Μέχρι το τέλος του 2023 ο όμιλος Σκλαβενίτης θα μεγαλώσει το αποτύπωμά του στην περιοχή του Ρέντη όχι όμως γιατί θα ανοίξει νέο κατάστημα λιανικής.

Έχοντας μια καρμική και ουσιαστική σχέση με την ευρύτερη «γειτονιά», ο μακράν κορυφαίος «παίκτης» στον εγχώριο κλάδο των σούπερ μάρκετ βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση του τεράστιου ακινήτου ιδιοκτησίας της BSH (BSH Οικιακές Συσκευές Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρεία) όπου για 62 χρόνια παράγονταν οι λευκές συσκευές Πίτσος, με πρωταγωνιστές τα πολύ γνωστά ψυγεία και τις ηλεκτρικές κουζίνες.

Σκλαβενίτης: Έκτακτη παροχή 300 ευρώ και στους 31.000 εργαζομένους του

Όπως αναφέρουν στον ΟΤ πηγές κοντά στην Σκλαβενίτης, η διαπραγμάτευση για την αγορά του πρώην εργοστασίου της Πίτσος βαίνει προς ολοκλήρωση, ωστόσο ακόμη δεν έχουν μπει οι τελικές υπογραφές. Κάτι, που, εκτός απροόπτου, δεν θα αργήσει, καθώς, όπως λένε οι ίδιοι, «υπολογίζεται ότι η μεταβίβαση θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου».

Το εργοστάσιο των 53.000 τ.μ. στην οδό Παρνασσού 8 στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, σε οικόπεδο άνω των 51 στρεμμάτων, βρίσκεται πολύ κοντά στο κατάστημα του Σκλαβενίτη στην Πέτρου Ράλλη, στο μεγάλο κατάστημα The Mart, της cash & carry αλυσίδας του ομίλου, στη Λεωφόρο Κηφισού, αλλά και στις παλιές κεντρικές αποθήκες της αλυσίδας στην Αγ. Άννης, που καταστράφηκαν ολοσχερώς από πυρκαγιά το 1993.

Μετά το οριστικό λουκέτο του πρώην εργοστασίου Πίτσος το 2021, οι Γερμανοί του ομίλου Robert Bosch όπου ανήκει η BSH εξέταζαν το μέλλον του ακινήτου.

Κάτι που αναφέρεται και στις οικονομικές καταστάσεις της BSH για το 2022.  «Για το ακίνητο του εργοστασίου η διαδικασία αξιολόγησης της περαιτέρω αξιοποίησής του είναι σε εξέλιξη. Περαιτέρω, η εταιρεία εντός του 2022 προέβη στην ανάθεση εκτιμητικής μελέτης της αγοραίας αξίας του ακίνητου του εργοστασίου από την οποία προέκυψε ότι η εύλογη αξία του υπερβαίνει σημαντικά την λογιστική του αξία», επισημαίνεται.

Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει όμως και μια συμβολική αξία. Κι αυτό γιατί εκεί η Βosch Siemens Hausgerate – BSH έκανε το 1977 την πρώτη της επένδυση εκτός Γερμανίας, αγοράζοντας τοπικό σήμα και παραγωγική μονάδα.

Παρεμπιπτόντως αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι η BSH, που γύρισε στο off τις μηχανές του εργοστασίου Πίτσος τον Μάρτιο του 2021, κατάφερε πέρσι όχι μόνο να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 20,52%, φθάνοντας στα 187,85 εκατ. ευρώ, αλλά και να επιστρέψει στα κέρδη στα 7,44 εκατ. ευρώ από ζημιές 209.908 ευρώ το 2021.

Πώς θα αξιοποιηθεί το ακίνητο

Αν και οι τελικές αποφάσεις για το ποια θα είναι η τύχη του ακίνητου θα παρθούν όταν περάσει οριστικά στα χέρια της οικογένειας Σκλαβενίτη, ήδη έχουν γίνει κάποια προκαταρκτικά σχέδια.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να δημιουργηθεί παραγωγική μονάδα όπου θα συγκεντρωθούν τα διάσπαρτα εργοστάσια τροφίμων που διαθέτουν οι Σκλαβενίτηδες όχι ως λιανέμποροι αλλά με το «καπέλο» των βιομηχάνων, μια ιδιότητα που δεν είναι ευρέως γνωστή.

Σημειώνεται ότι στον όμιλο Γλάρος, συμφερόντων της οικογένειας, που δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή χαρτικών, ενοποιούνται οι εταιρείες Baker Master, Bonora και Meat House, οι οποίες εξειδικεύονται στα τρόφιμα.

Ειδικά η Baker Master Βιομηχανία Προϊόντων Ζύμης ΑΒΕΕ, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ζύμης και της αρτοζαχαροπλαστικής, θεωρείται η πιο σημαντική θυγατρική του ομίλου, με τον τζίρο της το 2022 να φθάνει τα 21,61 εκατ. ευρώ από 17,1 εκατ. ευρώ το 2021, με τα καθαρά κέρδη στα 374.696 ευρώ από 325.884 ευρώ την χρήση του 2021.

Η εμπορία, επεξεργασία, τυποποίηση και συσκευασία κάθε είδους κρέατος είναι ο σκοπός της Meat House, με τζίρο το 2022 στα 24,14 εκατ. ευρώ από 17,1 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ η εταιρεία BONORA εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και οργάνωσης  εστιατορίων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων και συναφών υπηρεσιών. Ο τζίρος της τελευταίας υποχώρησε το 2022 στα 5,62 εκατ. ευρώ από 9,9 εκατ. ευρώ το 2021.

Διαθέτοντας λοιπόν όλη αυτή την παραγωγική δραστηριότητα,  στόχος είναι να ενισχυθούν οι υποδομές  που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση των καταστημάτων λιανικής. Έτσι στο ακίνητο του πρώην εργοστασίου της Πίτσος θα μεταφερθούν οι γραμμές των έτοιμων φαγητών, των προϊόντων αρτοζαχαροπλαστικής, των ξηρών καρπών και των οσπρίων, όλα με τη φίρμα της Σκλαβενίτης που διατίθενται στο δίκτυο των καταστημάτων.

Πάντως, πέραν της παραγωγής δεν αποκλείεται μέρος του ακινήτου να αξιοποιηθεί και ως logistics.

Σε κάθε περίπτωση το ακίνητο θα επανέλθει στη ζωή, με τη μικρή – χρονική- παρένθεση που παραμένει κλειστό να αποτελεί παρελθόν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις