους βασικούς άξονες της «Νέας Αριστεράς».
![Αποθήκευση άνθρακα (CCS): Έξι κατάλληλες περιοχές στην Ελλάδα [χάρτες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/01_12_ot_co2_facilEXO-600x352.png)
Στα σκαριά νέα projects για αποθήκευση CO2 – Οι 6 υποψήφιες περιοχές [χάρτες]
Τι αποκαλύπτουν γεωολογικές μελέτες και τα επενδυτικά σχέδια

Στα δίχτυα της Europol κύκλωμα που νόθευε ελαιόλαδο - Πώς δρούσε
Τι είναι το «έλαιο Lampante» με το οποίο γινόταν η νοθεία

Βασίλης Βασιλικός: Πλήθος κόσμου στο στερνό αντίο
Φίλοι, συνεργάτες και απλοί πολίτες που «γνώρισαν» τον Βασίλη Βασιλικό μέσα από τα βιβλία του είπαν το ύστατο χαίρε.

Νέες διοικήσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στο Ζάππειο
Στάθης Καλύβας και Έλλη Ανδριοπούλου στο «Σταύρος Νιάρχος» και Γιώργος Παπαναστασίου στο Ζάππειο

Στην Trade Estates του Φουρλή και με την... βούλα το Smart Park
Ολοκληρώθηκε η συναλλαγή για την εξαγορά του 100% του Smart Park - Τα κεφάλαια προήλθαν από την ΑΜΚ της Trade Estates

Κίνα κατά ΗΠΑ: «Εσκεμμένα» αναζωπυρώνουν τις εντάσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα
Οι ΗΠΑ έστειλαν πολεμικό να πλεύσει σε ύδατα που διεκδικεί το Πεκίνο