Ούτε πέντε ημέρες δεν κράτησε η προσπάθεια των –προηγούμενων πλέον εκτός από ένα- μελών του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI να διώξουν τον συνιδρυτή και επικεφαλής της εταιρείας Σαμ Άλτμαν.

Μετά από πυρετώδεις συγκρούσεις και διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο σε συνδυασμό με πιέσεις από μεγάλους μετόχους όπως η Microsoft, ο Άλτμαν ξαναγυρνά στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, με τη στήριξη μάλιστα ανανεωμένου ΔΣ που θα περιλαμβάνει το ηχηρό όνομα και του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Λόρενς Σάμερς.

Με τις κινήσεις αυτές εκτιμάται ότι διασφαλίζεται το μέλλον της εταιρείας που κινδύνευε με διάλυση. Όχι μόνο επειδή τα 500 από τα 770 στελέχη της σε επιστολή τους είχαν απειλήσεις ότι θα έφευγαν για τη Microsoft –ή για άλλες εταιρείες- στην οποία είχε βρει «καταφύγιο» ο Άλτμαν αυτό το όλο εντάσεις πενθήμερο για την OpenAI.

Αλλά κι επειδή μεγάλοι μέτοχοι όπως εταιρείες venture capital και η ίδια η Microsoft ανησύχησαν ότι μπορεί να χάσουν μεγάλο μέρος των επενδύσεών τους στην εταιρεία η οποία μέχρι τώρα έχει αναδειχτεί σε πρωτοπόρο στην τεχνητή νοημοσύνη με την παρουσίαση του chatbot ChatGPT.

OpenAI: Απολύσεις, αποχωρήσεις, η Microsoft και στο βάθος οι ρυθμιστικές αρχές

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο η Microsoft έχει επενδύσει 13 δισ. δολ στην εταιρεία κατέχοντας ποσοστό 49%, ενώ εκκρεμεί και πώληση νέων μετοχών της OpenAI αξίας έως 86 δις δολαρίων –κάτι λιγότερο από το ένα τρίτο του ΑΕΠ της Ελλάδος.

Το ντιλ για το διοικητικό συμβούλιο

Το παρασκήνιο ήταν έντονο όλες αυτές τις ημέρες. Σύμφωνα με «την καταρχήν συμφωνία» που ανακοινώθηκε, ο Άλτμαν θα επιστρέψει στη θέση του ως διευθύνων σύμβουλος υπό την επίβλεψη νέου διοικητικού συμβουλίου, αποτελούμενο αρχικά από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Salesforce, Bret Taylor ως πρόεδρο, τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Larry Summers και τον Adam D’Angelo που είναι τρέχον μέλος του διοικητικού συμβουλίου του OpenAI και διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας ερωτήσεων και απαντήσεων Quora. Μαζί του θα επιτρέψει στην εταιρεία και ο συνιδρυτής της OpenAI, Greg Brockman.

Ο τελευταίος είχε παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου μετά την απόλυση του Άλτμαν, αλλά τώρα δεν είχε ανακοινωθεί ακόμη ποια θέση θα καταλάβει.

Το τετραμελές διοικητικό συμβούλιο που απέλυσε τον Altman την Παρασκευή περιλάμβανε τον D’Angelo, τον Ilya Sutskever κι έτερο συνιδρυτή του OpenAI, την ειδική σε θέματα τεχνολογίας Tasha McCauley και την Helen Toner από το Κέντρο Ασφάλειας και Αναδυόμενης Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Georgetown.

Υπό την πίεση των εργαζομένων ο Sutskever το πρωί της Δευτέρας άλλαξε στάση και αποφάσισε να υποστηρίξει την επαναφορά του Άλτμαν. Την ώρα που ο D’Angelo παραμένει στη θέση του, τα άλλα τρία μέλη δεν είναι στο νέο διοικητικό συμβούλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του OpenAI.

Οι D’Angelo, Toner και McCauley είχαν διαπραγματευτεί ως ομάδα και υποστήριξαν μια λύση που έβλεπε μόνο έναν από αυτούς να παραμένει, ανέφερε πηγή στους Financial Times. Η ίδια πηγή είπε ακόμη ότι θα υπάρξει ανεξάρτητη έρευνα για το τι συνέβη.

Τι μέλλει γενέσθαι στο ΔΣ

Το ανανεωμένο διοικητικό συμβούλιο μπορεί να μην είναι οριστικό αφού η κύρια προτεραιότητά του είναι να ορίσει και να επιλέξει έως και εννέα νέα μέλη ΔΣ, σύμφωνα με ένα άτομο με άμεση γνώση των συζητήσεων που μίλησε στο Bloomberg. Η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου αποδείχτηκε σημαντικό σημείο τριβής κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και τα εμπλεκόμενοι εξακολουθούν να καθορίζουν ποια μέλη – εκτός από τον D’Angelo, ο οποίος έχει διοριστεί σε αυτό – θα παραμείνουν οριστικά σε αυτό, αναφέρεται.

Ο Άλτμαν συμφώνησε να μην είναι στο διοικητικό συμβούλιο αρχικά για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, είπε η πηγή η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή αποκάλυπτε λεπτομέρειες διαπραγματεύσεων. Είναι πιθανό ότι ο Άλτμαν θα ενταχθεί τελικά στο διοικητικό συμβούλιο.

Ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του OpenAI, η Microsoft, πιθανότατα θα έχει εκπροσώπηση στο νέο ΔΣ, σίγουρα ως παρατηρητής και πιθανώς με μία ή περισσότερες θέσεις, είπε η ίδια πηγή.

Το θρίλερ στην OpenAI

17 Νοεμβρίου

Το διοικητικό συμβούλιο του OpenAI απολύει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και συνιδρυτή Sam Altman. Η εταιρεία ορίζει τη Mira Murati ως προσωρινή διευθύνουσα σύμβουλο.

18 Νοεμβρίου

Η απόλυση του Άλτμαν ήταν λόγω «διακοπής της επικοινωνίας μεταξύ του Σαμ και του διοικητικού συμβουλίου» και όχι για άλλο λόγο, είπε ο γενικός διευθυντής Μπραντ Λάιτκαπ σε εσωτερικό σημείωμα ώστε να μην πλανάται στον αέρα η πιθανότητα κάποιας παρατυπίας.

18 Νοεμβρίου

Η εκ των πρώτων επενδυτών της εταιρείας Khosla Ventures λέει ότι θέλει τον Altman πίσω στο OpenAI, “αλλά (και ότι) θα τον στηρίξει σε ό,τι κάνει στη συνέχεια”.

18 Νοεμβρίου

Πολλοί υπάλληλοι σκέφτηκαν να παραιτηθούν εάν ο Άλτμαν δεν είχε επιστρέψει στη θέση του μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου, ενώ άλλοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ένταξη στο νέο του εγχείρημα, είπαν στο Reuters άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

19 Νοεμβρίου

Ο Άλτμαν συζητά πιθανή επιστροφή στην εταιρεία και ταυτόχρονα σκέφτεται να ξεκινήσει μια νέα startup τεχνητής νοημοσύνης, λέει η πηγή στο Reuters.

20 Νοεμβρίου

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella λέει ότι η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο προσέλαβε τους Altman, Brockman και τους συναδέλφους τους για να ηγηθούν μιας νέας προηγμένης ερευνητικής ομάδας AI.

20 Νοεμβρίου

Η OpenAI ορίζει το πρώην αφεντικό του Twitch, Emmett Shear, ως προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο. Ο ίδιος δεσμεύεται να ερευνήσει την έξοδο του Άλτμαν. Το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI προσεγγίζει της ανταγωνιστική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic για συγχώνευση λένε πηγές του πρακτορείου.

20 Νοεμβρίου

Σχεδόν όλο το προσωπικό του OpenAI απειλεί να παραιτηθεί και να γίνει εργαστεί για τον Άλτμαν στη Microsoft εάν το διοικητικό συμβούλιο που τον έδιωξε δεν παραιτηθεί.

20 Νοεμβρίου

Επενδυτές στο OpenAI διερευνούν νομικές προσφυγές κατά του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, ανέφεραν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

21 Νοεμβρίου

Η OpenAI ανακοίνωσε ότι ο Άλτμαν θα επιστρέψει ως διευθύνων σύμβουλος με νέο αρχικό διοικητικό συμβούλιο αποτελούμενο από τον Bret Taylor, τον Larry Summers και τον Adam D’Angelo. Ο Brockman θα επιστρέψει επίσης στην εταιρεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
ASBIS: Συνεργασία με την Pure Storage για πλατφόρμες αποθήκευσης δεδομένων στην ελληνική αγορά
Επιχειρήσεις |

Συνεργασία Pure Storage-ASBIS για πλατφόρμες αποθήκευσης δεδομένων στην ελληνική αγορά

Η συνεργασία με την Pure Storage δίνει τη δυνατότητα στην ASBIS να παρέχει ισχυρότερη υποστήριξη στους πελάτες για την επίλυση ακόμα και των πιο υψηλών απαιτήσεων αποθήκευσης δεδομένων

Digital Realty: Η υπηρεσία ServiceFabric διαθέσιμη στο Athens Data Center Campus
Τεχνολογία |

Κόμβος συνδεσιμότητας cloud η Ελλάδα με την υπηρεσία ServiceFabric

Οι πελάτες που φιλοξενούνται στα κέντρα δεδομένων της Digital Realty στην Αθήνα, μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν πρόσθετες υπηρεσίες διασύνδεσης με χαμηλή καθυστέρηση και αυξημένη αποτελεσματικότητα