Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρα μας βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση αλλά οι προκλήσεις είναι μεγάλες στη μετάβαση, με ισχυρό ανταγωνισμό και υψηλά κόστη, μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος τους μηδενισμού του ανθρακικού αποτυπώματος, υπογράμμισε ο εκτελεστικός διευθυντής της Viohalco και πρόεδρος της ElvalHalcor, Μιχάλης Στασινόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ο κ. Στασινόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα καθώς η βιομηχανία μας είναι εξωστρεφής και βασικός προμηθευτής μεγάλων διεθνών ομίλων αλλά απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια και κατάλληλες πολιτικές για να ακολουθήσει τους στόχους και τις προδιαγραφές που απαιτούνται αλλά και για να δημιουργηθούν νέες λύσεις και προϊόντα, πριν από τον ανταγωνισμό.

Μιχάλης Ν. Στασινόπουλος: Παράγοντας γεωπολιτικής αναβάθμισης η ελληνική βιομηχανία

Τμήματα μελετών

Γι’ αυτό και όπως εξήγησε ήδη οι βιομηχανίες έχουν, μεγάλα, δικά τους τμήματα μελέτης τάσεων και πολιτικών. «Η μετάβαση είναι πιεστική. Όλες οι εταιρείες είναι ευαισθητοποιημένες και το κράτος πρέπει να άρει τα αντικίνητρα και να δοθούν κίνητρα και το κυριότερο να εμπλουτιστούν τα δίκτυα πληροφορίας και συνεννόησης μεταξύ πολιτείας και βιομηχανίας για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό» όπως σημείωσε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «βλέπουμε την Ευρώπη ως προορισμό αλλά βρισκόμαστε σε μία εποχή που η ευρωπαϊκή ενεργοβόρα βιομηχανία έχει σοβαρά προβλήματα. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση αλλά ως ενεργοβόρες βιομηχανίες έχουμε μεγάλες προκλήσεις. Είναι αδιαπραγμάτευτος στόχος ο μηδενισμός του ανθρακικού αποτυπώματος έως 2050 αλλά μέχρι τότε έχουμε να περάσουμε μια έρημο , διότι πως να ανταγωνιζόμαστε με, δομικά πλέον, ψηλότερο ενεργειακό κόστος και πως να επενδύουμε τα μεγάλα ποσά που χρειάζεται η μετάβαση; Χρειάζεται συνειδητή βιομηχανική πολιτική. Έχουμε κυκλοφορήσει νέα πράσινα προϊόντα, έχουμε κάνει επενδύσεις για μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και όλες οι δράσεις μας είναι συνεπείς με τους στόχους έως και το 2050 αλλά δεν πρέπει να υποτιμάται ποσό δύσκολη είναι η πορεία μέχρι εκεί».  Και επεσήμανε τη σημασία που πρέπει να δοθεί στον τομέα της κυκλικής οικονομίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Βιομηχανία