46 ημέρες πολέμου έχουν περάσει και πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι επίκειται εκεχειρία περιορισμένης διάρκειας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ. Τις τελευταίες εβδομάδες η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δραστηριοποιήθηκε ενεργά στην περιοχή, επισκέφθηκε το Ισραήλ και τις γειτονικές αραβικές χώρες, συμμετείχε σε συναντήσεις κορυφής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία και πριν λίγες ημέρες ήταν στο Τόκιο, στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της ομάδας των 7 πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου. Κοινός παρονομαστής ο έντονος προβληματισμός πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος.

«Κανείς στο Βερολίνο δεν μπορεί να φανταστεί πώς είναι εκεί»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αραβόφωνη τηλεοπτική εκπομπή Jaafar Talk της Deutsche Welle, με μεγάλη τηλεθέαση και εκατομμύρια τηλεθεατές στον αραβόφωνο χώρο, η Μπέρμποκ τονίζει ακριβώς ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. «Χρειάζεται διεθνής ευθύνη για να υπάρξει ασφάλεια. Το γνωρίζουμε αυτό από τους φοβερούς πολέμους στα Δυτικά Βαλκάνια στην Ευρώπη. Και εκεί επίσης η διεθνής κοινότητα ανέλαβε την ευθύνη της προστασίας επειδή σε αυτή την περίοδο, όπου συνέβησαν τα χειρότερα εγκλήματα, οι παράγοντες της περιοχής απλά δεν είχαν πλέον καμία εμπιστοσύνη. Το βλέπω αυτό και εκεί”. H Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών περιγράφει τα αισθήματά της από τις εικόνες, τις διηγήσεις και τις εμπειρίες από τις συζητήσεις της στο Ισραήλ με μέλη οικογενειών που ζητούν να γυρίσουν οι δικοί τους, όμηροι στα χέρια της Χαμάς.«Κανείς που βρίσκεται στην ηρεμία και την ασφάλεια του Βερολίνου δεν μπορεί να φανταστεί τι σημαίνει αυτό για τους ανθρώπους εκεί», λέει στον Τζαφάρ Αμπντούλ Καρίμ, παρουσιαστή της εκπομπής.

Μέση Ανατολή: Μπορεί να μεσολαβήσει η Γερμανία;

«Συνάντησα τον πατέρα μιας από τις οικογένειες των ομήρων, με γερμανικά διαβατήρια, ο οποίος περιέγραψε πώς απήχθησαν η γυναίκα του και τα δύο του μικρά κορίτσια. Είναι δύσκολο να το αντέξεις όταν φαντάζεσαι ότι είναι τα δικά σου παιδιά. Το ίδιο συναίσθημα είχα και όταν βρέθηκα στη Ραμάλα και μίλησα με έναν άνδρα του οποίου η γυναίκα και ο μοναχογιός είχαν σκοτωθεί στη Γάζα». Παράλληλα, η Αναλένα Μπέρμποκ τάσσεται κατά μιας συμφωνίας ανακωχής σε αυτήν την χρονική στιγμήν διότι θα σήμαινε ότι το Ισραήλ δεν θα ήταν σε θέση να υπερασπιστεί τη χώρα υπό τη συνεχιζόμενη τρομοκρατία των πυραύλων.

«Η Χαμάς θέλει να εξαφανίσει το Ισραήλ»

«Η Χαμάς κάνει καθημερινά σαφές ότι θέλει να εξαφανίσει το Ισραήλ από το χάρτη. Αυτό σημαίνει ότι θέλουν να εξαφανίσουν το Ισραήλ. Και σε μια τέτοια κατάσταση, το Ισραήλ πρέπει να προστατεύσει τον πληθυσμό του. Ταυτόχρονα, προσπαθώ, προσπαθούμε μαζί με τους διεθνείς εταίρους μας, με τους Αμερικανούς, αλλά και με πολλές αραβικές χώρες, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι στη Γάζαθα έχουν ασφαλή μέρη όπου δεν θα πεθάνουν, θα μπορούν να έχουν πόσιμο νερό, φάρμακα. Κι αυτό ήταν και το ξεκάθαρο μέλημά μου όταν ήμουν στο Ισραήλ. Να καταστήσω σαφές στην ισραηλινή κυβέρνηση ότι ο αγώνας γίνεται εναντίον μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, της Χαμάς, που θέλει να καταστρέψει το Ισραήλ και όχι εναντίον του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα, των αθώων ανθρώπων, των γυναικών και των παιδιών, των αθώων Παλαιστινίων».

ΗΓερμανίδα υπουργός Εξωτερικών απορρίπτει σθεναρά την κατηγορία ότι λόγω του ιστορικού παρελθόντος, η Γερμανία δίνει λιγότερη προσοχή στα δεινά των ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας. «Είμαστε προσηλωμένοι στο διεθνές δίκαιο, στην ευθύνη που έχουμε ως Γερμανία και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσφέρουμε στους Εβραίους, τους οποίους η Γερμανία προσπάθησε να εξοντώσει κατά τη διάρκεια της ναζιστικής δικτατορίας, μια ασφαλή χώρα. Αυτό είναι το κράτος του Ισραήλ και γι’ αυτό η ασφάλεια του Ισραήλ είναι για μας συνταγματική επιταγή. Και για μένα αυτό δεν είναι καθόλου αντίθετο με την υπεράσπιση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και την καθολικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Γι’ αυτό και ξεκαθαρίζω, κάθε ζωή είναι εξίσου πολύτιμη, ότι αυτές οι τρομερές εικόνες των παιδιών στα Παλαιστινιακά Εδάφη με κάνουν να χάνω τον ύπνο μου. Το ίδιο συμβαίνει όταν σκέφτομαι πως έχουν απαχθεί (από τη Χαμάς) παιδιά από το Ισραήλ». Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στην εποικιστική πολιτική του Ισραήλ, κάλεσε τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να την καταδικάσει και να στραφεί ποινικά εναντίον όσων την ασκούν «εις βάρος της ασφάλειας του Ισραήλ».

Deutsche Welle

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν