Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Aegean για να αποφασίσει σχετική με την απόκτηση των warrants του ελληνικού δημοσίου.

Σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε σήμερα το πρωί και αναφέρει ότι «με την από 21.11.2023 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, καλούνται οι Μέτοχοι της ανώνυμης αεροπορικής εταιρείας «ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.» (η «Εταιρεία») σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση την 14η Δεκεμβρίου 2023, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00 π.μ., που θα διεξαχθεί ως προς όλους τους μετόχους αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα, χωρίς τη φυσική παρουσία των μετόχων ή των αντιπροσώπων τους».

Aegean: Με «υψηλές πτήσεις» στο 9μηνο – Άνοδος πωλήσεων και κερδοφορίας

Σε περίπτωση μη επίτευξης της απαιτούμενης απαρτίας για όλα ή για ορισμένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, θα πραγματοποιηθεί  Επαναληπτική Γενική Συνέλευση που ομοίως θα διεξαχθεί αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα κατά τα ανωτέρω την 21η Δεκεμβρίου 2023, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00 π.μ.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι:

1. Έγκριση απόκτησης ιδίων τίτλων κτήσης μετοχών (Warrants)

2. Λοιπά θέματα και ανακοινώσεις

Η πρόταση Βασιλάκη

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της Aegean έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να προτείνει στους μετόχους να αποφασίσουν ώστε να ασκήσει το δικαίωμά της να αποκτήσει τους Τίτλους Κτήσης Μετοχών του Δημοσίου, καταβάλλοντας την αξία τους, ήτοι συνολικά 84,5 εκατ. ευρώ.

Όπως είναι γνωστό η αξία τους ορίζεται ως η διαφορά μεταξύ της μέσης σταθμισμένης με τον όγκο συναλλαγών τιμής της μετοχής της κατά τις 60 ημέρες διαπραγμάτευσης που προηγούνται της ημερομηνίας γνωστοποίησης της δήλωσης πρόθεσης και της τιμής άσκησης.

Η μέση σταθμισμένη τιμή των 60 ημερών διαπραγμάτευσης προ της 3/11/2023 υπολογίζεται σε περίπου 11,43 ευρώ ανά μετοχή (όπως θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο).

Συνεπώς, εφόσον η εταιρεία επιλέξει να αγοράσει τους Τίτλους Κτήσης θα πρέπει να καταβάλει στην Ελληνική Δημοκρατία τη διαφορά, ήτοι 8,23 ευρώ ανά Τίτλο Κτήσης, ήτοι 85,4 εκ. ευρώ για το σύνολο των 10.369.217 Τίτλων Κτήσης.

Η κρατική βοήθεια

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 23 Δεκεμβρίου 2020 την παροχή από την ελληνική κυβέρνηση κρατικής ενίσχυσης  ύψους 120 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση μέρους των ζημιών που προκλήθηκαν λόγω της πανδημίας. Ασκώντας το ελληνικό δημόσιο όλα τα δικαιώματα που έχει αναμένεται να λάβει από την Aegean το ποσό των 85,4 εκατ. ευρώ.

Η ενίσχυση των 120 εκατ. ευρώ όπως διευκρίνισε πρόσφατα ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης ήταν grant (ενίσχυση), και όχι επιστρέψιμο δάνειο, και δόθηκε ως μέρος των ζημιών που κατέγραφε η εταιρεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Δεν είναι οφειλή της εταιρείας για να την επιστρέψει στο Eλληνικό Δημόσιο», τόνισε ο κ. Βασιλάκης όταν παρουσίαζε τα αποτελέσματα εξαμήνου της Aegean.

Κρατική βοήθεια έλαβαν την περίοδο της πανδημίας και άλλες αεροπορικές εταιρείες άλλων ευρωπαϊκών  χωρών, όπως η Lufthansa στη Γερμανία.

Υπενθυμίζεται ότι για την καταβολή ενίσχυσης στην Aegean ψηφίστηκε σχετική διάταξη στη Βουλή που συνέδεσε την καταβαλλόμενη βοήθεια με την καταβολή 60 εκατ. ευρώ από τους υφιστάμενους μετόχους της εταιρείας μέσω αύξησης κεφαλαίου και την παράλληλη  παροχή δικαιώματος στο ελληνικό δημόσιο να αποκτήσει μετοχές της εταιρείας στην ίδια τιμή με την τιμή διάθεσης των μετοχών στους ιδιώτες στην παραπάνω αύξηση.

Μετά την ψήφιση του νόμου οι ιδιώτες μέτοχοι της Aegean προχώρησαν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου όπως είχαν δεσμευθεί.

Η αύξηση κατά 60 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκε στις 14/06/2021 με τιμή 3,20 ευρώ ανά μετοχή και ακολούθησε η καταβολή της κρατικής ενίσχυσης των 120 εκατ. ευρώ στις 02/07/2021. Στα 3,20 ευρώ ορίστηκε επομένως και η τιμή άσκησης των δικαιωμάτων κτήσης μετοχών της εταιρείας εκ μέρους του δημοσίου.

Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος του δημοσίου να «μπει» στην αύξηση ήταν από 2/7/2023 έως 3/07/2026. Κάθε ένας εκ των 10.369.217 τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών της Εταιρείας (οι «Τίτλοι Κτήσης») που κατέχει η Ελληνική Δημοκρατία παρέχει το δικαίωμα απόκτησης, μίας (1) νέας κοινής  μετοχής.

Έτσι, το Δημόσιο εφόσον το επιθυμούσε θα μπορούσε να κατέχει 10.369.217 τίτλους παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης 10.369.217 κοινών μετοχών της Aegean Airlines.

Κλείνει ο κύκλος της πανδημίας

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Aegean, Ευτύχιος Βασιλάκης σχολιάζοντας την πρόθεση του Ελληνικού Δημοσίου να ασκήσει τα warrants επεσήμανε πως «η Aegean έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι διαθέτει και τη ρευστότητα και τα κεφάλαια για την εξαγορά τους».

Ο ίδιος θα προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο και προς τη Γενική Συνέλευση των μετόχων (η οποία θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις), η εταιρεία να προχωρήσει σε εξαγορά των δικαιωμάτων από το Ελληνικό Δημόσιο, καταβάλλοντας το ποσό των 85,4 εκατ. ευρώ.

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την πολιτεία που στήριξε την εταιρεία «αυτήν την πρωτόγνωρη συγκυρία και συνεχίζουμε με ανάπτυξη και επενδύσεις ακόμα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και συνεισφοράς στην οικονομία, τις δυνατότητες  και τις υποδομές της χώρας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις