«Η ανθεκτικότητα της χώρας σίγουρα στηρίζεται στην ανθεκτικότητα της οικονομίας της», τόνισε ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για τα κυβερνητικά μέτρα ανασυγκρότησης των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου.

«Είναι γεγονός ότι σήμερα η Ελλάδα είναι σε θέση να μπορεί να καταθέτει τον Προϋπολογισμό της και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μην έχει καμία επισήμανση και η Ελλάδα να αντιμετωπίζεται ως μια φερέγγυα δημοσιονομικά χώρα, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα ρυθμούς ανάπτυξης πολύ υψηλότερους από αυτούς του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα μέτρα για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και του Έβρου

Η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε λέγοντας χαρακτηριστικά  : «Γι’ αυτό ακριβώς μπορούμε το πλεόνασμα αυτής της ανθεκτικότητας να το δίνουμε σε αυτούς οι οποίοι έχουν περισσότερο ανάγκη, 350 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν σε οικογένειες με παιδιά, σε άτομα με αναπηρία, σε δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και σε χαμηλοσυνταξιούχους.

Αυτό είναι το πλεόνασμα της ανθεκτικότητας και της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας. Είναι μια κατάκτηση για τη χώρα, είτε θέλετε να το δείτε είτε όχι».

Ο πρωθυπουργος μιλώντας για την κρατική αρωγή στους πληγέντες επισήμανε την ταχυτητα με την οποία έγιναν οι εκταμιεύσεις. «Έχουμε ήδη εκταμιεύσει 120 εκατ ευρώ που βρίσκονται στους λογαριασμούς 33.000 νοικοκυριών και έγινε σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα. Οι καταβολές συνεχίζονται δύο φορές την εβδομάδα, όμως πρέπει να διεξάγουμε συνεχώς διασταυρώσεις και ενημερώσεις. Δυστυχώς έχουν εντοπιστεί – καλοπροαίρετα πιστεύω – λάθη και πρέπει να διορθωθούν. Ξεκινά τις επόμενες ημέρες το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης διάρκειας δύο ετών ανάλογα με τις ζημιές της κάθε κατοικίας. Είναι σημαντικό να έχουν πρόσθετη βοήθεια όσοι τους φιλοξενούν».

Κόστος 3,3 δισ. ευρώ

Για τα κονδύλια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «καταφέραμε να εξασφαλίσουμε 200 εκατ. ευρώ που ήταν υπόλοιπα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ να πάνε στην αρωγή των πληγέντων. 60 εκατ. ευρώ για ανασφάλιστους αγρότες και 1,2 δις ευρώ για έργα αποκατάστασης.

Η κυβέρνηση καταθέτει πρόσθετο αίτημα για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης που αυτή τη στιγμή δεν έχει πόρους αλλά στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης δημοσιονομικού πλαισίου ζητάμε να προβλεφθούν πόροι. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε 686 εκατ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για ανακατεύθυνση και στήριξη υποδομών. Για τον σιδηρόδρομο περίπου 200 εκατ. ευρώ και υπόλοιπα σε οδικό δίκτυο κυρίως στους ορεινούς όγκους.

Στο σύνολό του το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών θα ξεπεράσει τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος θα είναι ευρωπαϊκοί πόροι αλλά, προφανώς, θα χρειαστεί να συνδράμει και ο κρατικός προϋπολογισμός. Θα συμπληρωθεί, λοιπόν, η ευρωπαϊκή ενίσχυση από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και των υψηλότερων εσόδων που φέρνει στην ελληνική οικονομία η πολιτική την οποία ακολουθούμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος για τους ανθρώπους που έχουν πληγεί. Υπάρχει οργή και θλίψη και νιώθω και εκείνους που ένιωσαν την μανία της φύσης στον Εβρο και στην Θεσσαλία. Θα είμαστε δίπλα τους. Ξέρω ότι οι δηλώσεις αυτές αντιμετωπίζονται με καχυποψία αλλά το κάναμε με τον Ιανό και θα το ξανακάνουμε με τον Ντάνιελ. Έχοντας, όπως είπα, στον νου τις δυσκολίες των νέων συνθηκών που ανατρέπουν όλα όσα ξέραμε αλλά και την δύναμη να κάνουμε μια καταστροφή αφετηρία ανάκαμψης, περιορίζοντας τις αδυναμίες, αυξάνοντας ταχύτητες.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω