Θετικές προοπτικές ανοίγονται στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο μετά και τις τελευταίες κινήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη διάθεση ποσοστών του στην Alpha Bank και στην Εθνική, σύμφωνα με την Deutsche Bank, η οποία μάλιστα ανέβασε και τις τιμές στόχους των τραπεζικών μετοχών, προκειμένου να αποτυπώσει τις νέες αναβαθμισμένες προβλέψεις για τα έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) και την απόδοση κεφαλαίου.

Ειδικότερα, για την Εθνική, η τιμή στόχος αυξάνεται στα 8,30 ευρώ, από 7,10 ευρώ προηγουμένως, ενώ αναβαθμίζεται και σύσταση σε αγορά (buy), από ουδέτερη (neutral) προηγουμένως. Για την Deutsche Bank, η μετοχή της Εθνικής είναι η κορυφαία επιλογή της στις ελληνικές τράπεζες.

ΤΧΣ: «Πέρασε» μέσω πακέτων στους θεσμικούς το ποσοστό του στην Εθνική

Με τη σύσταση buy συνεχίζει η Deutsche Bank και στην Eurobank και στην Alpha Bank, με επίσης βελτιωμένες τιμές στόχους, στα 2,40 ευρώ (από 2,05 ευρώ) και στα 2,15 ευρώ (από 2 ευρώ) αντίστοιχα. Για ητν Πειραιώς η σύσταση είναι διακράτηση (hold), αλλά με αυξημένη τιμή στόχο στα 3,95 ευρώ από 3,30 ευρώ, καθώς η μετοχή έχει μικρότερο περιθώριο ανόδου μετά την εξαιρετική της απόδοση.

Συνεχίζεται η βελτίωση των ισολογισμών

Οι αποδόσεις αυτές θα συνεχιστούν και το τρέχον τρίμηνο, καθώς αναμένεται ότι η βελτίωση στα επιτοκιακά έσοδα θα κορυφωθεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2023 ή στο πρώτο τρίμηνο του 2024 λόγω των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα επίπεδα όμως θα διατηρηθούν, ενώ σημαντική θα είναι και η συμβολή της πιστωτικής επέκτασης.

Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος θα καταφέρει, κατά την Deutsche Bank να διατηρήσει το κόστος υπό έλεγχο, με τη βελτίωση της ποιότητας του ενεγρητικού να συντηρεί την πτωτική πορεία των προβλέψεων. Τα κεφάλαια, ειδικά οι δείκτες Core Equity Tier 1 αναμένεται να φτάσουν το 15% – 18% έως το 2024.

Οι αποτιμήσεις

Τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών επιβεβαιώνουν την θετική πορεία του κλάδου, όπως αναφέρει η Deutsche Bank, καθώς και την ισχυρή (solid) κεφαλαιακή τους θέση.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η διόρθωση του τελευταίου διαστήματος αποδίδεται κυρίως στις κινήσεις κατοχύρωσης των αξιόλογων κερδών από την αρχή του έτους, αλλά και τις ανησυχίες για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτές οι ανησυχίες πλέον αίρονται, ειδικά μετά και το placement για το 22% της Εθνικής Τράπεζας, με τις μετοχές να διαπραγματεύονται P/E στο 5x, με βάση τις εκτιμήσεις του 2024 και P/TBVs στο 0,5x – 0,8x. Οι αξιολογήσεις γίνονται με δείκτη αποδοτικότητας ROTE στο 10% – 15%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις